Miten sähkön hinta voi olla negatiivinen?

Sähkön hinta on negatiivinen jos sähköä tuotetaan enemmän kuin kulutetaan.

Tämä johtuu siitä, että sähkö on pakko kuluttaa samalla hetkellä kun se tuotetaan, koska sähköä ei voi varastoida.

Voiko siis sähköä kuluttamalla tienata?

Periaatteessa kyllä, mutta usein perusmaksut ja sähkön marginaalit painavat hinnan takaisin plussalle. Plus sähkön negatiivinen hinta on yleensä hyvin tilapäistä, joten käytännöllisiä tienistejä ei voi saada.

Tässä on hyvä esimerkki negatiivisesta sähkön hinnasta 2.2.2024:

Yllä olevassa kuvassa sähkön hinta on parhaillaan vain -0.2 snt/kWh pakkasella. Tällöin kuluttajille myyddyn pörssisähkön “välityspalkkio” painavat hinnan plussalle, eli hinta ei oikeasti ole negatiivinen kuluttajille.

Mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi 5.1.2024 sähkön hintapiikin aikaan sähköllä pystyi tienaamaan, ja monet omakotitalot saivat sähkölaskun nollattua laittamalla kaikki sähköt kaakkoon.

Miksi sähkö pitää käyttää heti?

Sähköä ei voida varastoida tehokkaasti. Tästä syystä sähkö tulee käyttää heti kun se tuotetaan.

Sähkönvarastointimekanismeja kehitetään jatkuvasti, mutta vielä tällä hetkellä varastointi on niin heikkoa, että käytänössä sitä ei voida tehdä.

Jos povataan, että sähköä kulutetaan paljon, mutta ennuste ei käykään toteen, tällöin syntyy hukkasähköä. Hukkasähkö on pakko käyttää jossain tai ohjata ulkomaille. Tällöin sähkön hinta voi painua negatiiviseksi, koska sähköä ei yksinkertaisesti saada myytyä.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Lue myös

Miten sähkön hinta muodostuu?

Opi kaikki sähköistä