Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt?

Sähkön hinta on poukkoillut paljon ja käynyt paikoin sietämättömän korkeana.

Mutta millainen sähkösopimus kannattaa tehdä nyt?

Lyhyesti:

  • Hanki pörssisähkö jos haluat säästää pitkällä tähtäimellä ja olet valmis jatkuvaan sähkön hinnan seurantaan ja kulutuksen ajoittamiseen halvoille tunneille
  • Valitse kiinteä sähkö, jos etsit helppoa sähkösopimusta, jossa on selkeä hinta ja sinua ei haittaa maksaa hiukan ekstraa.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Mutta tämä on erittäin suppea vastaus. Paras sähkö juuri nyt riippuu kulutuksestasi, tottumuksistasi, markkinoista, hintaennusteesta ja monesta muusta seikasta.

Tässä kattava artikkeli parhaan sähkösopimuksen valintaan.

Mitä sähköistä pitää tietää?

Tutustutaan ensiksi muutamaan olennaisimpaan sähkösopimustyyppiin. Kattavamman artikkelin näistä löydät tästä.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on aktivisuutta vaativa sähkösopimustyyppi. Pörssisähkössä sähkön hinta seuraa tunneittain vaihtuvaa sähkön markkinahintaa.

Sähkön hinta nyt

Pörssisähkö sopii niille, jotka haluavat maksaa sähköstä “juuri oikean hinnan”.

Huonona puolena pörssisähkössä pitää tosiaan optimoida kulutusta kalliimpien tuntien ulkopuolelle ja kestää hintapiikkien tuoma kustannusriski. Esimerkiksi 5.1.2024 saunominen saattoi maksaa jopa 100€.

Pörssisähköissä hyvää on se, että sopimukset ovat käytännössä aina toistaiseksi voimassa olevia. Näin ollen pääset pörssisähköstäsi eroon vaikka saman tien, jos siltä tuntuu. Et siis joudu sitoutumaan aktiivisuutta vaativaan pörssisähköön.

Määräaikainen sähkö

Määräaikainen sähkösopimus on käytännössä aina kiinteähintainen sähkösopimus, jossa hinta pysyy koko ajan samana—toisin kuin pörssisähkössä.

Pörssihinta muuttuu, kiinteä pysyy samana

Hyvää määräaikaisissa sähköissä on se, että sähkön hinta lukkiutuu samalle vakiotasolle. Tällöin pörssisähkön hinnannousut (ja tilapäiset hintapiikit) eivät pääse kasvattamaan sähkölaskuasi yllättäen.

Pörssihinta nousee, kiinteä pysyy samana

Toki tämä voi samalla olla myös huono asia, sillä jos pörssihinnat tulevatkin alas, joudut maksamaan sähköstäsi “liikaa”.

Pörssihinta laskee, kiinteä pysyy samana

Jos et halua miettiä sähkön hintaa hetkeen ja toivot sopimukseltasi ennakoitavuutta ja yksinkertaisuutta, kannattaa harkita määräaikaista sähköä.

Määräaikaisen sopparin omistajan ei tarvitse säätää sähkön käytön ajankohtien kanssa. Sen sijaan, sähkön hinta on vuorokaudenajasta riippumatta aina sama.

Hybridisähkö

Hybridisähkö eli kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus on kiinteän ja pörssisähkön yhdistelmä.

Tässä kuva, joka auttaa hahmottamaan näiden sopimusten väliset erot.

Pörssisähkö vs kiinteä vs hybridi

Hybridisähkössä on siis kiinteä osa ja pörssiosa. Näin ollen kulutusoptimoinnit vaikuttavat sähkölaskusi loppusummaan, mutta kiinteän osan takia vaikutus ei ole suuri.

Tämä on hyvä, sillä näin pörssisähkön hintapiikit eivät pääse nostamaan laskuasi päätähuimaavaksi. Mutta kuitenkin voit ajoittaa sähkönkäyttöä halvemmille tunneille, ja siten säästää mukavasti.

Tällaisen hybridisopimuksen saa usein tavallista kiinteää sähköä halvemmalla.

Toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö

Sähkömarkkinoilla on myös kiinteitä toistaiseksi voimassa olevia sähköjä. Tällainen sopimus suojaa sinua sähkön rajuilta hintapiikeiltä.

Toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö sopii sinulle, jos löydät tarpeeksi halvan sopimuksen, et halua tarkkailla pörssisähkön hintoja, mutta et myöskään halua pitkäksi aikaa sitovaa sähköä.

Toki pitää muistaa, että toistaiseksi voimassa olevissa sähköissä hinta voi muuttua kesken kauden. Hinta seuraa löyhästi pörssihintoja, joten jos pörssihinnat nousevat, nousevat myös kiinteät toistaiseksi voimassa olevat sopimukset.

Kiinteä hinta seuraa pörssihintoja

Pakettisähkö

Sähköpaketteja, eli kiinteällä kuukausihinnalla varustettuja sähköjä voi harkita myös yhtenä sopimusvaihtoehtona. Tällöin sähköllesi on kuukausittainen kattoraja ja hinta, ja sitä ei pidä ylittää.

Pakettisähkössä on kuukausimaksu, ei tuntihintaa!

Pakettisähkö sopii hyvin matalan ja tasaisen kulutuksen kotitalouksiin, kuten vaikkapa kaukolämmitettyyn kerrostaloyksiöön tai -kaksioon.

Kannattaa selvittää aiemmalta laskultasi, onko kulutuksesi “pakettiin mahtuvaa” joka kuukausi.

Paras sopimus juuri nyt

Paras sähkösopimus riippuu täysin siitä, mitä olet valmis tekemään sähkölaskun pienentämiseksi.

Valtaosa väestöstä valitsee joko pörssisähkön tai kiinteän määräaikaisen sähkön.

  • Pörssisähkö on paras aktiiviselle ja hintatietoiselle kuluttajalle, joka hyväksyy vastuun kulutuksen ajoittamiselle sähklön edullisimmille tunneille ja hyväksyy myös hinnanvaihtelut ja rajut hintapiikit.
  • Kiinteä sähkö on puolestaan paras sellaiselle kuluttajalle, joka ei halua pelata arpapeliä sähköjen kanssa tai seurailla hintoja, vaan mielummin lukitsee hinnan kerralla samalle vakiotasolle.

Markkinoilla on nyt paljon järkevähintaisia kiinteitä sähköjä, joiten tällaisen sopimuksen tekeminen voi olla järkevää.

Mutta kumpi tulee halvemmaksi?

Usean vuoden aikavälillä pörssisähkösopimus tulee halvimmaksi (olettaen, että jaksaa optimoida kulutusta). Toki yksittäisinä kuukausina pörssisähkön hinta voi olla huomattavan korkea, kuten esimerkiksi tammikuussa 2024.

Kiinteän sopimuksen hinta voi siis olla tietyllä ajanjaksolla halvempi, mikäli hintalukituksen sattuu saamaan hyvään hintaan, ja edessä on ajanjakso, jolloin sähkön hinta on pörssistä kalliimpaa.

Pörssihinta nousee korkealle, kiinteä pysyy samana

Kyse parhaan sähkön valitsemisessa onkin omasta tahdostasi. Haluatko ennakoitavan ja selkeän sähkön joka ajan saatossa on hitusen kalliimpi vai haluatko minimoida kulut ja nähdä sen eteen vaivaa?

Onko määräaikainen sopimus järkevä nyt?

Määräaikainen kiinteä sähkö on monelle järkevä sähkösopimusmuoto. Määräaikainen kiinteä sähkö lukitsee sähkön hinnan vakiotasolle 6-24kk:n määräajaksi. Tällöin sähkön kilpailuttamisesta tai hinnasta ei tarvitse murehtia koko määräajan aikana.

Mutta muista määräaikaisuus ja sitoutuminen! Jos koet, että löydät oikeasti sopivanhintaisen määräaikaisen sähkön, niin ainoastaan silloin kannattaa sitoutua pitkäksi aikaa. Määräaikaisesta sopimuksesta saa sopimussakkoja, jos sen purkaa.

Onneksi määräaikojakin on eri mittaisia. On 6kk:n sopimuksia, 12kk:n soppareita ja sitten pitkiä 24kk:n sopimuksia.

Jos sähköasiat eivät ole ykkösprioriteettina, mutta haluat palata asiaan pian, voi esimerkiksi talven yli ottaa 6kk:n määräaikaissähkön.

Toisaalta, jos sähköasiat ei kiinnosta ja löytyy hyvä tarjous, voi olla että kannattaa suoraan valita 24kk:n määräaikainen sopimus ja nauttia sähkön vakiohinnasta seuraavat pari vuotta.

Viimeisimpänä, muttei tietysti vähäisempänä, jos mietit määräaikaista sopimusta, tarkistathan sähköfutuurihinnat. Näiden pohjalta voi ennakoida, millainen sähkön hintaprofiili on tiedossa seuraavan parin vuoden ajaksi.

Määräaikaiset sähkösopimukset perustuvat näihin futuurihintoihin. Tämä siksi, että futuurihinnat ovat markkinahintoja, joilla sähköyhtiöt ovat itse ostaneet sähköä tulevaisuuden varalle. (Toki lopulliseen hintaan tulee aina muutoksia kysynnän ja tarjonnan mukaan).

Kiinteisiin sopimuksiin saa vaihtoturvan, jonka avulla sopimuksen voi vaihtaa toiseen ilman sanktioita. Ehdot ja hinnastot kannattaa lukaista läpi huolella, jotta ei päädy maksamaan vaihtoturvasta liikaa tai turhaan.

Kiinteä sopimus vs. kulutusvaikutuksellinen sähkö

On olemassa täysin kiinteitä määräaikaisia sopimuksia sekä myös kulutusvaikutuksellisia sopimuksia eli hybiridsähköjä.

Kulutusvaikutuksessa maksat sähköstäsi vähemmän, jos käytät sähköä halpoina tunteina (ja enemmän jos kulutus tapahtuu kalleina tunteina). Tämä pörssi- ja kiinteän sähkön välimuoto vaatii siis aktiivisuutta.

Pörssi- vs kiinte- vs kulutusvaikutussähkö

Kulutusvaikutus voi olla fiksumpi kuin kiinteä sähkö jos kulutusvaikutussähkössä perusosa on halvempi, kuten monesti on tapana. Lisäksi voit vaikuttaa laskuun ajoittamalla sähkönkulutusta ruuhkatuntien ulkopuolelle.

Toki jos markkinoilta löytyy halpoja kiinteitä sähköjä, niin kannattaa ehdottomasti ottaa sellainen! Tällöin säästyt ylimääräiseltä vaivalta sähkönkuluutksen ajoittamisen kanssa.

Ja jos tiedät jo nyt, että sähkön kulutuksesi tapahtuu ruuhkatunteina (päivisin ja iltaisin), ja et halua tai pysty muuttamaan sitä järkevästi, kannattaa valita perinteinen kiinteä sopimus.

Pidä vaihtoehdot pöydällä toistaiseksi voimassa olevalla sähköllä

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvä valinta, jos et vielä tiedä mihin sähkösopimustyyppiin haluat sitoutua ja haluat seurata markkinoita hiukan.

Kiinteä toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa monesti ainakin tilapäistä suojaa pörssisähkön hinnannousua vastaan.

Huono puoli toistaiseksi voimassa olevassa sähkössä on toki se, että hintaa voidaan nostaa kesken kaiken. Vaikka tästä ilmoitetaan 30 päivää ennakkoon, on muutos silti aika äkillinen.

Jos siis maksoit kiinteästä sähköstäsi markkinatilanteeseen nähden vähän, pian maksat siitä paljon enemmän.

Vaikka sähkön hinta voi muuttua toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa, on hinnanmuutokset paljon hillitympiä kuin pörssisähkössä, jossa sähkön hinta vaihtelee tunti tunnilta.

Kannattaako pörssisähkö nyt?

Jos vertaa 2023 alussa tarjottuihin toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin sopimuksiin, pörssisähkö oli huomattavasti halvempi sähkösopimus. Toisaalta vuonna 2022 pörssisähkö oli selkeästi kalliimpi verrattuna muihin sopimustyyppeihin.

Pörssisähkö sopii sinulle jos olet valmis seuraamaan sähkön hintaa aktiivisesti ja optimoimaan kulutustasi sähkön hinnan mukaisesti.

Vuosien saatossa pörssisähkösopimus on isolla todennäköisyydellä edullisin sopimustyyppi.

Mutta jos etsit ennakoitavaa ja stressitöntä sähköä, voit unohtaa pörssisähkön! Varsinkin jos kulutuksesi on matalaa (kuten kerrostaloissa monesti on), ei välttämättä muutamien eurojen kuukausittainen säästö ole kaiken vaivan arvoista.

Määräaikaista pitkää sopimusta hankkiessa on hyvä huomioida, että sähköyhtiöiden tarkoitus jäädä varmasti voitolle. Näin ollen pitkissä määräaikaisissa sopimuksissa myydään sähköä isolla marginaalilla. Näin talo jää voitolle, vaikka sähkön hinta laskisi.

Toisaalta pörssisähköissä marginaalit ovat usein pienempiä, koska niissä ei ole samanlaista “varmuuskerrointa” kuin määräaikaisissa sähköissä.

Pörssisähkössä homma on sähköyhtiön kannalta selkeämpi: joka tunti vaihtuvasta pörssisähkön hinnasta peritään pieni snt/kWh lisämaksu, jonka ansiosta talo jää aina voitolle—oli sähkö kallista tai ei.

Paras sähkö on usean tekijän summa

Paras sähkösopimus juuri nyt riippuu täysin sinusta kuluttajana. Se on monen muuttujan summa!

Jos haluat helpon ja ennakoitavan sähkösopimuksen, kannattaa harkita kiinteää määräaikaista sähköä.

Jos haluat optimoida kulutusta ja päästä halvimmalla, kannattaa valita pörssisähkö.

Jos taas puolestasi halua sitoutua määräajaksi etkä myöskään halua optimoida kulutusta ja kokea pörssisähkön hintapiikkejä, kannattaa ottaa kiinteä toistaiseksi voimassa oleva sähkö.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista