Vertaile halvin kausisähkösopimus (2024)

Kausisähkösopimus on sähkösopimustyyppi, jossa sähkön hinta on kallista talviarkisin ja halpaa muulloin. Kausisähkössä on myös yö- ja päivähinnat aikasähkön tapaan.

Tästä pääset vertailemaan halvimmat kausisähkösopimukset.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä vielä kattavasti lisäinfoa kausisähkösopimuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sopimuksen tekemistä.

Miksi kausisähkö?

Kausisähkösopimus on kiinteä sähkö, jossa sähköllä on kausihinnoittelu, sekä yö- ja päivähinta.

Monesti kausisähkösopimuksen hinnat määritellään seuraavasti:

  • Talviarkiaika: 1.11.-31.3. ma-la 07-22
  • Muu aika: talviarkiajan ulkopuolinen aika (plus talvisunnuntait)

Talviarkisin kausisähkö on kallista, ja muuna aikana halpaa. Hinnassa on usein noin kaksinkertainen ero.

Mutta miksi näin? Eikö olisi järkevää jos kausisähkö olisi halvempaa talvisin ja päiväsaikaan silloin kun sähköä oikeasti tarvitaan?

Kausisähkölaskun hinta perustuu pörssissä käytävään sähkön kauppahintaan. Tämä kauppahinta vaihtelee tunti tunnilta ja perustuu kysyntään ja tarjontaan.

Jos sähkölle on kysyntää paljon, se on kallista. Kysyntä on Suomessa huipussaan talvisin kun lämmitykset ovat täysillä.

Jos taas kysyntä on pientä, sähköä myydään halvemmalla ja laitokset hyrräävät pienemmällä teholla.

Tämän kysynnän ja tarjonnan dynamiikan takia pörssihinta on kallista päivisin, eteenkin talvella, ja halpaa öisin ja kesäaikana ympäri vuorokauden.

Vilkaistaan sähkön hintaa viimeisen 24h:n ajalta (kirjoitushetkellä siis):

Sähkön hinta oli halpaa yöllä

Kuten kuvasta näkee, sähkön hinta on halvimmillaan yöaikaan, ja pomppaa korkeammaksi heti aamutuimaan.

Sähköä myyvät firmat käyttävät tätä sähkönhinnanvaihtelua hyväkseen, ja tarjoavat kuluttajilleen selkeitä kausisähkösopimuksia.

Sen sijaan, että kuluttaja itse seuraisi sähkön hintaa joka tunti (pörssisähkö), on helpompaa katsoa kelloa kahdesti päivässä ja vilkaista kalenteriin kahdesti vuodessa, mitä sähkön kulutukseen tulee.

Miten kilpailutan kausisähkön?

Jos haluat löytää halvimman kausisähkön, kannattaa tehdä vertailu tästä.

Valitse vain “Mittaustapa” > “Kausi” ja valitse “Näytä kaikki”, niin näet kaikki parhaat kausisähköt kautta maan.

Kausisähkön kilpailutussovellus

Muistathan toki antaa kausittaiset kulutusarviot, jotta saat mahdollisimman tarkat hinta-arviot. Jos et tiedä miten arvioit kulutustasi, kannattaa tehdä pikainen lasku tästä. Tai sitten voit vilkaista muutamaa sähkölaskua kesä- ja talviajalta.

Kausisähkön hyvät puolet

  • Säästäminen. Kun käytät sähköä yöllä (ja kesäisin päivällä), voit säästää sähkölaskussa huomattavasti. Yö- ja kesäkaudet voivat olla jopa kaksi kertaa halvempia kuin talviarkihinnasto.
  • Ennustettavuus. Kiinteässä kausisähkössä sähköllä on kaksi vakiohintaa, jotka pysyvät aina samoina—vaikka pörssihinta karkaisi pilviin.
  • Helppous. Kausisähkössä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin varmistaa, että iso osa kulutuksesta tapahtuu yöllä ja kesällä. Esimerkiksi lämpövaraajan automatisoida menemään päälle klo 22:00 kun kausisähkön halvempi hinta astuu voimaan.

