Miten sähkön hinta voi olla negatiivinen?

Sähkön hinta painuu välillä negatiiviseksi, jos sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan, ja ylijäämää ei saada myytyä ulkomaille.

Tämä johtuu siitä, että sähkö on pakko kuluttaa samalla hetkellä kun se tuotetaan, koska sähköä ei voi suuressa mittakaavassa varastoida.

Negatiiviselle hinnalle voi olla muitakin syitä, kuten virhe fyysisen sähkön kaupassa Nord Pool sähköpörssissä. Näin kävi esimerkiksi 24. – 25.11.2023.

Voiko siis sähköä kuluttamalla tienata?

Periaatteessa kyllä, mutta useimmiten hinta on niin vähän miinuksen puolella, että perusmaksut ja sähkön marginaalit painavat hinnan takaisin plussalle. Plus sähkön negatiivinen hinta on yleensä hyvin tilapäistä, joten käytännöllisiä tienistejä ei voi saada.

Tässä on hyvä esimerkki negatiivisesta sähkön hinnasta 2.2.2024:

Yllä olevassa kuvassa sähkön hinta on parhaillaan vain -0.2 snt/kWh pakkasella. Tällöin kuluttajille myyddyn pörssisähkön “välityspalkkio” painavat hinnan plussalle, eli hinta ei oikeasti ole negatiivinen kuluttajille.

Mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi 24. – 25.11.2023 sähkön hinta painui reippaasti miinukselle markkinavirheen takia, ja moni onnistuikin tuona aikana tekemään mukavan loven kuukauden sähkölaskuunsa vääntämällä kulutuksen kaakkoon halpojen tuntien aikana.

Miksi sähkö pitää käyttää heti?

Sähköä ei voida varastoida tehokkaasti. Tästä syystä sähkö täytyy käyttää käytännössä samaan aikaan kun se tuotetaan. Toisinsanottuna sähköjärjestelmän tulee siis olla koko ajan tasapainossa.

Sähkönvarastointimekanismeja kehitetään jatkuvasti, mutta vielä tällä hetkellä varastointi ei ole suuressa mittakaavassa teknisesti mahdollista.

⚡ ⚡ ⚡
VERTAA HALVIN SÄHKÖ
⚡ ⚡ ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Lue myös

Miten sähkön hinta muodostuu?

Opi kaikki sähköistä