23 Vinkkiä sähkön säästämiseen (esimerkkien kera)

Sähkön säästäminen on yllättävän helppoa parilla helposti opittavalla säästökeinolla.

Tässä kattava lista sähkönsäästövinkeistä.

Vaikka valojen pois päältä laittaminen on tärkeää, listalla on ainakin 10 vielä paljon tärkeämpää säästövinkkiä.

Jaoin listan suuriin, keskisuuriin ja pieniin säästöihin loogisuuden vuoksi. Lista on karkeasti prioriteettijärjestyksessä, eli ensimmäiset vinkit ovat kymmeniä kertoja tärkeämpiä kuin listan viimeiset.

Suurimmat säästövinkit

Suurimmat sähkönsäästöt teet optimoimalla lämmityksen. Useissa kotitalouksissa lämmitys voi helposti aiheuttaa 85-95% sähkökuluista.

Sen sijaan lamput, televisiot, ja muut ei-lämmittävät kodinkoneet kuluttavat niin vähän, että niiden tuomat säästöt ovat usein kymmeniä kertoja pienempiä kuin lämmitykseen liittyvien laitteiden tuomat säästöt.

1. Laske huoneenlämpöä

Työhuone

Huoneenlämmitys on kotitalouksien suurin sähkösyöppö. Jos pystyt laskemaan huoneenlämpöä asteella tai parilla, säästöt voivat olla merkittäviä.

Esimerkiksi yhden asteen huoneenlämmön laskeminen säästää noin 5% lämmitykseen kuluvaa sähköä.

Toki tämä pätee vain sähkölämmitettyihin koteihin, eli kaukolämmitetyissä kerrostaloissa tästä ei tarvitse huolehtia.

Esimerkki

100-neliöisen omakotitalon lämmittämiseen kuluu vuodessa 15 000 kWh. Perhe päättää laskea huoneilman 23:sta asteesta 20:een.

Jos yhden asteen lasku säästää 5% sähköä, kolmen asteen lasku säästää seuraavasti:

säästöprosentti = 100% – (0.95 x 0.95 x 0.95) x 100 ~ 14%

Jos tästä laskee säästetyn tehon, saadaan:

säästetty teho ~ 0.14 x 15 000 kWh ~ 2100 kWh

Jos oletetaan, että sähkö maksaa 10 snt/kWh, säästetyn energian hinnaksi saadaan:

säästetty hinta ~ 2100 kWh x 10 snt/kWh ~ 210€

Laskemalla huoneilman lämpöä muutamalla asteella 100-neliöinen omakotitalo säästää 210€ vuodessa. Ja tämän säästön saa aikaiseksi yhdellä napinpainalluksella. Toki ainoa huono puoli on se, että koti on hiukan viileämpi.

2. Minimoi lämpimän veden kulutus

Hana

Veden lämmittäminen on monissa kodeissa yksi suurimmista energiasyöpöistä. Jos haluat tehdä merkittäviä säästöjä, pyri minimoimaan lämpimän veden käyttö.

Esimerkiksi suihkut kannattaa pitää lyhyinä, ja suihkun voi laittaa pois päältä shampoon, saippuan, tai hoitoaineen levityksen ajaksi. Lisäksi suihkua ja hanoja ei ylipäätään koskaan kannata pitää täydellä teholla.

Esimerkki

Nelihenkinen perhe kuluttaa vettä kukin 100 litraa per vuorokausi. Tästä neljäsosa (25 litraa per asukas) on lämminvesivaraajasta tulevaa 60-asteista vettä ja loput 5-asteista vettä vesijohdosta.

Perhe päättää, että on aika säästää veden lämmityksessä, ja sovitaan, että kukin puolittaa vedenkulutuksen.

Tällöin perhe säästää 60-asteista vettä yhteensä 50 litraa päivässä, joka tekee 18 250 litraa vuodessa. Tällöin lämminvesivaraajan tarvitsee lämmittää 18 250 litraa vähemmän vettä vuodessa.

