Kiinteä sähkösopimus vertailu (6kk, 12kk & 24kk)

Kiinteä sähkö on sähkösopimustyyppi, joka tarjoaa ennustettavuutta ja luotettavuutta sähkösopimuksellesi.

Halvimmat kiinteät sähkösopimukset löydät tästä.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Tässä kattava pläjäys lisäinfoa kiinteistä sähkösopimuksista ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen sopimuksen tekemistä.

Miksi kiinteä sähkö?

Kiinteä sähkösopimus sopii niille, jotka eivät jaksa optimoida sähkönkulutusta tuntikohtaisesti, kuten pörssisähkössä.

Kiinteän sähkösopimuksen etuna on se, että sähkölle lukitaan sopimuskauden alussa tietty tuntihinta, jolla voit käyttää sähköä vapaasti—vuorokaudenajasta riippumatta.

Esimerkiksi tuntihinta voi olla vaikkapa 8.5 snt/kWh 12kk:n määräajalla.

Toisin kuin pörssisähkössä, kiinteässä sähkössä voit kuluttaa sähköä vapaasti millä tahansa ajanhetkellä. Ainoa tapa säästää sähkölaskussa on olla kuluttamatta sähköä.

Tämä on stressitön ja varsin hyvä sopimus “laiskalle” kuluttajalle. Toki kannattaa ottaa huomioon, että monesti pörssisähkö tulee kuluttajalle kiinteää sähköä edullisemmaksi, jos vain jaksaa optimoida.

Miten kilpailutan kiinteän sähkön?

Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu nykyisin sekunneissa verkossa.

En itse pidä sanasta “kilpailutus”, koska se kuulostaa siltä, että soitellaan ja viestitellään joka paikaan. Tai sitten siitä tulee mieleen, että joudun täyttämään lomakkeita ja odottelemaan kilpailutuksen tuloksia päiväkausia.

Onneksi kilpailutus on nykyisin helppoa. Se tapahtuu ilmaisella vertailusovelluksella kirjaimellisesti sekunneissa.

Jos haluat kilpailuttaa kiinteät sähkösopimukset, toimi seuraavasti:

Ensiksi, avaa ilmainen sähkönvertailusovellus tästä.

Anna sitten paikkakuntatietosi ja kulutuksesi. Jos et tiedä kulutusta, voit tehdä pika-arvion tästä.

Tämän jälkeen valitse “Sopimustyyppi” > “Määräaikainen”. Tämä listaa sinulle kaikki määräaikaiset sähkösopimukset, joista suurin osa on juuri näitä 6-24kk:n kiinteitä sähköjä.

Kiinteän sähkön vertailusovellus

Tässä kohtaa on hyvä mainita, että kiinteät sopimukset eivät aina ole määräaikaisia. Todella usein on myös toistaiseksi voimassa olevia kiinteitä sähköjä. Tällaiset sopimukset saat esiin ainoastaan valitsemalla “Sopimustyyppi” > “Kaikki” ja käymällä koko taulukon läpi.

Vilkaistaan seuraavaksi kiinteän sähkön hyviä ja huonoja puolia.

Kiinteän sähkön huonot puolet

 • Sitoutuvuus. Kiinteä sähkö sitoo sinut pitkäksi määräajaksi maksamaan sähköstä samaa hintaa. Jos sähkön markkinahinta laskee, joudut silloin maksamaan sähköstä ylihintaa.
 • Kallis. Monesti kiinteä sähkö on hinnoiteltu siten, että sähköyhtiö jää enemmän voitolle kuin esim. pörssisähkössä, jossa voit optimoida kulutuksesi todella tarkasti ajoittamalla sähkönkulutuksen halvoille tunneille.
 • Piilokulut. Kiinteissä sähköissä saattaa myös olla piilokuluja, kuten kulutusvaikutus, joka varmasti menee isolta osalta kuluttajista ohi. Kulutusvaikutuksessa kiinteä sähkö ei olekaan täysin kiinteä, vaan osa laskusta tulee pörssisähkön perusteella. Tällöin lasku voi yllättäen kasvaa paljonkin.

Kiinteän sähkön hyvät puolet

 • Ennakoitavuus. Jos etsit sähkösopimusta, joka on ennustettava, kiinteä sähkö on loistovalinta. Kiinteän sähkön ansiosta tiedät tarkalleen mitä sähkösi maksaa, sillä sille on vain yksi kiinteä hinta.
 • Voitolle jääminen. Jos sähkön markkinahinta nousee, ja olet sitoutunut maksamaan matalaa hintaa kiinteästä sähköstä, voit jäädä huomattavasti voitolle.
 • Helppous. Kiinteä sähkö ei vaadi sinulta mitään aktiivisuutta. Ainoa tapa säästää sähkölaskussa on olemalla kuluttamatta sähköä.

Määräaikainen vs. toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö?

Huomioithan, että kiinteä sähkö voi olla määräaikainen (esim. 6-24kk) tai toistaiseksi voimassa oleva.

Määräaikaisen kiinteän sähkön etuna on se, että sopimusta ei voi purkaa ilman sanktioita. Tällöin sähköyhtiösi ei voi edellyttää, että alkaisit maksamaan sähköstä enemmän, jos esimerkiksi markkinahinnat nousisivat.

Toistaiseksi voimassa olevan kiinteän sopimuksen hyvä puoli on joustavuus. Eli pääset sähköstäsi eroon milloin tahansa ilman sanktioita. Mutta huono puoli on muuttuva hinnasto. Koska sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, sähköyhtiösi voi milloin tahansa muuttaa sopimusehtoja, eli nostaa hintoja.

Kiinteän sähkön hinta nousee ja laskee pörssihintojen perusteella

Kenelle sopii kiinteä sähkö?

Kiinteä sähkö sopii kuluttajille, jotka haluavat helpon ja ennakoitavan sähkön.

Kiinteähintainen sähkö sopii varsin hyvin matalakulutuksisiin kotitalouksiin, kuten kerrostaloasuntoihin (joissa on kaukolämmitys). Tällöin kulutus on matalaa ja moneseti pörssisähkön ja kiinteän sähkön välinen säästöero on vain joitain euroja vuodessa.

Jos kulutuksen optimointi ruuhkatuntien ulkopuolelle ei kuulosta houkuttelevalta, ja sähkösovellusten seuranta ei natsaa, kannattaa valita kiinteä sähkö.

Jos et pelkäät sitoutumista, kannattaa valita kiinteä sähkö, joka on toistaiseksi voimassa oleva. Tällöin voit luopua sopimuksestasi koska tahansa.

Vaihtoehtoisia sopimuksia

Käydään tässä vielä nopeasti läpi vaihtoehtoiset sopimukset kiinteille sähköille.

Kiinteä sähkö kuukausihinnalla (pakettisähkö)

Yksi kiinteän sähkön erikoismuodoista on sähkö kiinteällä kuukausihinnalla.

Normaalissa kiinteässä sähkössähän sähkö maksaa aina tietyn tuntihinnan, ja sähkölasku on sitä suurempi mitä enemmän kulutat.

Mutta kiinteässä kuukausisähkössä sähkölle on määritelty kiinteä kuukausihinta, jonka rajoissa voit käyttää sähköä vapaasti. Esim. raja voi olla määritelty vaikkapa seuraavasti:

 • 10€/kk, kulutuskatto: 100 kWh, ylityksistä automaattinen nosto suurempaan pakettiin
Pakettisähkö laskutetaan kerran kuussa, hinta aina sama

Kiinteä sähkö kuukausimaksulla sopii hyvin kotitalouksiin, joissa kulutus on samaa tasoa ympäri vuoden. Tällaisia ovat esimerkiksi kaukolämmitetyt kerrostalot.

Kannattaa vilkaista viimeisen vuoden sähkölaskut, jotta voi varmistua siitä, että kulutus on todellakin samaa tasoa kuukaudesta toiseen. Ylennys suurempaan pakettiin voi nimittäin tulla kalliiksi!

Pörssisähkö

Pörssisähkö on toinen yleinen sähkösopimustyyppi. Tämän sähkösopimuksen ideana on olla aktiivinen ja optimoida kulutusta joka päivä vuorokauden halvimmille tunneille.

Pörssisähkössä sähkönkulutuksen hinta vaihtelee tunti tunnilta pörssisähkön tuntihinnan mukaisesti. Voi siis olla, että aamukuudelta sähkösi maksaa 5 snt/kWh, mutta iltakuudelta 50 snt/kWh. Pörssisähkössä pitää siis olla tarkkana.

Pörssisähkön hinta vaihtuu koko ajan

Pörssisähkö edellyttää, että seuraat sähkön tuntihintaa joka päivä, ja että ajoitat sähkönkulutuksen ruuhkatuntien ulkopuolelle. Myös automaatiota voi käyttää.

Mitä suurempi on kotitaloutesi kulutus, sitä isompia säästöjä pörssisähköoptimoinnilla voit saada aikaiseksi.

Aikasähkö

Aikasähkö on eräs kiinteän sähkön erikoismuoto. Yhden kiinteän hinnan sijaan aikasähköllä on kaksi hintaa:

 • Yöhinta (22-07), joka on halpa
 • Päivähinta (07-22), joka on kallis

Monesti sunnuntait ovat aikasähköissä yöhintaisia koko vuorokauden.

Aikasähkössä sähkö on halpaa öisin ja kallista päivisin

Aikasähköstä käytetään myös nimeä yösähkö. Öisin matalan kulutuksen aikaan sähkön yöhinta on halpa, ja suuren kulutuksen kotitaloudet voivat ajoittaa sähkönkulutuksensa tälle ajalle.

Yösähkö sopii suuren kulutuksen kotitalouksiin. Esimerkiksi jos omakotitaloasi lämmitetään varaavalla sähköjärjestelmällä, kannattaa valita yösähkö ja lämmittää varaaja öiseen aikaan.

Kausisähkö

Yksi aikasähkön erikoismuodoista on kausisähkö. Tämä niin ikään kiinteä sopimus määrittää myös kaksi hintaa sähköllesi:

 • Talviarkihinta (klo 07-22, 1.11.-31.3., ei sunnuntaisin)
 • Kesähinta (talviarkiajan ulkopuolella)

Sähkö on siis kallista talvisaikaan kun ihmiset ovat hereillä ja kuluttavat sähköä. Muina ajankohtina sähköllä on halvempi kiinteä hinta.

Kausisähkössä sähkö on kallista talviarkipäivisin ja muulloin halpaa.

Kausisähkö sopii korkean kulutuksen kotitalouksiin, kuten sähkölämmitteisiin omakotitaloihin, joissa on sekä varaava sähkölämmitys, että maalämpö.

Toki kausisähkösopimus sopii myös esim. kesämökeille, joissa talvikäyttö on vähäistä ja kesäkäyttö suurta.

Hybridisähkö

Hybridisähkö on kiinteän sähkön ja pörssisähkön “välimuoto”. Sopimus on kiinteä, mutta siinä on myös pörssiosa.

Alla oleva kuva näyttää miten maksat sähköstäsi hybridisähkössä.

Hybridisähkön hinta seuraa pörssihintaa maltillisesti

Hybridisähkön kiinteä osa suojaa hintapiikeiltä, ja pörssiosa tarjoaa mahdollisuuden säästää kulutusoptimoinnilla.

Hybridisähkö sopii suuren kulutuksen kotitalouksiin. Matalakulutuksisissa kotitalouksissa, kuten kerrostaloasunnoissa monesti säästöt ovat parhaillaan vain eurojen luokkaa verrattuna tavalliseen kiinteään sähköön.

Lue myös

Kilpailuta sähkösi vaivatta

Pörssisähkösopimukset