Sähkösopimus kerrostaloon | Vertaa halvin tästä

Etsitkö sähkösopimusta kerrostaloasuntoon? Tässä edullisimmat ja parhaat kerrostalosähköt.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Monesti kerrostaloasuntoon sopii pienellä perusmaksulla tuleva kiinteä sähkö. Toki muitakin sopimustyyppejä on. Näin ollen sähkösopimustyyppeihin kannattaa perehtyä ja valita paras omaan tilanteeseen!

Tässä kattava pläjäys hyödyllistä yleistietoa kerrostaloihin sopivista sähkösopimuksista!

Millainen sähkösopimus kerrostaloon?

Kerrostalot kuluttavat usein vähän. Tämä siksi, että usein kerrostaloissa ei ole sähkölämmitystä, toisin kuin omakotitaloissa.

Lisäksi kerrostaloasunnon koko vaikuttaa sähkönkulutukseen ja hintaan. Suurin osa kerrostaloasunnoista 20-100 neliöisiä.

Toisin sanoen, jos asut kaukolämmitetyssä kerrostalossa, valitse sähkö pienellä perusmaksulla (vaikka kulutushinta olisi kalliimpi).

Vaikka pieni perusmaksu saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, ei se aina tarkoita että sähkö tulee halvemmaksi. Pienen perusmaksun sähkö sopii monesti yksiöihin ja kaksioihin, mutta suuremman kulutuksen kerrostaloissa sellainen voi olla petollinen!

Tässä esimerkki.

Esimerkki 1

Käydään pikaisesti läpi esimerkki, josta käy ilmi miksi pienessä kerrostalossa sähkön perusmaksun kannattaa olla pieni mutta suuressa ei!

Kalle ja Liisa asuu vierekkäisissä 20-neliöisissä kerrostaloyksiöissä. Molempien vuotuinen kulutus on 1000 kWh.

Kallen sähkösopimus on määritelty seuraavin ehdoin:

  • Kulutushinta: 10 snt/kWh
  • Perusmaksu: 6€/kk

Liisan sähkösopimus on puolestaan seuraavanlainen:

  • Kulutushinta: 13 snt/kWh
  • Perusmaksu: 1€kk

Liisalla perusmaksu on pieni mutta kulutusmaksu suuri. Kallela puolestaan on suuri perusmaksu mutta halpa kulutus!

Lasketaan nyt auki Kallen ja Liisan vuotuiset sähkölaskut:

  • Kalle: 1000 kWh x 10 snt/kWh + 12 x 6€ = 172€
  • Liisa: 1000 kWh x 13 snt/kWh + 12 x 1€ = 142€

Vaikka Liisan kulutushinta on kallis, on sähkölasku silti reippaasti pienempi. Tämä johtuu siitä, että perusmaksu vaikuttaa suhteellisesti paljon, jos puhutaan matalan kulutuksen kerrostaloista.

Esimerkki 2

Oletetaan seuraavaksi, että Kalle ja Liisa muuttavat kerrostaloasuntoihin, joissa kulutus 10-kertaistuu. Heille jää samat sähkösopimukset. Edellisessä esimerkissä sähkö oli Liisalle huomattavasti halvempaa kuin kallelle.

Mutta kulutuksen kymmenkertaistuminen muuttaa asiaa.

Nyt Kallen ja Liisan vuotuiset kerrostalosähkölaskut ovat:

  • Kalle: 10 000 kWh x 10 snt/kWh + 12 x 6€ = 1072€
  • Liisa: 10 000 kWh x 13 snt/kWh + 12 x 1€ = 1312€

Koska kulutus nousi, Liisan lasku on nyt huomattavasti suurempi kuin Kallella. Tämä siksi, että Liisa maksaa paljon kulutuksesta, ja perusmaksu on näihin lukuihin verrattuna mitätön.

Eli jos kerrostalosi kulutus on korkea, luokkaa 5000-1000 kWh vuodessa, voi olla järkevää ottaa sähkö suurella perusmaksulla ja pienemmällä kulutushinnalla.

Näin löydät sähkösopimuksen kerrostaloon

Jos et itse halua laskeskella, soitella tai viestitellä sähköfirmoille, kannattaa tehdä automaattinen sähkönvertailu verkossa. Tämän voit tehdä ilmaiseksi esimerkiksi tästä.

Jos haluat tehdä vertailun, ensiksi sinun tulee tietää kulutuksesi. Kannattaa käyttää sähkönkulutuslaskuria arviointiin. Vaihtoehtoisesti voit myös tarkistaa aiempia sähkölaskujasi.

Tämän jälkeen täytä vertailijaan paikkakuntasi ja kulutuksesi, ja löydät parhaat kerrostalosähköt.