Yksinkertaisen laskun perusteella 1000 litraa vettä vie 1,16 kWh energiaa jos sitä lämmittää yhdellä asteella (ja olettaa, että lämmitys on häviötöntä).

Kun 1000 litraa 5-asteista vesijohtovettä lämmitetään 60 asteeseen, kulutus on 55 x 1,16 kWh = 63,8 kWh.

Kun tämä kerrotaan vielä 18,25:llä, saadaan perheen vuodessa säästämä energia:

Säästetty energia = 18.25 x 63.8 kWh ~ 1200 kWh.

Jos oletetaan, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, tästä tulee hinnaksi:

Säästetty hinta = 1200 kWh x 10 snt/kWh = 120€.

Veden lämmittäminen vaatii paljon sähköä, ja pienetkin vesisäästöt voivat säästää satoja euroja vuodessa. Pitkien lämpimien suihkujen ottaminen ei kannata!

3. Lattialämmitys pienemmälle

Lattialämmitys kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Jos lattialämmityksen voi laittaa pois päältä, se kannattaa ehdottomasti tehdä.

⚠️ Jos homehtumisvaaran takia lattialämmitys on pidettävä päällä, se kannattaa pitää mahdollisimman pienellä teholla kulutuksen optimoimiseksi ja samalla homeen välttämiseksi.

Lattialämmitys on verrannollinen lattian lämpötilan ja huonelämpötilan väliseen eroon. Usein puhutaan, että 1°C lämpötilaeroa vastaa 11 W/m² tehoa neliöä kohti. Näin ollen yhdenkin asteen lämmön laskeminen säästää huomattavasti.

Esimerkki

Vessassa on 2m² lattialämmitys päällä koko vuoden, ja sitä ei voi laittaa pois lattian homehtumisen takia.

Huomaat kuitenkin, että lattia on lämmitetty 30-asteiseksi, vaikka 27 astetta riittäisi. Näin ollen päätät laskea lattialämmityksen 30:sta asteesta 27:ään.

Jos oletetaan, että 1°C lämpötilaeroa vastaa 11 W/m², tehonkulutus laskee nyt 33 W/m²:lla. Ja tämä pitää kertoa vielä kahdella, sillä lattialämmityksen pinta-ala on 2m².

Teho siis tippuu lämpötilan laskemisen jälkeen 66 W:lla.

Näin ollen vuoden aikana sähköä säästyy seuraavasti:

säästetty teho = 365 x 24 x 66W ~ 578 kWh

Jos oletetaan, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, tällöin säästöjä syntyy:

säästetty hinta = 578 kWh x 10 snt/kWh = 5780 snt = 57,80€.

Eli vain kolmen asteen lattialämmityksen tiputus pienessä vessassa säästää yli 50€ vuodessa! Taas kerran yhdellä napin painalluksella säästöjä tulee kymmeniä euroja.

4. Laske makuuhuoneen lämpötilaa

Makuuhuoneen suosituslämpötila on 18-20 astetta. Jos makuuhuoneesi on lämmitetty 23-asteiseksi, kannattaa ehdottomasti pudottaa lämpötilaa ainakin kolmella asteella.

Tähän minulla ei ole koulutusta, mutta sekä oman kokemukseni perusteella, että kuulemani mukaan viileässä huoneessa nukahtaa helpommin. Liian matalaksi lämpötilaa ei kuitenkaan pidä laskea!

Esimerkki

100-neliöisen omakotitalon 10-neliöisen makuuhuoneen lämmitys vie 1500 kWh tehoa vuodessa kun se lämmitetään 23-asteiseksi. Perhe päättää tehdä säästöjä, ja pudottaa makuuhuoneen lämpötilan 18 asteeseen.

Jos yhden asteen lasku säästää 5% sähköä, viiden asteen lasku säästää seuraavasti:

säästöprosentti = 100% – (0.95 x 0.95 x 0.95 x 0.95 x 0.95) x 100 ~ 23%

Jos tästä laskee säästetyn tehon, saadaan:

säästetty teho ~ 0.23 x 1500 kWh ~ 345 kWh

Jos oletetaan, että sähkö maksaa 10 snt/kWh, makuuhuoneessa säästetyn energian hinnaksi saadaan:

säästetty hinta ~ 345 kWh x 10 snt/kWh ~ 34,50€

Pienen makuuhuoneen lämpötilan laskeminen viidellä asteella säästää siis kymmeniä euroja vuodessa!

5. Harkitse maalämpöä

Maalämpö voi kuluttaa sähköä 3-4 kertaa vähemmän perinteiseen sähkölämmitykseen verrattuna.

Toki maalämpöjärjestelmän asentaminen ja itse järjestelmä ovat kalliita.

Maalämmön kanssa puhutaan aina sijoituksesta. Usein maalämpö maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa, mutta tämän jälkeen säästöt ovat päätähuimaavia.

Esimerkki

100-neliöinen omakotitalo kuluttaa sähköä lämmitykseen 15 000 kWh vuodessa.

Perhe päättää uusia sähkölämmityksen siten, että vastedes kaikki sähkö tuotetaan maalämmöllä. Maalämpöjärjestelmän hankkiminen maksaa perheelle 15 000€.

Maalämpöjärjestelmän asentamisen jälkeen vuotuinen sähkönkulutus tippuu 1/3:een, jolloin sähköä kuluu lämmitykseen enää vain 5000 kWh vuodessa. Säästöä tulee siis 10 000 kWh vuodessa.

Jos olettaa, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, vuotuiset säästöt ovat:

Säästetty hinta = 10 000 kWh x 10 snt/kWh = 1000€.

Koska sähköjärjestelmän asentaminen maksoi 15 000€, tämä tarkoittaa, että systeemi maksaa itsensä takaisin 15:ssa vuodessa. Tämän jälkeen sähkökulut ovat 1000€ halvempia joka vuosi. Jos perhe asuu samassa talossa esimerkiksi 25 vuotta, säästöjä tulee jopa 10 000€:lla.

Maalämpö on siis pitkäaikainen sijoitus, mutta sillä voi tehdä valtavia säästöjä sähkölämmityksellisissä omakotitaloissa.

Toki tällaisen lämmitysjärjestelmän hankinta ei ole kaikille relevanttia, sillä moni meistä asuu kaukolämmitetyissä kerrostaloissa, joissa lämmityskuluista ei tarvitse huolehtia alkuunkaan.

6. Laske lämpöä kun lähdet pois kotoa

Vaikka lämmitystä ei monesti kannata laittaa kokonaan pois päältä, voi lämmitystä hyvin laskea kun et ole kotona.

Kuten aiemmin todettiin, lämmitys vie valtavasti sähköä, joten jo muutamien prosenttienkin säästöt voivat olla järkeviä.

Esimerkki

100-neliöisessä omakotitalossa asuvan perheen lämmityskustannukset ovat 1500€ vuodessa.

Perhe on sen verran usein poissa kotoa, että he voivat keskimäärin pitää sähköistä lämmitystä 50% teholla kahdeksan tuntia päivässä.

Tällöin sähkön hinnassa säästetään vuodessa seuraavasti:

säästetty hinta = 1500€ x 0.5 x (8/24) = 250€

Näin pienelläkin vaivalla voi siis säästää satoja euroja vuodessa. Toki lämmitys kannattaa ajoittaa siten, että kotona ei tarvitse hytistä kotiin palatessaan.

7. Lataa sähköauto viisaassa paikassa ja viisaaseen aikaan

Sähköauto

Sähköauto kuluttaa tuhansia kilowattitunteja ja energia maksaa satoja euroja vuodessa. Jos sinulla on pörssisähkö tai yösähkö, sähköauto kannattaa ladata öiseen aikaan sähkön halvimpina tunteina.

Toisaalta kannattaa myös hyödyntää ilmaisia tai halpoja latauspisteitä kodin ulkopuolella.

Esimerkki

Sähköauto kuluttaa noin 0,2 kWh per ajettu kilometri. Suomalaiset puolestaan ajavat noin 16 800 km vuodessa.

Sähköautoiliuja kuluttavat siten keskimäärin noin 3360 kWh vuodessa. Jos sähkön hinta on 10 snt/kWh, tästä tulee hinnaksi noin 336€.

Oletetaan, että sähköauton omistaja hankkii pörssisähkön ja onnistuu lataamaan autoa öisin, jolloin sähkön hinta on keskimäärin vain 5 snt/kWh.

Tällöin auton sähkölasku puolittuu, ja säästöjä tulee 168€.

Keskisuuret säästöt

Siirrytään seuraavaksi keskisuuriin säästöihin. Kaukolämmitetyissä kodeissa nämä ovat usein suurimmat säästöt mitä voi tehdä, sillä suurin osa aiemman osion vinkeistä ei päde kaukolämmitettyihin koteihin.

8. Vähennä saunomista

Saunomista

Saunominen vaatii tehokasta lämmitystä, joka puolestaan syö valtavasti energiaa. Jos haluat tehdä merkittäviä säästöjä, kannattaa vähentää saunomista ja ajoittaa saunominen halvoille tunneille.

Kannattaa myös varmistaa, että kiukaasi on sopivan kokoinen ja oikean tehoinen saunaasi. Liian kovatehoinen kiuas kuluttaa turhan paljon sähköä alkulämmitykseen ja maksaa siten enemmän.

Esimerkki

Eki saunoo kaksi kertaa viikossa. Sauna kuluttaa 7.5 kWh per käyttökerta. Tällöin vuotuinen saunan sähkönkulutus on noin 750 kWh, ja hintaa tulee noin 75€ olettaen, että sähkön hinta on 10 snt/kWh.

Eki päättää säästää saunomiskuluissa, ja jatkossa saunoo vain kerran viikossa. Tällöin eki säästää sähkölaskussa 37.5€ vuodessa.

Toki jos saunominen on lähellä sydäntä, yhden saunomiskerran pudottaminen viikossa koko vuodeksi voi olla raskas päätös, varsinkin jos säästöt ovat vain kymppejä koko vuodelta.

9. Ajoita saunominen oikein

Jos sinulla on pörssisähkö, saunomisen ajankohdan kanssa tulee olla tarkkana!

Esimerkiksi 5.1.2024 sähkön hinta kävi 235 snt/kWh:ssa. Tällöin yhden kerran saunominen saattoi helposti maksaa kymmeniä euroja, isommalla saunalla jopa satasen!

Sähkön hinta nyt

Vaikka korkeat hintapiikit ovat suhteellisen harvinaisia, kannattaa silti ajoittaa saunominen sellaiselle ajankohdalle, jolla sähkö on halpaa.

Esimerkiksi jos perjantai-illan pörssisähkön hinta on kallis, ja lauantaina halpa, kannattaa siirtää perjantain saunomiset lauantaille.

Esimerkki

Eki on aikeissa mennä saunaan perjaintai-iltana, mutta huomaa juuri ennen saunan päälle laittamista, että sähkön pörssihinta on 100 snt/kWh.

Eki vilkaisee seuraavan päivän sähkön hintoja, ja huomaa, että sähkön hinta on vain 10 snt/kWh lauantai-iltana.

Näin ollen Eki päättää siirtää saunomiset seuraavalle päivälle.

Jos Eki olisi saunonut perjantaina ja kuluttanut tyypillisen 7.5 kWh, saunominen olisi maksanut hänelle 7.5 kWh x 100 snt/kWh = 7.5€.

Mutta siirtämällä saunomiset seuraavalle päivälle Ekin saunomisen hinnaksi tulee vain 0.75€, sillä sähkön hinnat tippuivat kymmenykseen edellisillasta.

