Oomi on Suomessa suosiota saavuttanut trendikäs sähköyhtiö, joka tarjoaa luotettavia, edullisia ja joustavia sähkösopimuksia ympäri maan.
Tässä yhtiön parhaat tarjoukset:
- Oomi 24kk määräaikainen sopimus
- Tarjous: perusmaksu 0€ ensimmäiset 6kk
Tässä kattava artikkeli Oomin saamista asiakaskokemuksista.
Oomi lyhyesti
Oomi on vasta vuonna 2020 perustettu suureen suosioon noussut sähköyhtiö Suomessa.
Sen taustalla on useat firmat kuten Vantaan Energia ja Lahti Energia.
Oomin brändi ilmentää kevyttä ja hyväntuulista imagoa.
Yhtiön keskiössä ovat ympäristöystävällinen sähköntuotto. Siksi valikoimasta löytyy tuuli-, vesi- ja aurinkosähköä.
Oomi on noussut suureen suosioon vain muutamassa vuodessa, ja vain kaksi vuotta perustamisen jälkeen vuonna 2022 sillä oli jo 400 000 asiakasta.
Sähköyhtiöiden yhteinen ongelma
Sähköyhtiöt saavat monesti pelkästään negatiivista palautetta julkisesti.
Tämä johtuu siitä, että sähkö on jokaisen perustarve, ja sen toimituksen ja hinnoittelun oletetaan olevan selkeää ja täysin virheetöntä.
Sähköyhtiöistä löytyy siis varsin vähän positiivisia kokemuksia netistä—niitä ei nimittäin yksinkertaisesti jaeta.
Palautteeseen kannattaa suhtautua varauksella.
Usein kyseessä on kiireellä tehty harkitsematon päätös (esim. puhelimessa) ja sopimusehtojen ymmärryksen puute.
Monesti sähköyhtiöt houkuttelevat asiakkaita kampanjoilla. Usein kuitenkin nämä kampanjat loppuvat nopeasti ja muuttuvat “kohtuuttomiksi”. Tämä on varsin yleinen ongelma johon on helppo astua ansaan.
Tällaiset asiat on kuitenkin kerrottu sähkösopimuksen ehdoissa. Jos on valmis näkemään hitusen vaivaa perehtymällä erilaisiin sähkösopimuksiin ja tutustumalla sopimusehtoihin, ei tule ikäviä yllätyksiä.
Erilaisiin sähkösopimustyyppeihin voit perehtyä esimerkiksi tämän videon avulla:
Sähköyhtiö kokemuksia asiakkailta
Oomin omilla sivuilla julkaistut palautteet ovat pääosin positiivisia (mikä ei liene yllätys).
Monet kertovat, että asiakaspalvelu on ystävällistä ja avuliasta. Asiat selitetään selkokielellä. Asiakaspalvelun ymmärtäväinen suhtautumisensa tarpeisiin näkyy myös monesti palautteissa.
Toki haasteitakin on.
Joskus jonot ovat pitkiä ja turhauttavia ja sopimukset epäselkeitä.
Mutta nämä ovat tosiaan Oomin omilta sivuilta poimittuja palautteita. Tarkastellaan seuraavaksi puolueetonta lähdettä, eli Suomi24:n keskustelupalstoja.
Monet Oomin asiakkaat ovat netissä tyytymättömiä palveluihin.
Suurinta keskustelua herättää sopimusprosessi, asiakaspalvelun saatavuus ja hinnoittelu.
Suomi24:ssa jaettu palaute jakautuu seuraaviin teemoihin:
- Asiakaspalvelun saatavuus: Asiakkaat kokevat ajoittaisia vaikeuksia asiakaspalvelun saatavuuden kanssa jonojen ollessa kohtuuttoman pitkiä.
- Sopimusehdot: Osa Oomin siakkaista kertoo, että Oomin sopimuksissa on epäselvyyksiä. Tästä esimerkkinä yhtäkkiset ja yllättävät hinnannousut tai lisäpalveluiden veloitus suostumuksetta.
- Irtisanominen: Oomin asiakkaat raportoivat ongelmista purkaa sähkösopimus. Ohjeet tähän ovat koettu epäselkeiksi tai turhan hankaliksi.
- Väärinkäsitykset: Pieni osa Oomin asiakkaista kokevat Oomin toiminnan olevan harhaanjohtavaa. Asiakkaita houkutellaan epärehellisillä kampanjoilla ja liian hyviltä kuulostavilla tarjouksilla.
Muista, että kokemukset ovat yksilöllisiä! Ne eivät usein edusta kaikkien asiakkaiden kokemuksia vaan ihan pientä siivua joille on sattunut epäselkeyksiä tai kämmi sopimusehtojen ymmärtämisessä.
Vinkkejä sähkösopimuksen tekemiseen
Tässä muutama vinkki sähkösopimusten kilpailutukseen, joilla vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
1. Arvioi sähkön kulutuksesi
Sähkön kulutuksesi on tärkeä tieto eri sopimusten vertailuun.
Jos esimerkiksi kulutat vain vähän sähköä, kannattaa kiinnittää sopimmuksen perusmaksuun huomiota. Jos taas sähköä kuluu paljon, kannattaa kiinnittää enemmän huomiota sopimuksen energianhintaan.
Netistä löytyvät vertailusovellukset arvioivat eri sopimusten hinnat puolestasi, mutta sen tekoon ne tarvitsevat arvion sähkön kulutuksesta.
