Halvin hybridisähkösopimus (2024): vertaa tästä

Hybridisähkösopimus on kiinteän ja pörssisähkösopimuksen yhdistelmä. Tämä sopimusmuoto yhdistää kiinteän sähkön ennakoitavuuden ja pörssisähkön tarjoaman jouston.

Jos haluat selkeän ja joustavan hybridisähkön, kannattaa valita Fortum DUO. Tässä linkki parhaaseen tarjoukseen.

Product Card
Logo
  • 24kk määräaikainen
  • CO2-vapaa sähkö

Tästä pääset vertailemaan parhaat hybridisähköt!

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Mutta kannattaako hybridisähkö oikeasti? Entä miten voit suodattaa hybridisähköt vertailusovelluksesta?

Tässä kattava opas hybridisähköistä!

Miksi hybridisähkö?

Hybridisähkö yhdistää kaksi yleisintä sähkösopimustyyppiä, eli pörssisähkön ja kiinteän sähkön.

Toisin sanoen, hybridisähkösopimus tarjoaa ennakoitavuutta ja stressittömyyttä kiinteän osan ansiosta. Toisaalta, hybridisähkö kannustaa myös optimoimaan sähkönkulutusta halvemmille tunneille, sillä näin pystyy tekemään säästöjä.

Kuten kuvasta näkee, pörssisähkön hinnanvaihtelut ovat rajuja ja kiinteässä ne pysyvät puolestaan paikoillaan. Hybridisähkö on näiden kahden välimuoto, jossa rajuja hintapiikkejä ei muodostu, mutta missä kulutusoptimointi silti kannattaa hinnanvaihteluiden takia.

Hybridi = kiinteä sähkö kulutusvaikutuksella

Hybridisähköstä puhutaan myös usein nimellä kiinteä sähkö kulutusvaikutuksella. Tämä viittaa juuri siihen, että sähkösopimus on kiinteä, mutta kulutustavoilla voi vaikuttaa sähkölaskun loppuhintaan.

Kannattaa muuten lukaista kattava artikkelini kulutusvaikutuksesta ja sen laskemisesta, jotta ymmärrät miten hybridisähkön lasku muodostuu.

Miten kilpailutan hybridisähkön?

Valitettavasti meillä ei vielä ole erillistä hybridisähköfilteriä sähkönvertailusovelluksessa. Mutta voit silti käyttää sovellusta varsin yksinkertaisesti hybridisähköjen etsimiseen!

Avaa ensin sähkönvertailusovellus tästä:

Valitse “Lisävalinnat” -kohdasta “Näytä kaikki”. Hae sitten CTRL+F (tai CMD+F) hakusanoja “hybridi” tai “kulutusvaikutus”. Tällöin selaimesi korostaa kaikki sopimukset, joissa on jompi kumpi näistä sanoista:

Hybridisähkösopimusten vertailu

Hybridisähkön hyvät puolet

Hybridisähkösopimuksessa on hyvät ja huonot puolensa. Hyviä puolia ovat selkeästi:

  • Ennakoitavuus. Hybridisähkö on turvallinen ja stressitön sähkö, koska osa siitä on kiinteähintaista, ja näin ollen sopimus on hinnaltaan ennakoitavissa.
  • Säästöt. Hybridisähkön pörssiosa takaa, että sähkön kulutusoptimoinnilla voi säästää sähkön hinnassa. Näin ollen hybridisähkö kannustaa fiksuihin kulutusratkasuihin. Erityisesti korkeakulutuksissa kodeissa, kuten omakotitaloissa, hybridisähköllä saattaa tehdä merkittäviä vuotuisia säästöjä.
  • Helppous. Jos pörssisähköoptimointi ei ole silloin tällöin mahdollista, hybridisähkösi ei tule hintapiikkien aikana niin kalliiksi kuin pelkkä pörssisähkö tulisi.

Hybridisähkön huonot puolet

Hybridisähköllä on toki myös huonotkin puolensa. Tässä pari esimerkkiä:

  • Turha matalaan kulutukseen. Hybridisähkö kuulostaa fiksulta ja modernilta ratkaisulta, mutta matalan kulutuksen kotiin se on usein turha, sillä säästöt ovat merkityksettömiä. Esimerkiksi kaukolämmitetyissä kerrostaloissa hybridisähkön pörssioptimoinnit tuovat korkeintaan joitain kymmeniä senttejä säästöä per kuukausi.
  • Epäselkeä. Niille, jotka eivät tunne sähkösopimustyyppejä, hybridisähkösopimukset eivät sano yhtään mitään. Jos sinulla on hybridisähkö tietämättäsi, saatat maksaa siitä liikaa. Tällaiset usean sähkön sopimusmuodot voivat hämätä monia ja aiheuttaa turhaa päänvaivaa tai sekaannuksia.

Kenelle hybridisähkö sopii?

Hybridisähkö on loistovalinta korkean kulutuksen kotitalouksiin, kuten sähkölämmityksellisiin omakotitaloihin. Tämä siksi, että hybridisähkön vaikutukset ovat varsin pienet jos kulutus on matalaa, kuten kerrostaloissa monesti on.

Oomin tekemän tutkimuksen mukaan heidän hybridisähkösopimuksissa kuluttajien tekemien päätösten takia sähkön hinta vaihtelee välillä -1,5 snt/kWh — +3,7 snt/kWh.

Seuraavaksi pari esimerkkiä siitä, mitä nämä hybridisähkön kulutusvaikutusnumerot voisivat tarkoittaa, ja millaisissa kodeissa ne oikeasti edes näkyvät.

Esimerkki 1

Anna asuu omakotitalossa, joka kuluttaa 20 000 kWh vuodessa. Sähkön kiinteä hinta on 10 snt/kWh. Tällöin Annan vuotuinen sähkölasku saadaan seuraavasti:

hinta = 20 000 kWh x 10 snt/kWh = 200 000snt = 2000€

Jos Anna valitsee kulutusvaikutuksellisen hybridisähkön ja tekee kulutusoptimoinnit oikein, hänen sähkölaskunsa putoaa -1,5 snt/kWh:n verran.

Tällöin hänen vuotuinen sähkölaskunsa onkin vain:

hinta = 20 000 kWh x (10 – 1,5) snt/kWh = 170 000 snt = 1700€

Eli Annan sähkölasku tuli 300€ halvemmaksi hybridisähkön kulutusvaikutuksen ansiosta!

Esimerkki 2

Otetaan edellinen esimerkki uudestaan, mutta tällä kertaa oletetaan, että Anna on tehnyt hybridisähkösopimuksen ja unohtanut kulutusoptimoinnin. Tällöin hänen kulutuksensa on kasvanut noin +3,0 snt/kWh:lla.

Nyt sähkön vuosihinta on

hinta = 20 000 kWh x (10 + 3,0) snt/kWh = 260 000 snt = 2600€

Nyt Annan sähkölasku on 600€ kalliimpi, kuin mitä se olisi tavallisessa kiinteässä sähkösopimuksessa, jossa ei ole hybridisähkön kulutusvaikutusta.

Toisin sanoen, jos hankkii hybridisähkösopimuksen, kannattaa olla tarkkana sähkönkulutuksen optimoinnissa.

Esimerkki 3: Kerrostaloyksiö

Kalle asuu kaukolämmitetyssä kerrostaloyksiössä, joka kuluttaa 1000 kWh vuodessa. Sähkön kiinteä hinta on 10 snt/kWh. Tällöin Kallen vuotuinen sähkölasku saadaan seuraavasti:

hinta = 1000 kWh x 10 snt/kWh = 10 000snt = 100€

Kun Kalle valitsee nykyisen sähkön tilalle kulutusvaikutuksellisen hybridisähkön, hänen sähkölaskunsa putoaa -1,5 snt/kWh:n verran.