Toki tässä esimerkissä säästö oli aika suurta verrattuna siihen, miten pörssisähkön hinnat todellisuudessa vaihtelevat. Realistisempi tapaus on, että valitsemalla oikean päivän viikossa saunomisesta voi tulla 2-3 kertaa halvempaa. Toki joinain viikkoina sähkön hinta on kallista koko ajan!

10. Valot pois

Valot pois päältä

Yksi intuitiivisimmista tavoista säästää sähköä on laittamalla valot pois päältä. Mutta yllätyksenä voi tulla se, kuinka vähän valaisun sulkemisella voi oikeasti säästää. Joka tapauksessa, valojen sulkeminen on niin helppo juttu, että se kannattaa aina tehdä.

Esimerkki

Kallella on huono tapa. Hän unohtaa yksiönsä keittiön valot aina päälle, ja ne palavat koko vuoden.

Keittiön valaistus koostuu kahdesta 40W:n (0.04 kW:n) hehkulampusta.

Koska lamput ovat koko vuoden jatkuvasti päällä, ne kuluttavat yhteensä seuraavasti:

lamppujen kulutus = 2 x 0.04 x 365 x 24 ~ 700 kWh.

Kalle päättää, että on helpompaa laittaa keittiön valot pois kokonaan, sillä hän ei tarvitse niitä lainkaan. Jos oletetaan, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, tästä tulee kallelle säästöjä 70€ vuodessa.

Jos siis kotonasi on koko ajan yksi tai kaksi lamppua päällä, se voi helposti maksaa useita kymmeniä euroja vuodessa—täysin turhaan.

11. Lämmitä auto viisaasti

Auton lämmitys

Auton lohkolämmitin pitää auton mukavan lämpimänä talvikeleillä, mutta lohkolämmitystä ei kannata pitää turhan pitkään kytkettynä!

VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan lohkolämmitystä kuuluu käyttää seuraavasti:

Asiantuntijoiden kuten VTT:n mukaan riittävät lämmitysajat ovat seuraavat:

  • Lämpötila +5…-5°C: 0,5-1 tuntia
  • Lämpötila -5…-10°C: 1-2 tuntia
  • Lämpötla alle -10°C: 2-3 tuntia

Näiden ohjeaikojen ylittäminen ei ole järkevää, sillä sen jälkeen sähköä menee hukkaan.

Esimerkki

Anna pitää auton lohkolämmittäjää päällä keskimäärin 1h päivässä ympäri vuoden. Lohkolämmittimen teho on 500W.

Tällöin lohkolämmittäjä kuluttaa 0.5 kWh päivässä, ja 182.5 kWh vuodessa. Jos oletetaan sähkön hinnaksi 10 snt/kWh, saadaan lohkolämmityksen kulutushinnaksi 18.25€ vuodessa.

Anna tajuaa kuitenkin, että lohkolämmitin on turha puolet vuodesta, ja että sitä ei tarvitse pitää kuin puoli tuntia päällä silloin kun kelit sitä vaativat.

Kun Anna ottaa tämän huomioon, hän säästää 75% lohkolämmittimen sähkölaskussa vuodessa. Tällöin vuotuisia säästöjä tulee noin 13.70€.

Pienet säästöt

12. Käytä pyykinkuivaustelineitä

Pyykkiteline

Pyykinkuivausohjelmat ovat sähkösyöppöjä, joita ei kannata käyttää, ellei vaatteiden kuivauksella ole kiire. Sen sijaan, kannattaa kuivata vaatteet pyykkitelineellä tai vaikka ulkona.

Pesukoneen kuivausrumpu kuluttaa noin 2 kWh per käyttökerta. Tästä voi helposti tulla kymmeniä euroja lisämaksua vuodessa.

Esimerkki

Lauri pesee pyykkiä 2 kertaa viikossa ja käyttää kuivausohjelmaa vaatteiden kuivaamiseen.