Ja jos esimerkiksi tiedät, että et halua pörssisähkösopimusta vaan vaikkapa kiinteän, valitse “Sopimustyyppi” > “Määräaikainen“. Näin jäljelle jää vain kiinteät määräaikaiset sähkösopimukset.

Ja jotta näet kaikki sopimukset, kannattaa valita vielä “Näytä kaikki” hiukan “Hae tuotteet” -nappulan yläpuolelta.

Tämä on vaivattomin tapa etsiä sähkösopimuksia!

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus kerrostaloon?

Kannattaa aina miettiä ennakkoon mihin on valmis sitoutumaan sähkön kanssa.

On olemassa edullisia sopimuksia, mutta näissä voi olla pitkä määräaika.

Jos valitset kiinteän määräaikaisen sähkösopimuksen, sitoudut maksamaan sähköstä samaa hintaa seuraavat kaksi vuotta. Joissain tapauksissa tämä voi olla hyvä ja stressitön ratkaisu.

Mutta jos sähkön markkinahinnat tulevatkin alas, maksat sähköstäsi liian paljon varsin pitkään!

Tässä kuva, joka havainnollistaa tilanteen:

Kuten kuvasta näkee, alkuun kiinteähintainen sähkö onkohtuullinen ja mukailee pörssihinnastoa, mutta ajan saatossa sähkön hinta romahtaa ja maksat kiinteästä sähköstä roimaa ylihintaa.

Toki tämä ilmiö voi myös mennä toiseen suuntaan. Voi siis olla, että määräaikainen sopimus tulee sinulle pitkällä tähtäimellä erittäin halvaksi, jos pörssihinnat nousevatkin.

Toki jos puhutaan pienistä kerrostaloista, niin usein puhutaan vain muutamien kymppien säästöstä vuositasolla.

Eli määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sähkön vertailussa voit käyttää omaa harkintaasi.

Haluatko pitkäkestoisen, mutta selkeän ja ennakoitavan sähkön? Tällöin kannattaa ottaa määräaikainen sopimus, jos sellaisen saa tarpeeksi halvalla.

Toisaalta jos haluat, että sähkösopimuksesta voi päästä eroon nopeasti, kannattaa ottaa toistaiseksi voimassa oleva sähkö. Huonona puolena toistaiseksi voimassa olevassa sähkössä on se, että hinta voi muuttua koska tahansa.

Tässä kuva, joka havainnollistaa toistaiseksi voimassa olevan kiinteän sähkön hinnan vaihtelua pörssitilanteen mukaan.

Toki hintamuutoksista kerrotaan hyvissä ajoin, mutta ne voivat silti mennä aika tehokkaasti ohi.

Kerrostaloasunnon kulutus

Ennen kuin pohtii päänsä puhki sähkösopimuksista kerrostaloon, kannattaa huomioida se, kuinka vähän sähköä kerrostaloissa oikeasti kuluu!

Tässä taulukko tyypillisistä kerrostaloasuntojen kulutuksista eri kokoisissa asunnoissa:

Kerrostalon asumismuotoKulutus per vuosi
Yksiö 30 m², 1 hlö1000 kWh
Kaksio, 40 m², 2 hlö2000 kWh
Kolmio, 60 m², 3 hlö3000 kWh
Neliö, 80 m², 4 hlö4000 kWh

Huom: Tässä on siis oletuksena se, että kerrostalossa ei ole lattialämmitystä. Lattialämmitys on iso sähkösyöppö joka laittaa numerot ja kulutuksen uusiksi.

Oletetaan nyt, että kulutetun sähkön keskihinta on vaikkapa 7 snt/kWh, kuten 2023 oli. Tällöin sähkön kulutushinnat olisivat aiemmin mainitsemilleni kerrostaloille seuraavat:

Kerrostalon asumismuotoSähkön hinta vuodessa
Yksiö 30 m², 1 hlö70€
Kaksio, 40 m², 2 hlö140€
Kolmio, 60 m², 3 hlö210€
Neliö, 80 m², 4 hlö280€

Ja näihin tulee päälle 0-6€:n suuruiset kuukausittaiset perusmaksut. Mutta karkeasti ajateltuna, kerrostaloasuntojen sähkölaskut ovat 100-300€ vuodessa.

Tämä melko halpa hinta vaikuttaa siihen, kuinka paljon sähkön optimointiin kannattaa nähdä aikaa tai vaivaa.

Esimerkiksi matalan kulutuksen yksiöissä sähkö on niin edullista, että aktiivisuutta vaativalla pörssisähköoptimoinnilla ei välttämättä saada kuin muutamien eurojen säästöjä vuodessa.

