Mikä on marginaali pörssisähkössä?

Pörssisähkön marginaali on pörssisähkön “välityspalkkio”. Sähköä myyvä firma perii sinulta marginaalimaksun pörssisähkön hinnan lisäksi.

Pörssisähkön hinnan päälle lisätty marginaali

Jos epäilet maksavasi liikaa pörssisähkön marginaalimaksuja, kannattaa toki kilpailuttaa sopimuksesi.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Marginaali koostuu kahdesta osasta

Pörssisähkön markkinahinta ei ole tismalleen se hinta, jota itse maksat pörssisähköstäsi. Tuntikohtaisen hinnan lisäksi nimittäin sähköyhtiösi perii marginaalimaksun, jolla he tekevät voittoa. Tämä on tavallaan välityspalkkio sinulta sähköfirmallesi.

Pörssisähkön marginaali koostuu käytännössä kahdesta osasta:

  • Kuukausittainen perusmaksu
  • Lisämarginaali

Kuukausittainen perusmaksu on kiinteä, eikä riipu kulutuksestasi. Se voi olla esimerkiksi 5€/kk. Yleensä liikutaan välillä 0-6€/kk.

Lisämarginaali on puolestaan pieni lisähinta, joka lisätään sähkön jokaisen sähkön tuntihinnan päälle. Usein tämä maksaa noin 0.3-1.5 snt/kWh ekstraa, eli aika pienestä marginaalista on kyse.

Kannattaa valita pörssisähkö marginaalin perusteella seuraavien vinkkien mukaisesti:

Pieni perusmaksu matalaan kulutukseen

Jos asut kaukolämmitetyssä kerrostalossa, sähkönkulutuksesi on todennäköisesti hyvin pientä.

Tällöin kannattaa pyrkiä valitsemaan pörssisähkö, jossa perusmaksu on mahdollisimman pieni.

Esimerkiksi 25-neliöisen kerrostaloyksiön kulutus voi olla vain 1000 kWh:n luokkaa vuodessa, eli noin 100€ tai jopa alle. Jos tällaisessa sähkössä tulee päälle 5€/kk perusmaksu, maksat 60€ vuodessa “turhaa perusmaksua” ja 100€ sähköstä. Järjetöntä!

Sen sijaan, tällaisessa tilanteessa kannattaa etsiä mahdollisimman pienen perusmaksun pörssisähkö, jopa sillä kustannuksella, että lisämarginaali on suuri. Tällöin maksat sähkönkulutuksesta etkä turhista kiinteistä maksuista, joihin et voi vaikuttaa.

Suuri perusmaksu korkeaan kulutukseen

Toisaalta jos asut korkeakulutuksisessa kotitaloudessa, kuten sähkölämmitetyssä omakotitalossa, kannattaa valita pörssisähkö pienellä lisämarginaalilla ja korkealla perusmaksulla.

Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku voi helposti olla 1000-2000€ luokkaa vuodessa. Tällöin 5€/kk perusmaksu ei tunnu missään—se on vain 60€ lisämaksu joka vuosi.

Sen sijaan jos kulutussähkön lisämarginaali on esim. 1 snt/kWh, ja sähkön keskihinta 10 snt/kWh, maksat vuodessa 100-200€ ekstraa lisämarginaalin takia.

Tällöin kannattaa siis hankkia pörssisähkö isolla perusmaksulla, jotta lisämarginaali olisi pieni.

Kilpailuta aina ensin

Sähköjen vertailu on nykyisin todella helppoa. Jos haluat etsiä itsellesi parhaan pörssisähkön kohtuullisella marginaalilla, voit avata ilmaisen sähkönvertailusovelluksen.

Tämän jälkeen valitse “Sopimustyyppi” > “Pörssisidonnainen“.

Pörssisähköjen vertailusovellus

Lue myös

Arvioi sähkönkulutuksesi

Kaikki sähkösopimuksista