Lauri lukee artikkelin, jossa suositellaan pyykkien kuivaamista pyykkitelineellä, ja hän päättää ottaa neuvosta vaarin.

Laurin vuotuinen kuivausrumpukulutus on 2x52x2kWh ~200 kWh. Jos sähkön hinta on 10 snt/kWh, kuivausrummun käyttäminen maksaa noin 20€ vuodessa.

Kun Lauri lopettaa kuivausohjelmien käytön, hän säästää 20€ vuodessa.

13. Vaihda energiatehokkaisiin kodinkoneisiin

Jääkaappi

Vanhat kodinkoneet kannattaa monesti vaihtaa uusiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin.

Mutta näissä kannattaa tehdä laskelmia jos haluaa säästää, sillä uudet kodinkoneet maksavat, ja energian säästöistä johtuva “takaisinmaksuaika” voi olla pitkä. Joskus takaisinmaksuaika voi kestää niin kauan, että laite ehtii kulua loppuun ennen kuin se tuottaa säästöjä.

Joka tapauksessa, kodinlaitteiden energiatehokkuus on parantunut vuosien varrella huomattavasti. Tätä nykyä kodinkoneiden kulutus voi olla jopa 50% pienempi kuin vanhanaikaisissa vastaavissa laitteissa.

Esimerkki

Oton vanha jääkaappipakastin kuluttaa 500 kWh vuodessa ja maksaa noin 50€ vuodessa.

Otto löytää markkinoilta alennuksessa olevan jääkaappipakastimen hintaan 220€. Tämä uusi energiatehokas jääkaappipakastin kuluttaa vain 250 kWh vuodessa, ja sen käyttöikä on 10 vuotta.

Oton jääkaappipakastimen sähkölasku tippuu siis vain 25€:een vuodessa. Koko käyttöiän aikana sähkölaskussa säästyy siis 250€. Toisaalta, koko höskä maksoi 220€, joten “voittoa” kertyy yhteensä 30€ kymmenen vuoden ajalta.

Vaikka tämä on pieni säästö, on jokainen euro kotiin päin!

Jos uusit vanhoja kodinkoneita sähkönsäästömielessä, kannattaa aina ottaa huomioon uuden kodinkoneen hinta ja käyttöikä. Ja jos uusit kodinkoneita muuten vain, kannattaa aina valita energiatehokas vaihtoehto säästöjen maksimoimiseksi.

14. Vaihda lamput energiatehokkaisiin lamppuihin

LED-valo

LED-valot ovat loistava tapa säästää sähkölaskussa. LED-lamput voivat olla jopa 80% energiatehokkaampia kuin tavalliset halogeenilamput.

Jos vaihdat kaikki kotisi lamput LED-valoihin, voit säästää valtaosan valaisun aiheuttamasta sähkölaskustasi.

Esimerkki

Kyllikin kotona on 10 halogeenilamppua, ja jokainen niistä palaa keskimäärin kaksi tuntia päivässä.

Yhden halogeenilampun teho on 50W (eli 0.05 kW). Tällöin halogeenilamput kuluttavat sähköä vuodessa seuraavasti:

kulutus = 10 x 2h x 0.05 kW x 365 = 365 kWh

Sähkön hinta on 10 snt/kWh, joten tästä tulee sähkön hinnaksi 36.5€.

Kyllikki menee nyt elektroniikkaliikkeeseen, ja korvaa kaikki halogeenivalot LED-valoilla, jotka säästävät 80% sähköä. Hän maksaa lampuista 5€/kpl.

Vaihdon jälkeen Kyllikin sähkövalaisun kulutuksen hinta vuodessa on vain:

hinta = 36.5€ x 0.2 = 7.3€

Tällöin säästöä tulee miltei 30€ vuodessa. Ottaen huomioon sen, että Kyllikki maksoi valaisimista yhteensä 50€, menee vain kaksi vuotta, että lamput maksavat itsensä takaisin. Tämän jälkeen LED-valot toimivat vielä useamman vuoden, joista jokaisena säästöjä tulee useita kymmeniä euroja!

