Vertaile halvin sähkösopimus

Etsitkö sähkösopimusta? Tarkista tämänhetkiset halvimmat sähkösopimukset tästä:

Sähkötuotteet


Yritys Sopimuksen nimi Sopimuksen tyyppi Kuukausikustannus (arvio) Tuotesivu
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vaikka vertailija hoitaa kaiken automaattisesti, ehdotukset ovat suuntaa-antavia, ja voivat mennä metsään jos et optimoi kulutustasi.

Sähkösopimustyypit

Jotta pystyt oikeasti valitsemaan parhaan sähkösopimuksen, sinun tulee ymmärtää eri sähkösopimustyypit.

Esim. kiinteä sähkö pienellä perusmaksulla sopii loistavasti kerrostaloihin.

Toisaalta, sähkölämmitteisiin omakotitaloihin sopii pörssisähkö pienellä marginaalilla tai vaikkapa kausisähkö.

Sähkösopimusta valitessa on tärkeää tuntea sähkösopimusten eri tyypit. Näin vältyt solmimasta sinulle epäedullista sopimusta esimerkiksi puhelinmyyjän tai vertailusovelluksen kautta.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on yksi yleisimpiä sähkösopimustyyppejä Suomessa. Tämä sopimusmuoto on kaikista eniten aktiivisuutta vaativa sähkö, ja ei sovi “laiskoille” kuluttajille.

Pörssisähkön tunnuspiirre on tunneittain vaihtuva sähkönhinta.

Sähkö voi helposti maksaa 10 kertaa enemmän illalla kuin aamulla. Tässä havainnollistava kuva pörssisähkön käytöksestä päivän aikana:

Pörssisähkön hinnan vaihtelevuutta

Pörssisähkösopimuksen idea on, että kuluttaja optimoi sähkönkulutuksen sähkön halvimmille tunneille. Tällöin kuluttaja saa sähköä halvimmalla mahdollisella hinnalla—toisinaan jopa ilmaiseksi.

Pörssisähkön halvimmat tunnit ovat yöaikaan, jolloin kulutus on vähäisintä. Esimerkiksi tästä kuvasta näät 18.1.-19.1.2024 pörssisähkön tunnittaisen hinnan.

Sähkön hinnan tunnittaista vaihtelua

Kuten kuvasta huomaa, sähkön hinta on halpaa öiseen aikaan ja kallista päivisin ja iltaisin.

Pörssisähkö auttaa tasapainottamaan sähköverkkoja, jotka ovat ruuhkatunteina kovalla kulutuksella. Pörssioptimointia tekevät kotitaloudet kuluttavat ruuhkatunteina vähemmän sähköä, joka laskee kysyntää ja tuotantotarvetta.

Pörssisähkö tulee usein kuluttajille halvimmaksi vaihtoehdoksi jos jaksaa nähdä joka päivä vaivaa sähkönkulutuksessa. Toki jos pörssisähkön ostaa ja ei tee optimointia, tulee se todennäköisesti vain turhan kalliiksi.

Esimerkiksi 5.1.2024 parin tunnin saunominen olisi maksanut 50-100€, mikäli taskussa olisi ollut pörssisähkö.

Pörssisähkösopimus on lähestulkoon harrastus, jossa suuren kulutuksen omakotitaloissa voi säästää satoja euroja vuodessa.

Matalan kulutuksen kotitalouksissa, kuten kerrostalohuoneistoissa, joissa lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä, pörssisähköllä tehdyt säästöt ovat vain muutamien tai korkeintaan muutamien kymmenien eurojen luokkaa vuodessa.

Jos haluat optimoida kulutuksesi ja maksaa sähköstä “juuri sen mitä pitää”, kannattaa ottaa pörssisähkö. Pörssisähköjä voit etsiä sähkön hintavertailusovelluksesta valitsemalla “Sopimustyyppi” -kohdasta “Pörssisidonnainen“.

Pörssisähköt valittuna sähkönvertailijasta

Tässä kattava artikkeli pörssisähköstä.

Kiinteä sähkö

Suomessa erittäin suosittu kiinteä sähkö (eli yleissähkö) tarkoittaa, että sähköllä on sama tuntihinta koko sopimuksen ajan.

Tässä kuva, joka näyttää kiinteän hinnan käytöksen tunti tunnilta.

Kiinteän sähkön hinta pysyy koko ajan samalla tasolla

Kuten kuvasta näkee, kiinteä hinta pysyy koko ajan samana, eikä ole vuoristoinen niin kuin pörssisähkö.

Pörssisähkö vs kiinteä sähkö samassa kuvassa

Kiinteähintainen sähkösopimus on siten varsin selkeä ja ennustettava sopimus. Äkillisiä hintapiikkejä ei tule, ja ainoa tapa säästää on vähentämällä kulutusta. Kellonajoilla ei ole väliä.

Kiinteä sähkö sopii monelle. Se ei vaadi ylimääräistä aktiivisuutta, automaatiota, tai ymmärrystä sähköistä.

Monesti kiinteä sopimus sopii kerrostaloihin, joissa kaukolämmityksen ansiosta kulutus on todella matalaa.

Esimerkiksi 25-neliöisessä kerrostaloyksiössä sähkönkulutus vuosittain on vain 1000 kWh:n tasolla. Kiinteän sopimuksen omistajalle tämä tarkoittaa 100-150€:n vuosimaksuja.

Omaa kulutustasi voit muuten arvioida tarkemmin tästä.

Kiinteissä sopimuksissa kannattaa huomioida muutama asia:

 1. Vältä korkeita perusmaksuja. Jos teet kiinteän sopimuksen, kuukausittainen perusmaksu saattaa olla jopa 5€:n luokkaa. Tällöin esim. kerrostaloyksiöissä iso osa sähkölaskustasi on perusmaksua, joka ei liity sähkönkäyttöön mitenkään. Toki korkeamman kulutuksen kotitalouksissa isot perusmaksut eivät ole niin isoja verrattuna sähkön kulutushintaan.
 2. Vältä piilokuluja. Nykyisin kiinteitä sopimuksia saatetaan myydä kulutusvaikutuksella, jolloin sähkösi on osittain kiinteä, mutta osittain pörssisähkö. Varsinkin suuren kulutuksen kotitalouksissa tämä voi nostaa sähkön hintaa merkittävästi.
 3. Vältä yllätykset määräaikaisella sopimuksella. On sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia kiinteitä sähköjä. Määräaikaisessa sopimuksessa sitoudut esim. 12kk:n kiinteään hintaan. Tämä ei siis muutu, vaikka pörssissä sähkönhinta nousisi 10-kertaiseksi. Mutta jos teet toistaiseksi voimassa olevan kiinteän sopimuksen, sen hinta saattaa muuttua useasti kesken sopimuskauden.

Jos haluat etsiä kiinteitä sähköjä, valitse sähkönkilpailutussovelluksestamme “Sopimustyyppi” > “Määräaikainen”. Toki voit etsiä myös toistaiseksi voimassa olevia kiinteitä sähköjä valitsemalla “Toistaiseksi voimassa oleva”. Mutta tämä näyttää samalla muitakin sähkösopimuksia listasta.

Määräaikaiset sähköt valittuna sähkönvertailijassa

Tässä kattava artikkeli kiinteän sähkön haitoista ja eduista, sekä kilpailuttamisesta.

Aikasähkö (eli yösähkö)

Seuraava melko yleinen sähkösopimustyyppi on yösähkö eli aikasähkö.

Aikasähkössä sähkö on kalliimpaa päivisin ja halvempaa yöllä, jolloin kulutus on vähäistä.

Monesti aikasähköissä määritellään päivä- ja yöhinnasto seuraavasti:

 • Päivä: 07-22
 • : 22-07

Joskus sunnuntait voivat olla kokonaan halpaa yöhintaa.

Aikasähkö sopii suuren kulutuksen kotitalouksiin, joissa sähkönkäyttö voidaan ajoittaa (tai ajastaa) yöajalle.

Esimerkiksi jos omakotitaloa lämmitetään varaavalla sähkölämmityksellä, se voidaan kytkeä päälle öisin ja pois päältä päiviksi. Sähköllä lämmitetty varaaja lämmittää koko päivän varauskapasiteettinsa ansiosta.

Tässä kuva, joka havainnollistaa yösähkön hinnanmuutokset.

Aikasähkö on halpaa öisin

Yösähkö on siis yksi kiinteän sähkösopimuksen alalajeista. Sähköllä on kaksi kiinteää hintaa, ja sopimus ei vaadi aktiivisuutta. Ainoastaan kellonajalla on väliä kahdesti vuorokaudessa!

Yösähkön hinnoittelu menee monesti siten, että yöhinta on noin kaksi kertaa päivähintaa halvempi.

Löytääksesi parhaat yösähköt, avaa sähkönvertailusovellus, ja valitse “Mittaustapa” > “Aika”. Syötä sitten vielä päivä- ja yökulutusarviot taulukkoon, jotta näet juuri sinulle sopivimmat sopparit!

Tässä vielä kattavampi opas aikasähköistä.

Kausisähkö

Kausisähkö on toinen kiinteän sähkön alalaji. Kuten nimestä saattaakin jo arvata, tämä sähkösopimus hinnoitellaan kausiperusteisesti. Sähkö on kalleinta talviarkisin ja halpaa kesäisin.

Mutta kausisähkön nimi on harhaanjohtava. Kausisähkö on oikeasti yösähkösopimus kausivaikutuksella. Kausisähkössä on nimittäin määritelty samat yö- ja päiväsähköhinnat kuin yösähkösopimuksissakin. Ainoa ero on se, että talvikauden ulkopuolella kausisähkösopimus on halpaa ympäri vuorokauden.

Kausisähkö on kallista talvisin 07-22 arkisin

Kausisähkö on kiinteä sähkösopimus kahdella hinnalla, eli talviarkipäivä- ja muu aika -hinnoilla. Hinnasto voidaan määritellä vaikkapa seuraavalla tavalla:

 • Talviarkipäivähinta (1.11. — 31.3. ma — la klo 07–22)
 • Muu aika (1.11. — 31.3. ma — la klo 22–07, su klo 00–24, 1.4. — 31.10. ma — su klo 00–24)

Eli sähkön hinta on suuren osan vuodesta halvempi ympäri vuorokauden.

Mutta kenelle tällainen kausisähkö sitten oikein sopii?

Kausisähkö sopii esimerkiksi suuren kulutuksen kotitalouksiin, joissa käytetään varaavan sähkölämmityksen lisäksi jotakin toista lämmitysmekanismia. Jos haluat konkreettisemman esimerkin, kannattaa vilkaista tämä artikkeli.

Toinen hyvä esimerkki kausisähkölle on esimerkiksi kesämökit ja -asunnot, joissa kulutus on suurta kesäisin mutta olematonta talvisin.

Mikäli haluat löytää kausisähkösopimuksia, skrollaa ylös ja avaa sähkönvertailija. Valitse sitten “Mittaustapa” > “Kausi”. Syötä avautuviin kenttiin arviosi talvikulutuksesta ja muun ajan kulutuksesta. Voit käyttää arviointiin esimerkiksi vanhoja sähkölaskujasi tai kulutuslaskuria.

Kausisähkösopimusten vertailua

Lue tästä vielä kattavampi opas kausisähkön valintaan.

Pakettisähkö

Seuraavana vuorossa pakettisähkö, eli sähkö kiinteällä kuukausihinnalla.

Tällainen sähkösopimus sopii tasaisen kulutuksen kotitalouksiin. Toisin kuin mikään muu sopimustyyppi tällä listalla, pakettisähkössä maksat sähköstäsi joka kuukausi saman hinnan.

Pakettisähkösopimus voi olla vaikkapa seuraavanlainen:

 • Kuukausimaksu: 10€/kk
 • Kulutuskatto: 80 kWh
 • Kulutusrajan ylittyessä: automaattinen nosto kalliimpaan pakettiin

Vertailun vuoksi, tässä on kuva pakettisähkön sähkölaskuista.

Pakettisähkö laskutetaan kuun lopussa kulutetusta sähköstä

Toisin kuin kaikissa muissa sähköissä, sähköpaketti maksetaan kerran kuussa, ja sähkölle ei ole mitään tuntihintoja.

Pakettisähkö on monesti hyvä valinta esimerkiksi kerrostaloasuntoihin, joissa kulutus on ympäri vuoden lähes sama. Tämä siksi, että paketin kulutusta ei tule ylittää, mutta ei myöskään alittaa, jotta ei jää sopimuksessa häviölle ja sähköä käyttämättä.

Jos pakettisähkö kuulostaa järkevältä valinnalta, kannattaa vilkaista vuoden tai parin sähkölaskusi ja selvittää onko kulutus todella samalla tasolla joka kuukausi.

Pakettisähkön nurjapuoli on sähkön kulutusrajan ylitykset. Jos kulutat enemmän sähköä kuin sopimuksesi sallii, joudut maksamaan huomattavasti lisää. Yleensä maksu tapahtuu siten, että sopimuksesi nostetaan automaattisesti huomattavasti kalliimpaan pakettiin.

Pakettisähköjä et voi suoraan vertailla sähkösovelluksella. Sen sijaan, kannattaa tehdä vertailu normaaliin tapaan, ja etsiä esim. kiinteitä sopimuksia. Sitten voit neuvotella erikseen valitsemasi yhtiön kanssa kiinteän kuukausihinnan. Monesti tämän voi tehdä sähköisesti netissä.

Hybridisähkö

Sitten on olemassa vielä hybridisähkösopimuksia.

Kuten nimestä saattaakin jo arvata, kyseessä on useamman sähkösopimustyypin yhdistelmä. Käytännössä kuitenkin tämä viittaa aina yhdenlaiseen kombinaatioon:

 • Kiinteä sähkö pörssivaikutuksella

Hybridisähkössä siis yhdistetään kiinteän sähkön ennakoitavuus ja pörssisähkön tarjoama jousto ja optimointi.

Tällainen pörssivaikutteinen kiinteä sähkösopimus voi soveltua korkean kulutuksen kotitalouksiin. Mutta itse en tällaista hankkisi esimerkiksi kerrostalokaksiooni. Pörssivaikutus on kuitenkin sen verran pieni, ja kulutus valmiiksi jo niin matalaa, että pörssioptimoinneilla ei montaa euroa säästä vuodessa.

Hybridisopimuksen lukemat voisivat vertautua esimerkiksi tällä tavalla normaaliin pörssi- ja kiinteään sähköön:

 • Kiinteä sähkö: 150€/vuosi
 • Pörssisähkö: 130€/vuosi
 • Hybridisähkö: 140€/vuosi

Jos otetaan huomioon, että hybridisähkössä saadaan 10€:n säästö näkemällä iso vaiva joka päivä sähkön kulutuksen ajoittamisesta ruuhkatuntien ulkopuolelle, on kyseessä aika huono “takaisinmaksu” vaivalle.

Toki korkean kulutuksen omakotitaloissa tilanne voi olla toinen. Hybridisähköllä voidaan säästää vuodessa satanen jos toinenkin. Mutta monesti tällaiset sopimukset voivat olla aika mikromanageerausta. Sen sijaan kannattaa valita joko pörssi- tai kiinteä sähkö.

Sähkösopimusten määräajat

Nyt kun tunnet sähkösopimustyypit, käydään vielä pikaisesti läpi sopimuskaudet. On iso ero sitoudutko sähköösi esim 24kk:ksi vai otatko toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, josta pääsee eroon vaikka heti.

Määräaikainen sähkösopimus

Sähköyhtiöt myyvät usein kiinteitä sähkösopimuksia määräaikaisella diilillä.

