Miten irtisanoa sähkösopimus?

Voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksesi solmimalla uuden vanhan päälle. Tämä “ylikirjottaa” vanhan sopimuksesi, jolloin ei siis tarvitse irtisanoa sopimusta erikseen!

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Määräaikaisen sopimuksen voi perua kesken sopimuskauden vain muutamissa tilanteissa, joista tyypillisin on muutto uuteen asuntoon. Muista tässä tapauksessa kuitenkin ilmoittaa muutosta ja sopimuksen purkamisesta sähköyhtiöllesi. Yleensä tämä onnistuu sähköyhtiön verkkosivuilla.

Kummassakaan tapauksessa ei siis tarvitse mennä sähköyhtiön toimistolle yhtiön sähköyhtiön pomon käsittelyyn.

Sähkösopimusten voimassaolo

Sähkösopimukset voidaan jakaa sopimuksen keston perusteella kahteen kategoriaan, jotka ovat (klikkaamalla avautuu lisätietoja):

Määräaikainen sopimus

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat voimassa tietyn määräajan, joka määritellään sopimuksessa. Useimmiten tällaisissa sopimuksissa kestoksi määritellään joko 12kk tai 24kk, mutta markkinoiltä löytyy myös esim. 3-, 6-, ja 36kk kestoilla varustettuja sopimuksia.

Määräaikaisten sähkösopimusten kuluttajaa sitova maksimikesto on 24kk. Tätä pidempikestoisen määräaikaisen sopimuksen kuluttajat voivat halutessaan purkaa 24 kuukauden jälkeen tismalleen samoin kuin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

Määräaikainen sopimus päättyy aina määräajan umpeuduttua. Jos et kuitenkaan solmi tässä vaiheessa uutta sopimusta, niin usein aiempi sopimuksesi jatkuu toistaiseksi voimassaolevana.

Määräaikaisen sopimuksen hinnat määritellään sopimuksessa. Niinpä hinnat (tyypillisesti) pysyvät samana koko sopimuskauden ajan. Näinollen määräaikaisella sopimuksella saat vakautta sähkön hintaan, vaikka sähkön markkinahinta vaihtelisikin holtittomasti.

Määräaikaisessa sopimuksessakin hinta voi tosin vaihdella, jos sopimuksessa niin sovitaan. Näin voi olla, jos esimerkiksi:

  • Sopimukseen kuuluu alennus, joka on voimassa vain osan sopimuskaudesta
  • Kyseessä on hybridisähkösopimus, jossa sähkön kulutuksen ajoitus vaikuttaa sähkön hintaan (kuitenkin ennalta sopimuksessa sovitulla tavalla)

Määräaikainen sopimus sitoo molempia sopimuksen osapuolia, eli sekä sähköä myyvää yhtiötä, että sähkön kuluttajaa. Kuluttaja voi kuitenkin irtisanoa sopimuksen muuton yhteydessä.

Tässä joitakin tavallisia määräaikaisia sopimustyyppejä:

  • Kiinteähintainen sopimus, jossa sähkön energiahinta ja kuukausittainen perusmaksu säilyvät samana koko sopimuskauden ajan
  • Aika- / yösähkösopimus, joka on kiinteähintainen sopimus, joissa yölle ja päivälle on määritelty eri energiahinnat
  • Kausisähkösopimus, joka on kiinteähintainen sopimus, jossa talviarkipäiville ja muulle ajalle on määritelty eri energiahinnat
  • Hybridisähkösopimus, joissa kulutuksen ajoitus vaikuttaa sähkön energiahintaan kulutusvaikutuksen muodossa.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Nimensä mukaisesti, toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa toistaiseksi, eli kunnes se irtisanotaan. Kuluttaja-asiakas voi perua tällaisen sopimuksen 14 vrk irtisanomisajalla.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset eivät tarjoa määräaikaista sopimusta vastaavaa suojaa sähkön hinnan vaihteluilta. Toisaalta ne ovat määräaikaisia sopimuksia joustavampia: voit vaihtaa sopimusta ja sähköyhtiötä milloin lystäät!

Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa sähkön hinta voi vaihdella (ja useimmiten tekeekin niin). Sähköyhtiö voi nimittäin muuttaa hintaa ilmoittamalla siitä 30 vuorokautta etukäteen. Hinta voi myös olla sidottu esim. sähkön markkinahintaan.

Tässä joitakin tavallisimpia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimustyyppejä:

  • Pörssisähkösopimus, jossa sähkön energiahinta on sidottu sähkön markkinahintaan. Tämän lisäksi maksat myös sähköyhtiön kWh kohtaisen marginaalin, sekä kuukausittaisen perusmaksun.
  • “Kiinteähintainen” sopimus, jonka hinta tunneittain on sama, mutta hinta voi vaihtua kuukausittain tai muutamia kertoja vuodessa.
  • Pakettisähkösopimus, jossa maksat joka kuukausi saman kiinteän könttäsumman sähkön käytöstä. Näissä sopimuksissa on kuitenkin määritelty maksimiraja sähkön kulutukselle, jonka ylittyessä joudut maksamaan lisähintaa.

Määräaikaisen sopimuksen purkaminen

Määräaikainen sähkösopimus päättyy aina automaattisesti määräajan umpeutuessa. Tällöin sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi, ellet solmi uutta sopimusta.

Ennen määräajan umpeutumista määräaikaisen sopimuksen purku on kuitenkin vaikeampaa:

Määräaikaisenkin sopimuksenkin voi toki aina purkaa, mutta tyypillisesti siitä seuraa jonkinlainen sopimussakko. Sopimussakon yksityiskohdat määritellään sopimuksessa, ja se vaihtelee sähköyhtiöittäin.

Melko yleinen käytäntö on, että sopimussakon suuruus on jäjellä olevan määräajan sähkölaskujen hinta (jolloin kulutus arvioidaan aiemman kulutuksen perusteella). Tähän on kuitenkin poikkeuksia. Selvitä aina oikea tieto sähkösopimuksestasi tai sähköyhtiltäsi kysymällä.

Sopimussakkoon on kuitenkin muutamia poikkeuksia. Näissä tapauksissa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa ilman sopimussakkoa:

  • Muutto. Muuttaessa uuteen asuntoon määräaikainenkin sähkösopimus purkautuu automaattisesti, sillä sopimukset ovat asuntokohtaisia. Muista kuitenkin ilmoittaa muutosta ja sopimuksen purkamisesta sähköyhtiöllesi.
  • Sopimuksen kesto yli 24kk. Kun määräaikaisen sopimuksen kestoksi on määritelty yli 24kk, kuluttaja-asiakas voi halutessaan purkaa sopimuksen 24kk:n kuluttua sopimuksen solmimisesta.
  • On kulunut alle 14 vrk sopimuksen tekohetkestä. Kuluttaja-asiakkailla on oikeus perua määräaikainen sähkönmyyntisopimus tämän määräajan sisällä.
  • Sopimus on sovittu suullisesti puhelimessa, mutta et ole vielä allekirjoittanut sitä. Sopimukset täytyy nykyään toimittaa kirjallisesti asiakkaille, ja ne astuvat voimaan vasta kun ne on allekirjoitettu.
  • Sopimus on kohtuuton. 2023 kuluttajalautakunta linjasi, että kohtuuttoman sähkösopimuksen voi purkaa ilman sopimussakkoja. Kohtuuttomuus arvioidaan vertaamalla sopimusta muihin markkinoilla oleviin sopimuksiin. Eräässä tapauksessa kohtuuttomaksi katsottiin sellainen sopimus, joka on yli 60% kalliimpi kuin markkinoilla tarjolla olevat vastaavat sopimukset keskimäärin.

Irtisano verkossa vähin äänin

Netin ansiosta sopimuksesta pääsee eron vähin äänin. Sähköyhtiöiden sivuille kirjautumalla pääset perumaan sähkösopimuksesi parilla klikkauksella.

Soittamallakin sopimuksesta pääsee eroon, mutta soittamisessa on aina se riski, että vanha yhtiösi onnistuukin vakuuttamaan sinut jäämään.

Kilpailuta huolella

Jos aiot irtisanoa sähkösopimuksesi, kannattaa seuraavaksi vertailla halvimmat sähkösopimukset vaikka tästä. Vertailu tapahtuu sekunneissa ja sen avulla löydät parhaat ja halvimmat sähköt kautta maan.

⚡ ⚡ ⚡
VERTAA HALVIN SÄHKÖ
⚡ ⚡ ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Lue myös

Sähkösopimustyypit: mikä kannattaa?