LED-valaisimet ovat siis hyvä sijoitus, jotka monesti maksavat itsensä takaisin vuodessa tai parissa.

15. Pese astianpesukone ja pyykkikone täytenä

Pyykinpesukone

Mitä vähemmän käytät astianpesukonetta ja pyykkikonetta, sitä pienempi sähkölasku sinulle tulee.

Kannattaa siis aina pakata astianpesukone ja pyykkikone mahdollisimman täyteen (mutta ei kuitenkaan liian täyteen), jotta pystyy minimoimaan pesukerrat.

Esimerkki

Aleksi pesee astiat kaksi kertaa viikossa, ja jokainen pesukerta kuluttaa 1 kWh sähköä. Tästä tulee vuodessa 100 kWh:n kulutus.

Aleksin kaveri huomaa, että Aleksi laittaa koneen melko tyhjän näköisenä käyntiin. Kaveri huomauttaa Aleksia, ja yhdessä he toteavat, että optimaalisella täytöllä pesukertoja tulee 30% vähemmän vuodessa.

Jos aiempi kulutus oli 100 kWh vuodessa, uuden täyttöasteen myötä se tippuu 70 kWh:een, eli sähköä säästyy 30 kWh.

Jos oletetaan, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, vuotuinen säästö on 3€.

16. Puhdista jääkaappi ja pakastin

Jääkaappi ja pakastin voi kuluttaa kymmeniä prosentteja enemmän sähköä, jos jääkaappi on ahdettu täyteen, jos sen takana on runsaasti pölyä, tai jos jääkaappiin/pakastimeen pääsee muodostumaan jäätä.

Kannattaa siis pitää jääkaappi väljänä, välttää jään muodostumista, ja putsata pölyt pois jääkaapin ilmastointikanavoiden edestä.

Esimerkki

Iltalehden artikkelin mukaan jääkaappi voi helposti kuluttaa 20% enemmän jos jääkaappi on täpötäysi ja sitä avataan tiheästi ja jos pölykerros pääsee muodostumaan jääkaapin taakse.

Saman artikkelin mukaan tavallinen jääkaappi kuluttaa noin 300 kWh vuodessa, joka on noin 30€.

Näin ollen jääkaapin kulutusta voi vähentää ja sähkölaskussa voi säästää noin 6€ vuodessa pitämällä kaapin puhtaana jäästä ja väljänä, sekä imuroimalla tuuletuskanavat.

17. Ota kodinkoneet irti seinästä kun et käytä niitä

USB-johto

Vaikka kodinkoneet tai laitteet eivät olisi päällä, ne kuluttavat silti sähköä “haamulatauksessa”. Jos laite on kiinni laturissa, se kuluttaa aina hiukan sähköä.

Esimerkiksi mikrot ja uunit pitävät kelloa ja näyttöä päällä. Televisioissa on “standby”-tiloja, joiden avulla ne saa nopeammin päälle. Lista “näkymättömistä” taustatoimista on pitkä.

Joka tapauksessa, jos sähkölaitetta ei käytä, se kannattaa ottaa irti seinästä.

Esimerkki

Liisa katselee televisiota kerran viikossa pari tuntia. Muulloin televisio on pois päältä. Koska televisio on pois päältä mutta kytkettynä seinään, se on koko ajan standby-tilassa, joka kuluttaa 1W:n tehoa.

Lasketaan nyt television vuoden tehonkulutus (kilowattitunneissa):

kulutus = 1W x (365 x 24 x 60 x 60s) / (3600 x 1000) = 8.76 kWh.

Jos sähkön hinta on 10 snt/kWh, tämä tarkoittaa noin 0.87€:n vuotuista kulutusta. Jos Liisa irroittaisi television seinästä aina kun ei katso sitä, sähkölaskussa säästyisi noin euro vuodessa.

Tämä ei tietysti kuulosta suurelta, mutta jos kodissa on kymmenen muuta tällaista “haamulatautuvaa” laitetta, sähkölasku voi helposti kasvaa 5-10€:lla vuodessa.

Kannattaa siis pitää laitteet irti seinästä joita ei käytä, jotta ne menevät oikeasti pois päältä.

18. Käytä eko-ohjelmia

Astianpesukoneissa ja pyykinpesukoneissa olevat eko-ohjelmat tuovat kivoja pikkusäästöjä.

Säästö eko-tilassa perustuu yksinkertaiseen ilmiöön. Eko-ohjelmassa pesuveden lämpötila käy hetkellisesti 60-asteessa ja lähtee sitten laskemaan. Normiohjelmassa lämpötila on koko ajan 60 astetta, joka kuluttaa enemmän sähköä.

Eko-ohjelma kestää kauan, sillä alemmassa lämpötilassa pesun tulee kestää kauemmin.

Usein eko-ohjelmat säästävät sähköä 10-20% tavallisia pesuohjelmia enemmän.

Esimerkki

Akin astianpesukone kuluttaa noin 1 kWh per pesukerta. Aki pesee astiat kerran viikossa, joten vuotuinen kulutus on noin 50 kWh.

Aki haluaa alkaa säästeliääksi sähkön kanssa, ja päättää alkaa käyttämään astianpesukoneen eko-ohjelmaa, joka kuluttaa 20% vähemmän sähköä kuin tavallinen ohjelma.

Tällöin Akin pesukone kuluttaa vuodessa 10 kWh vähemmän sähköä. Jos oletetaan, että sähkön hinta on 10 snt/kWh, tästä kertyy säästöjä noin 1€:n verran vuodessa.

Puhutaan pienestä säästöstä, mutta pienistä puroista kasvaa iso virta! Ja jos astianpesun kestolla ei ole väliä, niin miksei valita halvempaa ohjelmaa vaikka sillä säästäisi vain sentin tai pari?

Lisävinkkejä

Tässä lopuksi vielä pieniä lisävinkkejä säästämiseen. Nämä ovat listan lopussa, sillä säästöt ovat monesti pieniä ja niistä on vaikea keksiä helposti laskettavia esimerkkejä.

19. Kiehauta vesi vedenkeittimessä

Vedenkeitin hyödyntää sähkön paremmin kuin tavallinen hellan liesi. Jos haluat pieniä säästöjä sekä sähkölaskussa että ajassa, kannattaa kiehauttaa vesi vedenkeittimessä tavallisen hellan lieden sijaan.

20. Käytä hyväksi uunin alkulämpö

Uunin lämpenemistä ei monesti tarvitse odottaa. Sen sijaan voit laittaa ruuan uuniin jo alkulämmöillä, ja siten säästää sähkössä, sillä uunia ei tarvitse pitää niin kauan päällä

21. Valitse oikeankokoinen kattila

Kun keität vettä, kannattaa valita mahdollisimman pieni kattila ja oikean kokoinen liesi!

22. Tuuleta nopeasti

Kodin tuuletus kannattaa tehdä nopeasti läpivedolla. Tällöin kalliisti lämmitettyä ilmaa valuu hukkaan mahdollisimman vähän. Tuuletuksen ajaksi voi laittaa patterit pois päältä.

23. Tarkista ikkunoiden tiivisteet

Jos ikkunatiivisteet ovat huonot, kalliilla lämmitettyä ilmaa valuu runsaasti hukkaan. Kannattaa siis varmistaa, että ikkunat ovat ensinnäkin kiinni lämmityksen aikana, mutta myös hyvin tiivistetyt!

Lue myös

Arvioi kotisi sähkönkulutus tästä

Kodinkoneiden sähkönkulutuslaskuri

Opi kaikki sähkösopimuksista