Usein määräaikainen sähkö on pituudeltaan:

 • 6kk
 • 12kk
 • 24kk

Näiden ajanjaksojen ulkopuolelta ei oikein löydy sopimuksia.

Määräaikainen kiinteä sähkösopimus pn loistovalinta jos ei halua huolehtia sähkön hintapiikeistä, ja jos löytää sen hintaisen sopimuksen, jossa sähkön kiinteä hinta on alhainen.

Esimerkiksi vuoden 2024 alussa, kun sähkön hinta kävi yli 200 snt/kWh:ssa, ne joilla oli kiinteä soppari hintaan 7-8 snt/kWh saivat ansaitusti taputtaa itseään olalle.

Toisaalta, joskus kesäiseen aikaan kun pörssisähkön hinta on pitkään 3-5 snt/kWh:n tasolla, voi olla aika keljua maksaa kiinteästä sähköstä 7-8 snt/kWh.

Pitkä määräaikainen sopimus on eräänlainen sijoitus. Jos löydät omasta mielestäsi “liian halvan” kiinteän sähkön, kannattaa ehdottomasti tehdä diili. Kun sähkön markkinahinnat nousevat, niin nousevat myös kiinteiden sähköjen hinnat.

Toki sähkön hinnan ennustaminen on lähes mahdotonta. Voi siis hyvin käydä niinkin, että sitoudut esim. 24kk:n sähköön joka on nyt 9 snt/kWh, mutta vuoden päästä vain 7 snt/kWh sähkömarkkinoiden muutosten myötä.

Määräaikaisen sopimuksen nurja puoli on sopimussakot. Jos purat sopimuksesi ennen määräajan umpeutumista, joudut maksamaan korvausta sähköyhtiöllesi menetetyistä tuloista. Toki sopimuksesta pääsee eroon jos sille on pätevä syy, kuten muutto!

Jos haluat etsiä itsellesi turvallisen, ennakoitavan mutta sitovan sähkösopimuksen, kannattaa harkita kiinteää määräaikaista sopimusta. Näitä voit löytää avaamalla sähkönvertailutyökalun ylempää, ja valitsemalla “Sopimustyyppi” > “Määräaikainen“.

Määräaikaisten sopimusten vertailua

Toistaiseksi voimassa oleva sähkö

Jos sähkösopimus ei ole määräaikainen, se on toistaiseksi voimassa oleva.

Tällöin sopimusehdot sallivat sopimuksen purkamisen koska tahansa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkön purkuaika on usein maksimissaan kaksi viikkoa.

Toisin kuin määräaikaisessa sähkössä, voit löytää kasoittain erilaisia toistaiseksi voimassa olevia sähköjä markkinoilta. Nämä voivat olla pörssisähköjä, kiinteitä sähköjä, tai mitä tahansa muita sähkötyyppejä.

Toistaiseksi voimassa olevien sähköjen hyvä puoli on se, että sopimuksista pääsee helposti eroon.

Huono puoli toistaiseksi voimassa olevissa sähköissä on hinnanvaihtelu.

Koska sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, sähköyhtiö voi tehdä siihen muutoksia koska tahansa. Monesti nämä muutokset menevät ohi, vaikka niistä tiedotetaan hyvissä ajoin näkyvästi. Itsekin heräsin yksi päivä siihen todellisuuteen, että maksan kiinteästä sähköstäni 16 snt/kWh…

Kannattaa siis olla tarkkana toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kanssa. Jos markkinatilanne muuttuu ja pörssisähkönhinnat pomppaavat, monesti toistaiseksi voimassa olevat kiinteät sopimukset seuraavat perässä.

Jos haluat etsiä pelkästään toistaiseksi voimassa olevia sähköjä, avaa ylempää sähkönvertailusovellus, ja valitse “Sopimustyyppi” > “Toistaiseksi voimassa oleva”.

Toistaiseksi voimassa olevien sähköjen vertailu

Nyt sinulla pitäisi olla aika hyvä käsitys siitä, millaisia sähkösopimuksia markkinoilla on, ja mikä sopii juuri sinulle.

Hyvää sähkönmetsästystä!