Mikä on kulutusvaikutus sähkösopimuksessa?

Kulutusvaikutus tarkoittaa sähkösopimusta, jossa voit pienentää sähkölaskuasi ajoittamalla kulutuksen oikeille tunneille. Ja sama toiseen suuntaan: jos käytät sähköä kalleina tunteina, sähkölaskusi on suurempi.

Suuressa osassa sähkösopimuksia ei ole kulutusvaikutusta. Moni ei halua kulutusvaikutusta siksi, että se edellyttää aktiivista sähkönhintaseurantaa ja kulutusoptimointia.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä kattava artikkeli kulutusvaikutuksellisista sähkösopimuksista.

Kulutusvaikutuksen ymmärtäminen

Jos haluat ymmärtää kulutusvaikutuksen, sinun tulee ensiksi tietää mitä pörssisähkö ja kiinteä sähkö tarkoittavat.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on yleinen sähkösopimustyyppi, joka löytyy monesta kodista.

Pörssisähkössä maksat sähköstäsi sähkön markkinahinnan verran (pienellä lisämaksulla). Toisin sanoen, maksat sähköstäsi “juuri sen verran kuin pitää”.

Pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunti kulutuksen mukaan Suomessa. Yleensä se on kalleinta päivisin ja iltaisin kun kaikki käyttävät sähköä ja öisin halpaa kun väki nukkuu. Hinta vaihtelee rajusti, ja heitto voi olla 10-kertainen saman vuorokauden aikana.

Tässä esimerkkikuva sähkön hinnasta satunnaisesti valittuna ajankohtana, 18.1.-19.1.2024:

Pörssisähkön idea on siis käyttää sähköä halpoina tunteina ja välttää sähkön käyttämistä kalliimpina tunteina. Pörssisähkön omistajille yllä oleva sähkönhintakuva on siis varsin tuttu, sillä sen joutuu tarkistamaan joka päivä.

Monet pörsissähkön omistajat esimerkiksi lämmittävät kotia tai lataavat sähköautojaan yöllä.

Pörssisähkö on siis aktiivisuutta vaativa sähkösopimusmuoto, jossa sähkön hinta vaihtelee joka tunti ja kulutus tulee ajoittaa sen mukaisesti.

Kiinteä sähkö

Kiinteässä sähkössä sähkön hinta ei vaihtele tunneittain kuten pörssisähkössä. Sen sijaan hinta on joka tunti sama. Tämä tekee kiinteästä sähköstä ennakoitavan ja luotettavan sopimusmuodon, joka on siksi varsin yleinen sähkösopimus Suomessa.

Tässä kuva joka havainnollistaa kiinteän sähkön ja pörssisähkön erot:

Kiinteässä sähkössä ainoa tapa säästää on olla kuluttamatta sähköä. Kulutuksen ajoituksella ei siis ole mitään väliä, toisin kuin pörssisähkössä.

Näin ollen kiinteä sähkö on hyvä ja stressitön valinta niille, jotka eivät halua ajatella sähköä ja sen kulutusta jatkuvasti.

Kulutusvaikutus sähkössä

Nyt kun tunnet pörssisähkön, kiinteän sähkön ja niiden väliset erot, voit vihdoin ymmärtää mitä kulutusvaikutus tarkoittaa.

Kulutusvaikutus tarkoittaa kiinteää sähkösopimusta, jossa on pörssisähköosa. Toisin sanoen, kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus on kiinteän sähkön ja pörssisähkön yhdistelmä.

Näistä sähkösopimuksista käytetään myös nimeä hybridisähkö.

Kulutusvaikutuksellisessa sähkösopimuksessa:

  • kiinteä osa tarkoittaa, että maksat ennakoitavaa ja samaa hintaa sähköstäsi
  • pörssiosa tarkoittaa, että voit kulutustasi ajoittamalla säästää sähkössäsi

Jos haluat nähdä tarkemman esimerkin, miten kulutusvaikutus lasketaan teknisesti, kannattaa lukaista tämä artikkeli.

Tässä havainnollistava kuva, jossa on pörssisähkö, kiinteä sähkö, ja kulutusvaikutuksellinen hybridisähkö:

Kulutusvaikutuksellinen sähkö ei poukkoile hinnaltaan pörssisähkön lailla, mutta seuraa sitä rauhallisesti.

Kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus on siis ennakoitava ja luotettava sopimus jossa kulutuksella voi pienentää laskua. Toki jos kulutusoptimointia ei tee, sähkölasku voi kasvaa.

Jos et tiennyt, että sähkölaskullasi on kulutusvaikutusosa, sähkölaskusi voi nousta korkeaksi. Tämä siksi, että olet todennäköisesti käyttänyt tietämättäsi sähköä kalleina tunteina.

Kannattaako kulutusvaikutus?

Jos et halua täysin pörssisidonnaista sähköä, mutta et myöskään halua sitoutua kiinteään hintaan, kulutusvaikutuksellinen sähkö voi olla hyvä idea.

Toki on huomioitava kulutusvaikutuksen edut sen vaativaa aktiivisuutta vastaan. Sinun tulee jatkuvasti seurata sähkön hintaa ja ajoittaa kulutustasi.

Mielestäni parhaan käsityksen kulutusvaikutuksen eduista ja haitoista saa konkreettisen kulutusesimerkin kautta. Eli tarkistellaan seuraavaksi minkä suuruisia säästöjä kulutusvaikutus voi tarkoittaa!

Miten paljon kulutusvaikutus vaikuttaa?

Esimerkiksi Väreen mukaan heidän kulutusvaikutuksellisessa sopimuksessa kulutusvaikutuksen vaikutus on +/- 1.5 snt/kWh.

Väre kulutusvaikutus

Toisin sanoen, sähkö on 1.5 snt/kWh kalliimpaa jos ei jaksa välittää kulutusvaikutuksesta. Jos jaksaa optimoida kulutusta, niin sähkö on puolestaan 1.5 snt/kWh halvempaa.

Mutta nämä numerot eivät monelle kerro mitään, joten otetaan selkeä laskuesimerkki, josta tajuaa mittakaavan paremmin.

Esimerkki: Kallen 25-neliöinen yksiö

Kallen 25-neliöisen kerrostaloyksiön sähkönkulutus on vuodessa 1000 kWh. Tämä on hyvin tyypillinen vuotuinen kulutus kerrostaloyksiössä.

Kallella on kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus 10 snt/kWh:n kiinteällä hinnalla. Hän on kuitenkin vuoden aikana onnistunut säästämään -1.5 snt/kWh tarkoin tehdyllä kulutusoptimoinnilla ja pörssiseurannalla.

Kalle on siis joka päivä ajoittanut sähkönkäytön pääosin yöajalle, jolloin kulutus on halpaa.

Jos Kallen sähkösopimus olisi tavallinen kiinteä sähkö ilman kulutusvaikutusta, hänen sähkölaskunsa olisi vuoden lopussa:

1000 kWh x 10 snt/kWh = 100€

Mutta koska Kallen sähkössä on kulutusvaikutus ja Kalle optimoi kulutustaan aktiivisesti ympäri vuoden, hänen laskunsa on:

1000 kWh x 10 snt/kWh1000 kWh x 1.5 snt/kWh = 85€

Kalle siis säästi aktiivisuudellaan 15€.

Jos Kalle ei olisi ollenkaan huomioinut sähkölaskunsa kulutusvaikutusosaa, hänen sähkölaskunsa olisi pahimmillaan ollut:

1000 kWh x 10 snt/kWh + 1000 kWh x 1.5 snt/kWh = 115€

Tämä olisi tullut 15€ kalliimmaksi, kuin tavallinen kiinteä sähkö, ja 30€ kalliimmaksi kuin kulutusoptimoitu sopimus.

Kerrostaloissa kulutusvaikutuksellinen osa sähkölaskusta on siis aika pieni. Joitain kymppejä vuodessa korkeintaan. Toki jos kyseessä on korkeakulutuksinen sähkölämmitteinen omakotitalo, säästöt voivat helposti olla satoja euroja vuodessa.

Jos esimerkiksi esimerkki olisi koskenut omakotitaloa, jonka kulutus voisi helposti olla 20-kertainen Kalleen yksiöön verrattuna, olisi kulutusvaikutus +/- 300€ vuodessa. Tämä on jo merkittävä summa relatiivisen pieneen vaivaan nähden.

Toki tämä on vain yksi esimerkki, mutta tästä saa aika hyvän kuvan potentiaalisten säästöjen suurudesta.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista