Onko sähkösopimus pakollinen?

Kyllä, sähkösopimus on pakollinen jos haluat nauttia sähköstä ja sen tuomista eduista. Ei kun vertailemaan sähköjä!

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä vielä lyhyt esittely sähkönsäästämiseen ja siihen, mitä kannattaa huomioida ennen kuin ostaa sähköt.

Mitä kannattaa huomioida?

Ennen sähköjen vertailua kannattaa toki käyttää 15 minuuttia siihen, että opettelee miten säästää sähkössä valitsemalla oikeanlainen sopimus.

Olen kirjoittanut kattavan oppaan sähköistä, ja voit lukea sen tästä. Artikkelissa käyn läpi kaikki sähkösopimustyypit, sekä sen miten voit löytää parhaan sähkösopimuksen juuri omaan tarkoitukseesi.

Lyhyt esittely halvimmista sähköistä

Jos haluat säästää sähkössä, tulee valita sopimus, joka sopii parhaiten sinun kulutustottumuksiin ja asumismuotoon.

Pelkkä vertailijan käyttö ei kerro parhaita sähköjä, vaan joudut itse näkemään hiukan vaivaa. Numerot, joita vertailijat antavat ovat vain suuntaa-antavia, ja edellyttää tietynlaisia kätäntöjä ja arvioita omalta osaltasi.

Tässä lyhyt esittely sähkösopimuksista, sekä siitä, millaiseen kotiin kyseinen sopimus sopii hyvin.

  1. Pörssisähkö. Tämä sopimusmuoto sopii korkean kulutuksen kotitalouksiin. Pörssisähkö edellyttää, että asukit ovat valmiita seuraamaan sähkön tuntihintaa joka päivä ja optimoimaan kulutuksen ruuhkatuntien ulkopuolelle. Esim. lämmitys käytössä vain öisin.
  2. Kiinteä sähkö. Tämä sopimustyyppi on hyvä valinta matalan kulutuksen kotitalouksiin, kuten kerrostaloihin, joita lämmitetään kaukolämmöllä. Sopimus ei myöskään vaadi aktiivisuutta, joten jos muutaman euron tai muutaman kympin säästöt kuussa ei merkitse, niin kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa.
  3. Aika- ja kausisähkö. Sopii korkean kulutuksen koteihin, kuten sähköllä lämmitettäviin kotitalouksiin. Aika- ja kausisähköissä sähkö on halpaa öisin ja kallista päivisin. Tämä tarkoittaa, että kulutus tulee optimoida yöajalle. Kausisähkö on halpaa kesäisin päiväsaikaan.
  4. Pakettisähkö eli kiinteä kuukausisähkö. Pakettisähkö sopii tasaisen kulutuksen koteihin, kuten kerrostaloihin. Jos kulutus on joka kuukausi ympäri vuoden tasaista, kannattaa harkita sähköpakettia, jossa saat kuluttaa tietyn määrän joka kuukausi. Tämä on kaikista selkein ja ennustettavin sähkösopimusmalli.
  5. Hybridisähkö. Tämä on uudenlainen sähkö, joka yhdistää pörssi- ja kiinteän sähkön. Sopii niille, joilla on suuri kulutus ja ovat valmiita tekemään pörssisähköoptimointia kulujen vähentämiseksi, mutta haluaa silti “melko kiinteän” sopimuksen joka suojaa hintapiikeiltä.

Onko asunnossasi jo sähköt?

Jos muuten muutit juuri vuokralle, voi olla, että vuokraan kuuluu sähkösopimus. Tällainen on varsin yleinen käytäntö, joka kannattaa varmistaa ennen sähköjen kilpailutusta. Tämä on ainut tilanne missä et tarvitse sähkösopimusta.

Lue myös

Sähkösopimusten kilpailutus verkossa