Tällöin hänen vuotuinen sähkölaskunsa tippuu, ja on vain:

hinta = 1000 kWh x (10 – 1,5) snt/kWh = 8500 snt = 85€

Eli Kallen sähkö tuli 15€ halvemmaksi hybridisähkön kulutusvaikutuksen ansiosta.

Kuten tästä esimerkistä näkee, säästöt eivät ole päätähuimaavat vaikka sopimus vaatii aktiivisuutta ja jokapäiväistä kulutuksen optimointia.

Toisin sanoen, monesti kulutusvaikutuksellinen hybridisähkösopimus ei sovi matalan kulutuksen kotitalouksiin, kuten kerrostaloyksiöihin.

Vaihtoehtoisia sopimuksia

Jos hybridisähkö ei vaikuta oikealta valinnalta, kannattaa harkita jotain toista sähkötyyppiä. Tässä muutama hyvä vaihtoehtoinen sopimus!

Pörssisähkö

Pörssisähkössä maksat sähköstäsi “juuri sen verran kuin pitää”. Sähkön hinta on käytännössä suoraan sähkön pörssihinta (pienellä lisämarginaalilla ja perusmaksut päälle).

Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee tunti tunnilta, ja heittely voi olla rajua. Aamulla hinta voi olla jopa kymmenen kertaa halvempi kuin illalla.

Pörssisähkö sopii varsinkin suuren kulutuksen kotitalouksiin, joissa lämmityksen tai sähköauton lataamisen voi hoitaa yöaikaan.

Toki pörssisähkö sopii kenelle tahansa, joka haluaa maksaa sähköstä “oikeudenmukaisimman hinnan”, sekä niille, jotka haluavat optimoida laskujaan.

Pörssisähkössä pitää vain muistaa se, että sähköjen hinnoissa voi olla rajuja hintapiikkejä, erityisesti kylminä talviarkina.

Kiinteä sähkö

Jos etsit stressitöntä, turvallista, ja ennakoitavaa sähkösopimusta, kannattaa hankkia kiinteä sähkö määräajalla. Tällaisessa sopimuksessa sitoudut maksamaan sähköstäsi samaa tuntihintaa tietyksi määräajaksi, kuten 12-24kk:ksi.

Toisin kuin pörssisähkössä, kiinteässä sähkössä maksat aina samaa hintaa, ja ainoa tapa säästää on olla kuluttamatta sähköä.

Jos siis etsit sähkösopimusta joka ei vaadi aktiivisuutta, ja jossa kulutuksen ajoittamisella ei ole väliä, kannattaa harkita kiinteää sähköä.

Hyvä puoli kiinteässä hinnassa on se, että riippumatta kuinka korkeaksi pörssihinnat nousevat, sinä maksat sähköstäsi aina saman verran.

Toisaalta, jos pörssihinnat tippuvat, joudut maksamaan sähköstäsi “liikaa”.

Pakettisähkö

Kaikista selkein sähkösopimus on pakettisähkö, eli kiinteä sähkö kuukausihinnalla.

Tämä sähkö maksaa sinulle joka kuukausi saman verran, riippumatta kulutuksestasi (paitsi jos ylität kulutuskattorajan).

Kiinteä sähkö voi maksaa esimerkiksi 12€/kk 100 kWh/kk:n kattorajalla. Tämä on selkeä sopimustyyppi, jossa tiedät tarkalleen paljon sähkö maksaa ja kuinka paljon voit kuluttaa.

Toisaalta pakettisähkössä pitää varmistaa, että kulutus ei ylitä paketin kattorajaa, nimittäin ylitykset tulevat kalliiksi. Pakettisähkö vaatii siinä mielessä hiukan aktiivisuutta.

Pakettisähkö sopii esimerkiksi kaukolämmitettyihin kerrostaloihin, joissa kuukausittainen sähkönkulutus on lähes sama joka kuukausi.

Lue myös

Kilpailuta sähkösi vaivatta