Sähkösopimuksen perumista koskee Suomessa seuraavat säännöt:
- Voit perua puhelinmyyjältä ostamasi sähkön milloin tahansa ennen kirjallisen vahvistusilmoituksen allekirjoittamista.
- Voit purkaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen koska tahansa.
- Voit purkaa määräaikaisen sähkösopimuksen, mutta siitä seuraa usein sopimussakko (ellei kyseessä ole muutto tai muu perusteltu syy)
Tästä voit muuten hypätä päivitettyyn artikkeliimme samaisesta aiheesta.
⚡ ⚡ ⚡
VERTAA HALVIN SÄHKÖ
⚡ ⚡ ⚡
Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!
Miten perun sähkösopimuksen?
Sähkön puhelinmyyjät soittavat yllättäen ja kiireen keskellä saattaa vahingossa tulla lupautua kalliiseen sähkösopimukseen hyvän kampanjatarjouksen johdosta.
Nykyisin puhelinmyynnissä on lain mukaan oltava “tuplavarmistus”.
Toisin sanoen, laki vaatii, että puhelinmyyjän on lähetettävä puhelun päätyttyä kirjallinen sopimus, joka sinun tulee allekirjoittaa, ja vasta sitten sähkösopimus tulee voimaan.
Jos et siis allekirjoita tätä sähkösopimusta, ostamasi sähkösopimus ei tule voimaan, ja homma on sillä selvä!
Miten puran voimassa olevan sähkösopimuksen?
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit solmia uuden sähkösopimuksen minkä tahansa toisen sähköfirman kanssa, ja tämä uusi sopimus “ylikirjoittaa” vanhasi.
Tällöin sinun ei siis tarvitse erikseen ilmoittaa sähkösopimuksen purkamisesta vanhan yhtiösi kanssa.
Mutta jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, et voi purkaa sitä ilman sanktioita (paitsi alla mainituissa erityistapauksissa). Määräaikaisen sopimuksen ennenaikainen purkaminen johtaa sopimussakkoihin.
Sopimussakkoon on kuitenkin muutamia poikkeuksia. Näissä tapauksissa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa ilman sopimussakkoa:
- Muutto. Muuttaessa uuteen asuntoon määräaikainenkin sähkösopimus purkautuu automaattisesti, sillä sopimukset ovat asuntokohtaisia. Muista kuitenkin ilmoittaa muutosta ja sopimuksen purkamisesta sähköyhtiöllesi.
- Sopimuksen kesto yli 24kk. Kun määräaikaisen sopimuksen kestoksi on määritelty yli 24kk, kuluttaja-asiakas voi halutessaan purkaa sopimuksen 24kk:n kuluttua sopimuksen solmimisesta.
- On kulunut alle 14 vrk sopimuksen tekohetkestä. Kuluttaja-asiakkailla on oikeus perua määräaikainen sähkönmyyntisopimus tämän määräajan sisällä.
- Sopimus on sovittu suullisesti puhelimessa, mutta et ole vielä allekirjoittanut sitä. Sopimukset täytyy nykyään toimittaa kirjallisesti asiakkaille, ja ne astuvat voimaan vasta kun ne on allekirjoitettu.
- Sopimus on kohtuuton. 2023 kuluttajalautakunta linjasi, että kohtuuttoman sähkösopimuksen voi purkaa ilman sopimussakkoja. Kohtuuttomuus arvioidaan vertaamalla sopimusta muihin markkinoilla oleviin sopimuksiin. Eräässä tapauksessa kohtuuttomaksi katsottiin sellainen sopimus, joka on yli 60% kalliimpi kuin markkinoilla tarjolla olevat vastaavat sopimukset keskimäärin.