Vertaile halvin aikasähkösopimus (2024)

Aikasähkö eli yösähkö on sähkösopimustyyppi, jossa sähkö on halpaa öisin ja kallista päivisin.

Jos haluat vertailla parhaat aikasähkösopimukset, avaa ilmainen vertailusovellus tästä ja valitse “Mittaustapa” > “Aika“.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä vielä lisäksi kattava pläjäys lisäinfoa aikasähkösopimuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sopimuksen tekemistä.

Miksi aikasähkö?

Aikasähkö on kiinteä sähkösopimus, jossa sähköllä on yö- ja päivähinta. Yleensä hinta-alueet määritellään seuraavasti:

  • Päivähinta: ma-la 07-22
  • Yöhinta: ma-la 22-07, koko sunnuntai

Aikasähkössä sähkö on siis halpaa öisin.

Aikasähkö halpaa öisin ja kallista päivisin

Mutta mistä tämä hinnanvaihtelu on keksitty? Eikö halpa päivähinta olisi kätevin?

Sähkölaskun hinta perustuu pörssissä käytävään sähkön kauppahintaan, joka vaihtelee tunti tunnilta. Pörssissä sähkön hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan.

Jos kysyntää on paljon, sähkö on kallista, ja tuotantolaitokset sauhuaa. Jos taas kysyntä on vähäistä, voidaan myydä halvemmalla ja pitää laitokset pienemmällä teholla.

Tästä syystä sähkön pörssihinta on usein halpa öisin ja kallis päivisin. Päiväsaikaan suomalaiset kuluttavat enemmän ja öisin vähemmän.

Tässä esimerkkinä edellisyön sähkön hinta (kirjoitushetkellä), jolloin sähkö oli todella halpaa 2:00-5:00 aamuyöstä.

Tästä päivittäin toistuvasta ilmiöstä johtuu, että markkinoilla on aikasähkösopimuksia, jotka ovat halpoja yöllä ja kalliita päivällä.

Sähköfirmat ovat todenneet, että kuluttajille on helppoa, jos sähköllä on kaksi kiinteää hintaa, eli päivä- ja yöhinta, joiden mukaan kulutusta tulee rajoittaa/lisätä. Tällöin ei tarvitse miettiä joka tunti vaihtuvaa pörssihintaa kulutuksen optimoimiseksi.

Miten kilpailutan aikasähkön?

Jos haluat löytää halvimman aikasähkön, kannattaa tehdä vertailu tästä.

Valitse vain “Mittaustapa” > “Aika” ja valitse “Näytä kaikki”, niin näet kaikki aikasähködiilit. Muista toki antaa kulutusarviot, jotta saat mahdollisimman tarkat hinta-arviot.

Käydään seuraavaksi läpi aikasähkön hyviä ja huonoja puolia.

Aikasähkön hyvät puolet

  • Säästäminen. Ajoittamalla sähkönkäyttösi yölle, voit säästää sähkölaskussa. Monesti sähkön yöhinta on jopa kaksi kertaa halvempi kuin päivähinta.
  • Ennustettavuus. Kiinteän aikasähkön hyvä puoli on se, että sähköllä on kaksi vakiohintaa, jotka pysyvät markkinatilanteesta riippumatta samoina.
  • Helppous. Aikasähkössä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin varmistaa, että suurin osa kulutuksesta tapahtuu yöllä. Esimerkiksi lämpövaraajan voi ajastaa menemään päälle klo 22:00 kun sähkönhinta halpenee.

Aikasähkön huonot puolet

  • Aktiivisuus. Vaikka aikasähkö on helppo sähkösopimus, se vaatii sähkönkulutuksen ajastamista ja siten aktiivisuutta ja sitoutumista. Jos kotisi on kylmänä ja haluat lämmittää sitä päiväsaikaan, se tulee kalliiksi.
  • Hinta. Joskus pörssisähkön hinta voi tulla pidemmäksi aikaa alas, jolloin aikasähkö saattaa tulla kalliiksi, jopa öiseen aikaan, jos verrataan pörssisähköhintoihin.
  • Sitoutuminen. Jos aikasähkösi on määräaikainen, joudut sitoutumaan samansuuruiseen hintaan pitkäksi aikaa. Tämä voi olla ikävä juttu, jos sähkön hinnasto laskeekin yhtäkkiä.

Kenelle sopii aikasähkö?

Aikasähkö sopii omakotitaloihin, joissa lämmitys hoidetaan yöaikaan varaavalla sähkölämmityksellä. Myös joissain tapauksissa sähköauton omistajille yösähkö voi olla hyvä diili, sillä auton voi ladata öiseen aikaan.

Pienen kulutuksen kotitaloudet, kuten kerrostalot joita lämmitetään kaukolämmöllä, eivät hyödy aikasähköstä nimeksikään. Kerrostaloissa et voi meluta öiseen aikaan, joten pyykinpesut sun muut pitää hoitaa päiväsaikaan. Tällöin et edes oikein mielekkäästi voi ajoittaa suurinta osaa kulutuksestasi yölle.

Esimerkiksi se, että katsot televisiota öisin, ei ole järkevä syy hankkia yösähköä. Valtaosa sähkönkulutuksesta tulee lämmityksestä, ja jos se on “ulkoistettu”, niin turha miettiä aikasähköjä!

Vaihtoehtoisia sopimuksia

Tässä vielä pari aikasähkölle läheistä sähkösopimusmuotoa.

Kausisähkö

Kausisähkö on aikasähkön erikoismuoto. Kausisähkössä sähkö on kallista 07-22 talviarkisin, eli usein 1.11.-31.1. välisenä aikana (sunnuntaita lukuunottamatta). Muulloin (eli kesäkaudella) sähkö on aina halvempaa, jopa päivisin.

Samalla tavalla kuin aikasähkössäkin, kausisähkössä sähkön hinta voi olla lähes kaksi kertaa halvempaa talviarkipäivien ulkopuolella.

Kausisähkö sopii esimerkiksi kesämökeille, joissa sähkönkulutus on vähäistä talvella ja suurempaa kesällä.

Lisäksi kausisähkö sopii hyvin suuren kulutuksen kotitalouksiin, kuten omakotitaloihin, joissa on seuraavat lämmitysmuodot:

  • Sähkökäyttöinen varaava lämmitys (öiseen aikaan)
  • Maalämpö (päiväsaikaan)

Tällöin kausisähkö voi olla parempi yösähköön verrattuna, sillä kesäiseen aikaan kun varaavaa lämmitystä ei tarvita, voidaan käyttää maalämpöä ja muita sähköjä edulliseen hintaan koska tahansa.

Kiinteä sähkö

Toinen vaihtoehto yösähkölle on tietysti perinteinen kiinteä sähkö.

Kiinteässä sähkössä on vain yksi tuntihinta, jota noudatat koko sopimuskauden ajan.

Kiinteässä sähkössä et joudu välittämään mistään kellonajoista tai sähkön pörssihinnoista. Ainut tapa pienentää sähkölaskua on vähentämällä kulutusta.

Kannattaa kuitenkin pohtia ottaako määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan kiinteän sähkön. Jälkimmäisestä pääsee helposti eroon, mutta hinnat voivat nousta kesken kauden. Edellisessä puolestaan sitoudut mahdollisesti halpaan hintaan pitkäksi aikaa, mutta et pääse sopimuksesta eroon ilman sakkoja.

Lue myös

Kilpailuta sähkösi vaivatta