Kausisähkön huonot puolet

  • Aktiivisuus. Vaikka kausisähkö on helppo ymmärtää, se vaatii kulutuksen ajastamista eli aktiivisuutta ja sitoutumista. Jos asuntosi on kylmänä ja haluat lämmittää sitä, se tulee kalliiksi talvisaikaan päivisin.
  • Hinta. Joskus pörssisähkön hinta voi romahtaa, jolloin kausisähkö saattaa tulla kalliiksi, jopa öiseen halpaan aikaan, jos verrataan tippuneisiin pörssisähköhintoihin. Toki tämä on toiseen suuntaan etu, jos pörssihinnat nousevat ja olet sitoutunut maksamaan kauttaaltaan halpaa kausisähköhintaa.
  • Sitoutuminen. Jos kausisähkösopimus on määräaikainen, joudut sitoutumaan vakiohinnoitteluun pitkäksi aikaa. Tämä voi olla epäsuotuisaa, jos sähkön markkinahinnasto laskeekin yhtäkkiä.

Kenelle sopii kausisähkö?

Kausisähkö on suurten kuluttajien sähkö. Esimerkiksi sähkölämmitteiset omakotitalot, joissa on sekä varaava sähkölämmitys ja maalämpö.

Kausi- tai aikasähköjä on turha miettiä esimerkiksi kaukolämmitettyyn kerrostaloon. Näissä kulutus on niin pientä, että hintaeroa ei tule juurikaan ihan normi kiinteän sähkön ja kausisähkön välillä.

Lisäksi kausisähkö ei ole edes käytännöllinen ellei suurin osa sähkölaskusta ole lämmityskuluja. Kerrostaloissa ei ole mitään järkeä ajoittaa esim. pyykinpesua tai ruuanlaittoa yölle.

Kausisähkö sopii toki hyvin myös kesämökeille ja kesäasuntoloihin, joissa sähkönkulutus on pientä talvisin ja suurta kesäisin.

Vaihtoehtoisia sopimuksia

Tässä vielä pari sähkösopimusvaihtoehtoa kausisähkölle.

Aikasähkö

Aikasähkö eli yösähkö on yksinkertaistettu versio kausisähköstä.

Aikasähkössä sähköllä on kaksi hintaa:

  • Päivähinta (07-22, ma-la)
  • Yöhinta (22-07, koko su)

Aikasähkössä päivähinta on yösähkössä kallis, ja yöhinta halpa.

Aikasähkö, jossa hinta eri päivisin ja öisin

Tämä sopimus perustuu ihan samaan ideaan kuin kausisähkössäkin, eli siihen, että sähkönkulutus on Suomessa pientä öisin, joka mahdollistaa halvat yöhinnat.

Yösähkö sopii suuren kulutuksen kotitalouksiin, joissa lämmitys hoidetaan varaavalla sähköjärjestelmällä, jota voidaan pitää päällä yöaikaan.

Kiinteä sähkö

Jos sähkön kausiluonteisuus ei tunnu järkevältä, etkä halua ollenkaan miettiä kulutustasi, kannattaa harkita perinteistä kiinteää sähkösopimusta.

Kiinteän sähkön etu on se, että sähköllä on vain yksi hinta, ja sähköä voi käyttää mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Ainut tapa säästää on vähentää kulutusta ylipäätään.

Kiinteä sähkö jossa hinta koko ajan sama

Kiinteä sähkö sopii periaatteessa mihin tahansa kotitalouteen, jos onnistuu saamaan hyvän diilin halpaan hintaan.

Erityisesti matalan kulutuksen kotitalouksien kannattaa harkita kiinteää sähköä. Tämä siksi, että sopimus on yksinkertainen, ja monimutkaisemmalla sopimuksella ei synny kuin eurojen säästöjä vuositasolla.

Toki kiinteän sähkön huono puoli on se, että sitoutuu maksamaan vakiohintaa pitkäksi aikaa. Jos pörssihinnat romahtavat, maksat sähköstäsi tuntuvaa lisähintaa pitkän aikaa. Toki sama pätee toiseenkin suuntaan.

Lue myös

Kilpailuta sähkösi vaivatta