Pörssisähkösopimus vertailu (2024): valitse halvin

Pörssisähkö on yleinen sähkösopimusmuoto, jossa kulutusta ajoittamalla voit tehdä merkittäviä lisäästöjä!

Edullisimmat pörssisähkösopimukset löydät ilmaisesta vertailusovelluksesta tästä.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä kattava pläjäys lisäinfoa pörssisähkösopimuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sopimuksen tekemistä.

Miksi pörssisähkö?

Haluatko maksaa sähköstä “juuri sen verran kuin pitääkin”? Tällöin pörssisähkösopimus voi olla juuri sinulle sopiva sähkösopimusmuoto.

Pörssisähkön nimi tulee siitä, että sähkön kulutushinta on sidottu sähkön tunneittain vaihtelevaan “oikeaan hintaan”. Tämä pörssihinta on siis se, millä sähköyhtiöt ostavat sähköä markkinoilta. Kyseinen hinta vaihtelee joka tunti sen mukaan, miten kansa kuluttaa tai on kuluttamatta sähköä.

Pörssisähkö on usein öisin halvinta ja kallista päivisin ja iltaisin—erityisesti talviarkisin.

Pörssisähkön marginaali

Otathan huomioon, että pörssisähkössäkin on lisämaksuja. Et siis koskaan tule maksamaan pörssisähköstä tarkalleen senhetkistä pörssihintaa, vaan päälle tulee aina marginaali. Tämä on pieni lisäpalkkio, jonka sähköfirma perii sinulta.

Sähkön marginaali koostuu kahdesta osasta:

  • Perusmaksu (€/kk)
  • Lisämarginaali (snt/kWh)

Eli vaikka et käyttäisi sähköä ollenkaan, sinulta lähtee pieni kuukausittainen kiinteä maksu. Ja jos käytät sähköä, siitäkin peritään pieni vakiosuuruinen lisämaksu.

Suuren kulutuksen kotitalouksissa kannattaa valita pörssisähkö, jossa on pieni lisämarginaali (ja sitä vasten suuri perusmaksu).

Matalan kulutuksen kotitalouksissa kannattaa puolestaan ottaa pörssisähkö, jossa on suuri lisämarginaali ja olematon perusmaksu. Tällöin maksat kulutuksesta, etkä sähköyhtiön rahoittamisesta.

Miten kilpailutan pörssisähköt?

Pörssisähkön kilpailutus on helppoa. Enää ei tarvitse viestitellä tai soitella. Eikä odotella tuloksia.

Nykyisin kilpailutus tehdään verkossa ilmaisilla sovelluksilla, ja käytännössä sovellus vain järjestelee sähkösopimukset paremmuusjärjestyksessä sekunneissa.

Jos haluat vertailla pörssisähköjä, avaa vertailusovellus tästä.

Tämän jälkeen täytä asuinpaikka- ja kulutustietosi. Jos et tiedä kulutustasi, katso aiemmalta sähkölaskulta tai arvioi tästä.

Sitten valitse “Sopimustyyppi” > “Pörssisidonnainen”. Tällöin vertailija ottaa huomioon vain pörssisähkösopimukset.

Pörssisähköjen vertailusovellus

Tämä antaa sinulle joukon hyviä vaihtoehtoja, joita voit silmäillä.

Sovellus vertailee hinnat sen perusteella, mitä kulutuksesi on, ja mitä senhetkiset pörssihinnat ovat.

Kuukausimaksujen suuruudet ovat siis arvioita, ja olettavat, että optimoit sähkönkäyttöä jatkuvasti ja aktiivisesti.

Pörssisähkön huonot puolet

Kuten kaikissa sähkösopimuksissa, myös pörssisähköissä on hyvät ja huonot puolensa.

Tässä muutama pörssisähkön nurjista puolista.

  • Hintapiikit. Joskus pörssisähkön hinta nousee äärimmäisen korkeaksi, jopa 30-kertaiseksi sen keskihintaan verrattuna. Tällöin parin tunnin saunominen voi maksaa 50-100€, jos ei muista tarkistaa sähkön hintoja ennen kiukaan lämmittämistä.
  • Aktiivisuus. Pörssisähkö on oma harrastuksensa. Sinun tulee seurata hintaa joka tunti, ja optimoida sähkönkulutusta kalliiden tuntien ulkopuolelle. Muuten hinta voi käydä todella kalliiksi.
  • Lisämaksut. Kuten aiemmin mainitsinkin, pörssisähkössä maksat sähkön pörssihinnan lisäksi perusmaksun ja lisämarginaalin. Eli monesti sähkön hinta on jopa 20-40% kalliimpi kuin pelkkä pörssihinta.

Pörssisähkön hyvät puolet

  • Tilastollisesti halvin. Pörssisähkö on hyvä valinta niille, jotka jaksaa seurata ja ajoittaa kulutustaan. Tällöin maksaa sähköstä käytännössä juuri sen verran mitä pitääkin (marginaalia lukuunottamatta). Monesti kuulee puhuttavan, että pörssisähkö tulee kuluttajalleen tilastollisesti halvimmaksi jos jaksaa optimoida ja automatisoida.
  • Ympäristöystävällinen valinta. Jos valitset pörssisähkön ja siksi et kuluta ruuhka-aikoina, teet palveluksen yhteiskunnalle. Kun kulutus on pientä, voidaan turvautua suuremmissa määrin vihreisiin sähköihin. Mutta jos kaikki pitävät sähköjä täysillä, sähköä joudutaan tuottaa enemmän, jolloin joudutaan käyttämään ympäristöepäystävällisiä menetelmiä.
  • Ei-sitova. Markkinoilla ei taida olla montaa määräaikaista pörssisähköä. Toisin sanoen pääset pörssisähköstäsi eroon vaikka heti, jos siltä tuntuu. Tämä ei-sitova sähkösopimus on joustava malli, jota kuka tahansa voi kokeilla.