Parhaan arvion sähkön kulutuksestasi saat vanhoista sähkölaskuistasi. Vaihtoehtoisesti arvioida kulutuksesi laskurin avulla.
2. Vertaile sopimuksia usein
Käytä ilmaista vertailijaa sähkösopimusten vertailuun. Tarkista hinta-arvio, ja muista että kyseessä on aina arvio, joka perustuu syöttämääsi kulutusarvioon.
Onnistunutta vertailua varten pitää kuitenkin tietää mitä vertailee. Tämän linkin takaa voit lukea hyödyllistä tietoa eri sähkösopimustyypeistä.
Valitse vertailun avulla sinulle edullisin tai muutoin paras sopimus. Vertailu kannattaa tehdä usein, jotta sinulla olisi aina mahdollisimman hyvä sähkösopimus. Otollisia aikoja sähkösopimuksen kilpailutukseen ovat esimerkiksi:
- Muuttaessa
- Määräaikaisen sähkösopimuksen määräajan umpeutuessa
- Muutama kerta vuodessa, jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Tarkista myös sopimuksen kesto sekä ehdot ja mahdolliset muut lisämaksut.
3. Lue sopimusehdot huolella
Varmista, että ymmärrät sopimuksen kunnolla. Sinun pitää tietää ainakin:
- Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva
- Miten sopimuksen sähkölaskun hinta muodostuu
- Minkä tyyppinen sopimus on kyseessä
Esimerkiksi kulutusvaikutuksellinen hybridisähkösopimus on tuottanut monille harmaita hiuksia, koska sopimuksen hinnoittelua ei olla ymmärretty sopimusta tehdessä. Tilannetta pahentaa se, että nämä sopimukset ovat yleensä määräaikaisia, joten niistä ei pääse nopeasti eroon.
4. Varmista asiakaspalvelu ja muiden kokemukset
Kannattaa tarkistaa, että asiakaspalvelu todella toimii ja on ylipäätään olemassa. Tämä selviää soittamalla tai sähköpostilla. Esimerkiksi vasta-perustetuilla yhtiöillä ei välttämättä ole kunnollista asiakaspalvelua!
Suosittelen myös mahdollisuuksien mukaan kartoittamaan muiden asiakkaiden kokemuksia sähköyhtiöstä, jonka sopimusta olet valitsemassa. Usein nettiin tosin kirjoitetaan pääosin negatiivisia kokemuksia, sillä positiivinen kokemus on ikäänkuin perusolettamus.
5. Muista omat arvot
Muista myös ottaa omat arvosi huomioon. Jos haluat, että sähkösi on tuotettu vaikkapa uusiutuvalla energialla taikka hiilidioksidivapaasti, valitse sähköyhtiö joka tarjoaa alkuperätaattua sähköä. Useimmiten tämä on maksullinen lisäpalvelu, ja tämä mahdollisuus löytyy lähes kaikilta sähköyhtiöiltä.
Mainittakoon kuitenkin, että alkuperätaatusta sähköstä joutuu usein pulittamaan reipasta ylihintaa, ja sen maksaminen ei suoraan tarkoita, että vihreää sähköä tuotettaisiin enemmän.
6. Muista siirtomaksut
Kun arvioit paljonko rahaa kuluu sähkölaskuihin, älä unohda huomioida sähkön siirtomaksuja. Ne voivat nimittäin olla asuinpaikastasi riippuen suuretkin.
Sähkön siirtoa ei ikäväkyllä voi kilpailuttaa, sillä jokaisella paikkakunnalla toimii vain yksi sähkön siirtoyhtiö.
7. Solmi sopimus netissä
Älä solmi sähkösopimusta puhelimessa. Puhelinmyyjän kanssa sopimusehdot jäävät herkästi epäselväksi, ja he monesti pyrkyvät myymään sopimuksen kylkeen kalliita lisäpalveluita joita et tarvitse.
Sen sijaan nykyään sopimuksen teko onnistuu helposti netissä. Vertaile eri sopimukset, ja kun löydät sopivan, siirry sähköyhtiön nettisivuille solmimaan sopimus.
8. Omat suositukseni
Suurelle osalle kuluttajista sopii parhaiten joku seuraavista sopimustyypeistä:
Se, että minkä näistä valitsee riippuu sinusta. Tässä karkeat ohjenuorat:
- Kiinteähintainen sähkösopimus sopii sinulle, jos haluat selkeän sähkön hinnoittelun ja hyvin ennakoitavat sähkölaskut. Kiinteähintainen sähkösopimus tulee kuitenkin usein pörssisähkösopimusta kalliimmaksi pitkässä juoksussa.
- Pörssisähkösopimus sopii sinulle, jos siedät riskiä sähkön hinnan nousulle lyhyellä aikavälillä, ja etenkin jos pystyt ja haluat optimoida sähkön kulutuksen ajoitusta pörssisähkön edullisille tunneille. Tällöin tämä sopimustyyppi on todennäköisesti halvin. Vaikket tekisikään kulutuksen ajoituksen optimointia, tämä sopimustyyppi tulee silti usein pitkässä juoksussa halvimmaksi sopimustyypiksi.
- Hybridisähkösopimus sopii sinulle, jos haluat pörssisähköä enemmän ennakoitavuutta sähkölaskujen suuruuteen, ja samalla pystyt ja olet halukas edes jonkinlaiseen kulutuksen ajoituksen optimointiin. Tällön tämä sopimustyyppi tulee todennäköisesti kiinteähiintaista sähkösopimusta edullisemmaksi.
Tämän linkin takaa voit lukea lisää sähkösopimuksen valinnasta.