Halvin määräaikainen sähkösopimus (2024) | vertaile tästä

Etsitkö halvinta määräaikaista kiinteää sähkösopimusta? Olet tullut oikeaan paikkaan. Vertailemaan pääset tästä!

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä lisäksi vielä kattava pläjäys infoa määräaikaisista sopimuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sellaisen hankkimista.

Miksi määräaikainen sopimus?

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa kiinteää sopimusta, jossa on 6-24kk:n määräaika.

Määräaikainen kiinteä sähkösopimus on ennustettava ja se suojaa sähkön hintapiikeiltä. Sen sijaan, että joutuist seurailemaan pörssisähkön tunneittain vaihtelevaa hinnastoa, kiinteässä määräaikaissähkössä sähkölle on vain yksi tuntihinta.

Pörssisähkö vaihtelee ja määräaikainen kiinteä sähkö pysyy koko ajan samana

Tämä on monesti varsin hyvä sähkösopimustyyppi esimerkiksi matalan kulutuksen kerrostaloihin ja miksei kelle tahansa muullekin, joka etsii ennakoitavaa ja selkeää sähkösopimusta.

Määräaikaisen sähkön nurja puoli on sitoutuminen. Jos ostat määräaikaissähkön, joudut sitoutumaan hinnastoon vuodeksi tai kahdeksi. Jos sähkön markkinahinta tippuu, jäät runsaasti häviölle. Toisaalta jos markkinahinta nousee, jäät reilusti “voitolle”.

Miten kilpailutan määräaikaissähköt?

Määräaikaiset sähköt voit kilpailuttaa helposti tästä.

Syötä asuinpaikkasi, arvioi kulutuksesi, ja valitse “Sopimustyyppi” > “Määräaikainen“. Tämän jälkeen eteesi avautuu lista halvimmista määräaikaisista sähkösopimuksista.

Määräaikaissähkön vertailusovellus

Määräajan hyvät puolet

Määräaikaisen sähkösopimuksen hyvät puolet ovat:

  • Ennustettavuus. Sähkön hinta on sinulle seuraavat 6-24kk sama joka tunti. Ainoa tapa tehdä säästöjä on vähentää kulutusta.
  • Helppous. Määräaikainen sähkö sopii kenelle tahansa siksi, koska se on vaivaton, stressitön, ja helppo sähkösopimus. Pörssihinnoista ei tarvitse välittää määräaikaisessa kiinteässä sähkössä.
  • Voiton mahdollisuus. Toki määräaikaisen sähkön parhaana puolena on se, että voit saada sähkön todella halvalla pitkäksi aikaa, jos pörssihinnat nousevat.
Pörssihinta nousee, kiinteä hinta pysyy samana
Määräaikaissähkö voi tulla edulliseksi jos pörssihinnat ampaisevat kattoon!

Määräajan huonot puolet

Mutta kuten kaikissa muissakin sähköissä, määräaikaisissakin sähkösopimuksissa on huonot puolensa.

  • Liian kallis. Jos sitoudut pariksi vuodeksi kiinteään hintaan, esim. 9 snt/kWh, ja sähkön hinta tippuu vuoden päästä 5 snt/kWh:n tasolle, maksat sähköstäsi vuoden aivan liian korkeaa hintaa.
  • Ei kulutusvaikutusta. Jos otat määräaikaisen kiinteän sähkön, kulutusvalinnoillasi ei ole väliä, sillä sähkö maksaa joka tunti saman verran. Ainoa tapa säästää on olla käyttämättä sähköä. Pörssisähkössä puolestaan kulutuksen ajoittamisella on suuri merkitys sähkölaskun kokoon.
  • Huono jos sopimus on ei-kiinteä. Vaikka käytännössä kaikki määräaikaiset sähköt ovat kiinteitä, mikään ei estä esimerkiksi pörssisähkön määräaikaisuutta. Usein tällaisissa sopimuksissa ei ole kuluttajan kannalta mitään järkeä. Ei siis kannata harkita määräaikaa muissa tapauksissa kuin kiinteissä sähköissä.
Pörssihinta laskee, kiinteä pysyy samana
Kiinteä määräaikainen sähkö voi tulla kalliiksi jos pörssihinnat putoavat

Kenelle sopii määräaikainen sähkö?

Määräaikainen kiinteä sähkö sopii kenelle tahansa, kuka haluaa vaivattoman ja helpon sähkösopimuksen.

Määräaikainen sähkö sopii erityisesti matalan kulutuksen kotitalouksiin, kuten kerrostaloihin, joissa lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä. Tämä siksi, että sähkönkulutus on varsin pientä ja maksaa usein vain 50-200€ vuodessa.

Jos ajatellaan kerrostaloasuntoa, pörssisähkön tai kulutusvaikutuksellisen sähkön optimoinnista saadut edut ovat parhaillaan vain joitain kymppejä vuodessa. Tästä syystä kiinteä määräaikainen sähkö on monesti parempi vastine rahalle.

Vai kannattaisiko pakettisähkö?

Pakettisähkö, eli kiinteän kuukausihinnan sähkösopimus sopii monesti tasaisen kulutuksen kotitalouksiin, kuten kerrostaloihin.

Pakettisähkössä sähkö maksaa aina saman verran kuukaudessa. Tämä tekee sähkösopimuksesta vielä yksinkertaisemman kuin kiinteä määräaikaissähkö.

Pakettisähkö maksaa saman verran kerran kuussa

Pakettisähkö on usein toistaseksi voimassa oleva sähkösopimustyyppi, ja ei siten vaadi sitoutumista.

Pakettisähkössä voit kuluttaa sähköä juuri silloin kun siltä tuntuu. Ainoa mistä pitää olla tarkkana on se, että sähkön kulutuskatto ei ylity. Tällöin paketin hinta nousee ylemmän paketin tasolle, ja tämä voi tulla kalliiksi.

Esimerkiksi pakettisi hinta voi olla vaikkapa 10€/kk 1000 kWh:n kulutuskatolla. Jos vahingossa kulutat 1050 kWh, eli hitusen liikaa, sähköyhtiösi saattaa nostaa sinut 2000 kWh:n kuukausipakettiin, joka maksaa 20€kk. Tällöin pieni kulutuksen ylitys tuplaa sähköpakettisi hinnan.

Jos siis harkitset pakettisähköä, kannattaa tarkistaa, että sähkölaskusi on joka kuukausi suurin piirtein sama. Jos esimerkiksi asut omakotitalossa, jossa on sähkölämmitys, pakettisähkössä ei ole mitään järkeä, sillä sähkönkulutus vaihtelee voimakkaasti vuodenajasta riippuen.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista