Fortum DUO kokemusksia asiakkailta

Fortum DUO on edullinen ja joustava sähkösopimus joka suojaa sähkön hintapiikeiltä. Sopimus kannustaa käyttämään sähköä pörssisähkön halpoina tunteina, ja palkkioksi siitä sähkölasku pienenee.

Jos kaipaat sähköltäsi joustoa, selkeyttä ja vakautta, kannattaa ehdottomasti harkita DUO:a.

Tässä paras tarjous:

Product Card
Logo
  • 24kk määräaikainen
  • CO2-vapaa sähkö

Mutta vilkaistaan seuraavaksi verhojen taakse ja lukaistaan hyviä ja huonoja asiakaskokemuksia Fortumin DUO:sta.

Mikä on Fortum DUO?

Fortumin DUO on hybridisähkösopimus, eli kahden sähkösopimuksen “yhdistelmä”.

Kyseessä on siis kiinteä sähkösopimus, jossa on kulutusvaikutus.

Tämä tarkoittaa sitä, että hinta on kiinteä ja vakaa, mutta kulutusvalinnoilla voi pienentää sähkölaskun hintaa. Toisaalta jos sähköä kuluttaa pörssisähkön kalleina tunteina, sähkön hinta nousee.

Tässä sopimuksessa on siis oleellista seurata sähkön hintaa ja optimoida kulutusta halvoille tunneille.

Sähkön hinta käyttäytyy usein vuorokauden eri tunteina seuraavasti

Kuukauden päätteeksi DUO:ssa lasketaan kulutuksellesi kulutusvaikutus. Jos käytit sähköä silloin kun sen hinta oli kyseisen kuukauden pörssisähkön keskihintaa halvempaa, hinta tulee halvemmaksi ja päin vastoin.

Kuten myöhemmin käy ilmi, tämä kulutusvaikutus on suurin hämmennystä aiheuttava seikka.

Sähköyhtiöiden ongelma

Ennen kuin lukee sähköyhtiöistä tai niiden sopimuksista netistä, kannattaa muistaa, että kuluttajat olettavat sähkön toimituksen olevan täydellistä, hinnan olevan halpaa, ja sopimuksen olevan täysin selkeää.

Näin ei kuitenkaan koskaan ole—oli kyseessä mikä sähköfirma tahansa.

Tämä johtaa siihen, että sähköyhtiöiden arvostelut verkossa on varsin mollivoittoisia. Positiivisia kokemuksia pidetään perusolettamuksina ja niitä ei jaeta netissä.

Negatiivisia kokemuksia kannattaa ehdottomasti lukea, mutta niihin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Loppujen lopuksi sopimuksen tekijä on aina vastuussa siitä mitä ostaa. Ei kannata ostaa sähköä puhelimesta tai erityisen edullisesta kampanjasta—ellei lue ehtoja todella huolellisesti.

Joka tapauksessa, eiköhän tarkastella DUO:n saamia asiakasarvosteluja ja kokemuksia!

Fortum DUO asiakaskokemuksia

Vaikka DUO on ollut markkinoilla vasta lyhyen aikaa, se kerää ylistystä siitä, miten se on vastannut muuttuviin sähkömarkkinoihin.

Jopa Fortum itse on alkanut suosittelemaan Fortum DUO -sopimusta Fortum Takuun sijaan.

DUO kannustaa myös ekotekoon, nimittäin sähkön käyttämiseen ruuhkatuntien ulkopuolella. Tästä saat kuluttajana palkkioksi sen, että sähkön energiahinta on halvempi kuin sopimuksessa mainittu hinta.

DUO:lla voit siis säästää rahaa, ympäristöä, ja tukea sähköverkon tasapainoa ja saatavuutta.

Toki kritiikkiäkin satelee.

Suomi24:ssa käydyn keskustelun perusteella hämmennystä, epäluotettavuutta ja epäselkeyttä on koitunut monille asiakkaista.

Asiakkaille on kommenttien perusteella myyty DUO:a ilman, että heille on tarpeeksi selkeästi kerrottu kulutusvaikutuksesta, eli siitä, että hinta nousee jos kulutus ajoittuu ruuhkatunneille.

Tämä on toki aika vaikea selittää sellaiselle kuluttajalle, joka ei ole sähkösopimustyypeistä perillä. Ja kulutusvaikutuksen laskutapa on itse asiassa niin monimutkainen, että sen täydelliseen ymmärtämiseen pitää olla matikkapäätä.

Lähde: Nodesk.fi kulutusvaikutuslaskuri

Ei siis mikään maailman selkein sopimustyyppi kyseessä!

Toinen DUO:n huonona puolena koettu seikka on toki se, että DUO:n kiinteä hinta pitää sähkön energiahinnan korkeampana kuin pörssistä saatavan sähkön.

Keskustelussa käy myös ilmi, että jos pörssisähkön hinta laskee loppukuussa, niin säästäminen ja oikea ajoitus sähkön kulutukselle ei vaikuta sähkön hintaan alentavasti. (Tämä siis siksi että kulutusvaikutus lasketaan pörssisähkön keskihinnan perusteella.)

Eli hämillään ollaan siitä, että DUO ei kannusta säästämään sähköä jos sähkön pörssihinta on halpaa.

Toki nämä ongelmat eivät ole vain Fortumin DUO:ssa vaan kaikissa samanlaisissa hybridisähkösopimuksissa.

Jos tämä kuulostaa epäselkeältä, kannattaa ehdottomasti lukaista tämä artikkeli joissa kerrotaan tarkemmin miten DUO:n kaltaiset hybridisähköt toimivat.

Näin vältyt epämukavuuksilta

Ei ole sellaista asiaa kuin “paras sähkö” tai “halvin sähkö”. Koko homma riippuu täysin siitä missä ja miten asut ja miten kulutat sähköä.

Tämä on tärkeä ymmärtää, sillä paras tapa säästää sähkössä ja välttyä sekaannuksilta on perehtyä siihen, miten sähkösopimukset oikeasti toimivat. Kannattaa klikata tuota linkkiä ja kelata vähän alemmaksi. Tuolla sivulla kerrotaan kattavasti ja kokonaisvaltaisesti miten sähköt toimivat.

Mutta yleisesti kannattaa noudattaa ainakin paria vinkkiä:

  1. Älä osta sähköä puhelimessa. Myyjät ovat “aggressiivisia” ja pistävät muuta ekstraa mukaan jota ei mainita selvästi.
  2. Perehdy sopimusehtoihin. Erityisesti sähkökampanjat ovat monesti petollisia. Sähkö saattaa olla 75%:n alennuksessa—mutta vain ensimmäisen kuukauden. Sopimuksia myös laaditaan siten, että ne olisivat houkuttelevia asiakkaille, mutta säännöt saattavat muuttua kesken kaiken.
  3. Tunne omat kulutustapasi. Kannattaa huomioida, että pörssisähkö tulee halvaksi—erityisesti jos jaksaa pitkällä tähtäimellä tehdä kulutusoptimointia. Toisaalta jos sähkön hinnalla ei ole niin väliä ja kymppien tai satasten säästöt vuositasolla ei ole vaivan arvioisia, kannattaa harkita kiinteää sähköä.

Sähkösopimuksia on monia.

Tarjouksia löytyy ja kuluttajia on joka lähtöön.

Kannattaa lueskella, selvitellä ja tutkiskella juuri itsellesi sopivinta sähköä huolella.

Oikeilla valinnoilla voit säästää huomattavasti ja tehdä ekotekoja.

Lue myös