Sähkösopimus toimii siten, että:
- Ostat sähkösopimuksen kilpailuttamaltasi sähköyhtiöltä.
- Sähköyhtiösi ostaa sähkön tuotantolaitoksilta Nord Pool sähköpörssissä.
- Tuotantolaitos tuottaa sähkön ja toimittaa sen valtion verkkoon.
- Paikallinen jakeluyhtiö toimittaa sähkön kotiisi.
Tämä on se, mitä kuluttajan tarvitsee tietää ostaessaan sähköä. Mutta jos sinua kiinnosta miten sähkösopimukset oikeasti toimivat pinnan alla, kannattaa jatkaa lukemista.
Miten sähkösopimus toimii Suomessa?
Suomen sähköverkon muodostaa karkeasti viisi komponenttia:
- Tuotantolaitokset
- Valtionlaajuinen jakeluverkko
- Paikallisverkot
- Sähkömyyjät
- Kuluttajat (kuten sinä)
Tässä yksinkertaistettu kuva sähköverkkojen toiminnasta Suomessa:
Tässä tarkempi kuvaus siitä, miten sähkösopimus toimii ja miten sähkö kulkee tuotantolaitoksilta kotiisi:
- Kun teet sähkösopimuksen, sähköyhtiö arvioi paljonko kulutat sähköä, ja ostaa tämän määrän tuotantolaitoksilta Nord Pool sähköpörssissä.
- Tuotantolaitokset, kuten aurinko- tai vesivoimalat, tuottavat sähköä. Sähköntuotannon suunnittelua ja säätövoimaa käytetään pitämään sähköverkkoa tasapainossa (eli tuotanto mahdollisimman lähellä kulutusta).
- Tuotettu sähkö syötetään Fingridin ylläpitämään, koko valtion laajuiseen kantaverkkoon.
- Kantaverkosta sähkö kulkeutuu paikallisiin kantaverkkoihin, joista yhteen sinunkin kotisi on yhdistetty. Voit käyttää kotiisi tulevaa sähköä vapaasti, joskin sähköyhtiö mittaa kuluttamasi sähkön määrän.
- Yleensä noin kuukauden kuluttua sähköyhtiösi laskuttaa sinua sähkön kulutuksesta.
- Tämän lisäksi saat toisen laskun, jossa maksat paikalliselle jakelufirmalle siitä, että he toimittivat sähköt perille.
Näin sähkösopimus toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Tuotettu sähkö käytetään heti
Edellä kuvailemani prosessi kuulostaa monivaiheiselta ja aikaavievältä kuviolta. Mutta oikeasti kaikki kuluttamasi sähkö on luotu juuri sillä sekunnilla kun sen kulutat.
Tämä siksi, että sähkön varastointi suuressa mittakaavassa ei ole (ainakaan toistaiseksi) teknisesti mahdollista.
Aina kun laitat sähkölaitteen päälle, koko edellä mainitsemani tuotanto- ja toimitusprosessi tapahtuu välittömästi millisekunneissa automaation ja viisaasti rakennetun verkoston ansiosta.
Keneltä sähköä voi ostaa?
Suomessa on yli 50 aktiivista sähköyhtiötä. Voit ostaa sähkösi miltä tahansa sähkön vähittäismyyjältä, joka tarjoaa sopimuksia alueellasi.
Tämä on mahdollista siksi, että sähköä myyvät yhtiöt eivät itse siirrä sähköä kotiisi. Sähkö kulkee aina samaa valtion kantaverkkoa ja paikallisen verkkoyhtiösi sähköverkkoa pitkin. Sähköä myyvä yhtiö on siis vain välikätenä, ja vastaa sähkön ostamisesta ja myynnistä, muttei toimituksesta.
Tästä syystä mikä tahansa suomalainen sähköyhtiö pystyy hankkia sähköä minne tahansa päin Suomea.
Jos tämä tuli yllätyksenä, niin ei muuta kuin kilpailuttamaan sähköjä! Listalla on paljon yhtiöitä, joista et välttämättä ole aiemmin kuullutkaan.
⚡ ⚡ ⚡
VERTAA HALVIN SÄHKÖ
⚡ ⚡ ⚡
Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!
Mutta tämä varmasti myös herättää kysymyksen: “Mihin ihmeeseen niitä sähköä myyviä firmoja sitten tarvitaan?” Jos kerran tuotantolaitos tuottaa sähkön ja siirtolaitos kuljettaa sen kotiisi, niin eikö sähköfirmat ole ihan turhia?
Pureudutaan tähän tarkemmin seuraavaksi!
Mihin sähköyhtiöitä tarvitaan?
Kuvittele, että asut yksin saarella. Saarella ei ole muuta kuin kotisi ja sähkövoimala, joka tuottaa kotiisi sähköt.
Koska sähkö on käytettävä heti kun se on tuotettu, tuotantolaitoksen pitää tietää tarkalleen milloin ja missä määrin aiot kuluttaa. Tämä siksi, että tuotantolaitoksen pitää ajoittaa sähköntuotanto ja säätää laitteet oikealle teholle etukäteen.
Et siis voi vain kääntää katkaisijaasi päälle ja toivoa, että sähkö alkaa virrata. Sen sijaan, sinun pitää ostaa sähkösi joka kerta tuotantolaitokselta erikseen.
Esim. jos saarella on kylmä ja päätät lämmittää saunan, sinun pitää tilata tuotantolaitokselta vaikkapa 5 kWh sähköä seuraavalle tunnille.
Ja jos et menekään saunomaan, sinun pitää kertoa tuotantolaitokselle, että eivät laitakaan laitteita päälle, ja samalla pyytää, että maksavat ostetun sähkön takaisin.
Jos unohdat perua tuotantopyyntösi, laitos käynnistyy, ja sähkö on pakko kuluttaa jossain. Koska sinä et tarvitse sitä, laitos päättää siirtää sen naapurisaarelle, jossa on halukkaita käyttäjiä.
Tämä on monimutkaista ja uuvuttavaa! Hirveä säätö siitä, että sähköt saa päälle tai pois…
Yht’äkkiä saarelle rakennetaan uusi pytinki, johon muuttaa yrittäjä, Leo.
Eräänä päivänä Leo tulee ovellesi ja kysyy: “Haluatko, että hoidan yhteydenpidon tuotantolaitoksen kanssa puolestasi pientä välityspalkkiota vasten? Ostan sähköä sinulle ennakkoon niin, että voit käyttää sitä koska vain.”
Vastaat innoissasi: “Ehdottomasti, tällaista palvelua olenkin aina toivonut!”.
Ajan saatossa saarelle muuttaa lisää väkeä, tuotantolaitos kasvaa ja tarve monimuotoistuu. Leon maine kirii, ja yhtäkkiä hän koordinoi jokaisen saaren kodin sähköntarpeita yhteistyössä tuotantolaitoksen kanssa.
Tässä tarinassa Leo on sähköä myyvä yhtiö. Ja tämän tarinan esimerkki havainnollistaa, mihin sähköä myyviä firmoja tarvitaan, vaikka ne eivät itse (välttämättä) tuota tai toimita sähköä.
Jos Leon kaltaisia sähköyrityksiä ei olisi, sähkön käyttäminen olisi haastavaa tavalliselle kuluttajalle.
Sähköyhtiösi ottaa aina riskin ja vastuun puolestasi. Niiden vastuulla on ostaa juuri oikea määrä sähköä, jotta seuraavanlainen tasapaino säilyy:
- Sähköä ei tuoteta liikaa ja ylijäämiä ei pääse syntymään.
- Sähköä ei tuoteta liian vähän, jotta se ei lopu.
Koska ihmisiä on Suomessa miljoonia, sähkömäärien tilauskoot perustuvat ´ ennusteisiin, joita sähkömyyjät laativat tarkasti jopa vuosia ennakkoon. Sähköä myyvillä tahoilla on siis aina riskinä, että he ostavat liikaa tai liian vähän sähköä, joista voi syntyä tappioita.
Miten löydät parhaat sähkösopimukset?
Suomessa on valtava määrä sähköyhtiöitä ja erilaisia sähkökampanjoita. Nämä kannattaakin kilpailuttaa, sillä jokaiselle kuluttajalle löytyy kourallinen hyviä sähkösopimuksia.
Kilpailuttaminen on nykyisin helppoa. Enää ei tarvitse soitella tai viestitellä eri yhtiöiden kanssa. Sen sijaan nykyisin kilpailutus tapahtuu netissä muutamissa sekunneissa. Sinun tulee vain arvioida vuotuista kulutustasi. Lisäksi kannattaa opetella kaikki sähkösopimustyypit, jotta tietää millaista aktiivisuutta sopimus vaatii sinulta.