Kenelle sopii pörssisähkö?

Parhaiten pörssisähkö sopii korkean kulutuksen kotitalouksiin, kuten sähkölämmitteisiin omakotitaloihin. Tällöin voi hyvin pienellä vaivalla säästää satoja euroja vuodessa.

Toki jokaisen joka välittää ympäristöstä ja rahasta kannattaa harkita pörssisähköä. Jopa kerrostaloyksiöissä voi säästää joitain kymppejä vuodessa hankkimalla sopivan pörssisähkön.

Vaihtoehtoisia sopimuksia pörssisähkölle

Jos haluat tutustua tarkemmin eri sähkösopimustyyppeihin, kannattaa lukaista kattava postaukseni aiheesta. Joka tapauksessa, tässä vielä lyhyt esittely muista sähkösopimustyypeistä.

Kiinteä sähkö

Kiinteässä sähkössä maksat vakiotuntihinnan sähkönkulutuksesta.

Vaikka pörssisähkö huitelisi 50 snt/kWh:ssa, sinulle sähkö maksaa ennalta sovitun kiinteän hinnan verran, esim 8 snt/kWh.

Tässä kuva, joka havainnollistaa kiinteän sähkön ja pörssisähkön erot:

Monesti kiinteät sähköt ovat kuitenkin laadittu siten, että niissä sähköfirmat jäävät enemmän voitolle kuin pörssisähkössä.

Tämä siksi, että kiinteä hinta perustuu arvioon pörssisähkön pitempiaikaisesta käytöksestä, ja siihen on vielä lyöty “turvakerroin” päälle.

Aikasähkö

Toinen vaihtoehto pörssisähkölle on yösähkö eli aikasähkö. Tässä sähkösopimustyypissä sähkölle on kaksi kiinteää hintaa:

  • Päivähinta (usein arkisin 07-22)
  • Yöhinta (usein arkisin 22-07, sunnuntaisin koko päivän)

Tämä sopimustyyppi pohjautuu siihen, että sähkön tarve öisin on vähäistä, jolloin sitä myydään pörssissä halvemmalla.

Mutta sen sijaan, että joutuisi tarkkailemaan pörssihintaa erikseen joka päivä, aikasähkössä on vakiotasolle kiinnitetty päivä- ja yöhinta. Tällöin pitää vain seurata, että kuluttaa suurimman osan sähköstään öiseen aikaan.

Aikasähkö sopii korkean kulutuksen kotitalouksiin, esim. sähkölämmitettyyn omakotitaloon, jossa sähkölämmitin varataan öiseen aikaan.

Kausisähkö

Toinen vaihtoehto pörssisähkölle on kausisähkö. Tässä sopimuksessa sähkö on kallista talviarkisin (1.11.-31.3. klo 07-22) ja halpaa sen ulkopuolella.

Kausisähkössäkin on aikasidonnaisuus. Öisin ja kesäisin sähkö on halpaa, ja talviarkisin kallista.

Kausisähkö on niin ikään hyvä valinta moneen suuren kulutuksen omakotitaloon. Esim. jos sähköä käytetään öisin sähkölämmittimen varaajaan ja päivisin lämmitys tehdään maalämmöllä, kannattaa harkita kausisähköä.

Kesämökit ja kesäkäyttöiset asunnot ovat myös hyviä kausisähkön käyttökohteita.

Pakettisähkö (sähkö kiinteällä kuukausihinnalla)

Pörssisähkön ja kiinteiden sähköjen lisäksi voi harkita kuukausittaista sähköpakettia.

Tässä maksat sähköstäsi ennakkoon tietyn summan, esim 10€/kk. Tällöin et saa kuluttaa sopimuksessa määrättyä rajaa enempää sähköä. Jos raja rikkoutuu, joudut maksamaan kalliimmasta paketista (tai lisämaksuja kovalla marginaalilla).

Kuukausimaksuinen sähkö sopii hyvin asuntoihin, joissa kulutus on samanlaista ympäri vuoden. Tästä esimerkkinä kaukolämmitetty kerrostalo, jossa lämmityskuluja ei tule.

Hybridisähkö

Jos on vaikeaa valita kiinteän ja pörssisähkön väliltä, voi harkita hybridisähköä. Tämä sähkösopimus yhdistää kiinteän sähkön ja pörssisähkön.

Sähkölaskussa on hybridisähkössä kiinteä osa ja pörssiosa. Tällöin omilla kulutusratkaisuilla on merkitystä sähkölaskun suuruuteen, mutta hintapiikit pysyvät silti aisoissa kiinteän osan ansiosta.

Tässä havainnollistava kuva, joka auttaa hahmottamaan hybridi-, kiinteän- ja pörssisähkön eroja:

Hybridisähköllä tehdyt säästöt ovat monesti niin pieniä, että ne “tuntuvat” vasta kun kulutus on suurta. Tällöin esim. kerrostaloihin en lähtisi hybridisähköä suosittelemaan, koska hybridisähkön pörssiosa sitoo ja vaatii aktiivisuutta, joka jää helposti huomioimatta.

Lue myös

Kilpailuta sähkösi vaivatta