Toki jokainen euro on arvokas, mutta joillekin ihimisille muutamien eurojen tai muutamien kymppien säästöt eivät ole tärkeitä!

Sähkösopimustyypit kerrostaloon

Tässä vielä lopuksi pari yleisintä sähkösopimustyyppiä, jotka sopivat mainiosti suureen osaan kerrostaloista.

Jos sähkösopimustyypit eivät ole tuttu juttu, kannattaa lukaista kattavampi artikkeli niistä ensiksi.

Määräaikainen kiinteä sähkö

Määräaikainen kiinteä sähkö sitoo sinut maksamaan sähköstäsi vakiotuntihintaa, yleensä 12-24 kuukauden mittaiseksi ajaksi.

Tällainen sähkö sopii monesti kerrostaloasuntoihin, koska kulutus on vähäistä. Varsinkin yksiöissä ja kaksioissa, joissa ei käytetä sähköä lämmitykseen, kiinteä sähkö voi maksaa vain 100€ vuodessa.

Kiinteässä sähkössä ei tarvitse seurata pörssisähkön hintaa tai ajoittaa kulutusta kalliiden tuntien ulkopuolelle. Tämä siksi, että sähkön hinta on joka tunti sama. Kuluja voi pienentää ainoastaan olemalla kuluttamatta sähköä.

Jos sitoutuminen pitkäksi aikaa hirvittää, voit myös harkita toistaiseksi voimassa olevaa kiinteää sähköä. Tässä et sitoudu sähköösi vuodeksi tai kahdeksi. Toisaalta kiinteässä toistaiseksi voimassa olevassa sähkössä hinta voi muuttua, ja usein muuttuukin pörssitilanteen kehityksen myötä.

Sähkö kiinteällä kuukausihinnalla

Pakettisähkö, eli sähkö kiinteällä kuukausihinnalla on kaikista selkein sähkösopimustyyppi.

Kiinteä kuukausihinta eroaa normaalista kiinteästä sähköstä siten, että sähkölle ei ole tuntihintaa, ja kuluttamatta jättäminen ei tuo säästöjä. Sen sijaan sähkösi maksaa joka kuukausi saman verran, esim 20€/kk.

Tällainen pakettisähkö sopii kerrostaloihin siksi, että kulutus on lähes samaa ympäri vuoden.

Toki jos talvisin on lattialämmitys, tai kesäisin kovatehoinen viilennys, niin sitten pitää miettiä kuviot uusiksi. Kannattaakin tarkistaa sähkölaskusi parilta viimeiseltä vuodelta, jotta voit todeta onko kulutus oikeasti samaa suuruusluokkaa koko ajan.

Pakettisähkön nurja puoli on se, että jos kulutusrajan ylittää, joutuu maksamaan huomattavan suuria paketinylitysmaksuja. On siis tärkeää, että kulutus on lähes sama joka kuukausi.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on aktiivisuutta vaativa sähkösopimustyyppi.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön kulutus optimoidaan kalliiden tuntien ulkopuolelle, eli yölle ja aamuyölle tai muuten vain halvemmille päiville.

Esimerkiksi saunaa ei kannata lämmittää pörssisähkön kalleina tunteina, koska hintaa sille voi tulla jopa kymmeniä euroja.

Pörssisähkössä sähkön kulutuksen hinta noudattaa sähkön pörssihintaa (pienellä lisämarginaalilla).

Tässä esimerkkinä satunnaisesti valitun vuorokauden sähkön hinta tunti tunnilta:

Kuten huomaat, sähkö oli 21.1. klo 23:00 4.25 snt/kWh ja vain muutamaa tuntia myöhemmin 22.1. klo 4:00 vain 0.7 snt/kWh. Eli sähkön hinnassa oli noin 6-kertainen ero parissa tunnissa

Pörssisähkön omistaja joutuu jatkuvasti seurailemaan sähkön hintaa ja ajoittamaan kulutusta halvemmille tunneille. Hintapiikit saattavat hirvittää!

Pörssisähkö voi sopia kerrostaloihin, mutta kannattaa muistaa, että eteenkin matalan kulutuksen kerrostaloissa säästöt ovat vain eurojen luokkaa, ja kovan vaivan takana!

Toki jos kulutus on sähkölämmityksen tai saunan takia suurta, voi pörssisähkö olla oikein hyvä idea! Tällöin kulutusta voi optimoida halvoille tunneille ja säästää runsaasti.

Tässä oli lueteltuna pari yleistä sähkösopimusta, jotka sopivat valtaosaan kerrostaloasunnoista! Mieti omaa kulutustasi, arvojasi ja tottumuksiasi kun valitset.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista