Mitä sähkön spot-hinta tarkoittaa?

Sähkön spot-hinta on sähkön “aito hinta”.

Virallisin termein sähkön spot-hinta tarkoittaa Nordpoolin sähköpörssissä määräytyvää sähkön tuntikohtaista hintaa, jolla sähköyhtiöt ja tuotantolaitokset käyvät kauppaa.

Mitä väliä spot-hinnalla on?

Spot-hinta on oleellinen tieto pörssisähkösopimuksen omistavalle henkilölle.

Pörssisähkösopimus, joka on yleistyvä sähkösopimustyyppi, pohjautuu täysin sähkön spot-hintaan.

Pörssisähkön idea on se, että sähkönkuluttajan on seurattava tunneittain vaihtuvia sähkön pörssihintoja, ja ajoittaa kulutus halvoille tunneille.

Sähkön spot-hinta

Pörssisähkön kulutushinta on käytännössä sama kuin sähkön spot-hinta pienellä lisämarginaalilla ja perusmaksulla. Nämä lisämaksut johtuvat luonnollisesti siitä, että sähköä myyvän yhtiön tulee tehdä voittoa.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Sähkön spot-hinta vaihtelee tunneittain

Sähkön hinta perustuu aina siihen, millä hinnalla tuotantolaitokset myyvät sähköä sähköfirmoille. Tämä puolestaan perustuu kysyntään ja tarjontaan. Näin ollen vuorokausikohtaiset hintavaihtelut ovat suuria ihmisten vaihtelevista kulutustottumuksista ja esimerkiksi sääoloista.

Sähkökauppaa tehdään Nordpoolissa, joka on Pohjoismaiden ja Pohjois-Euroopan yhteinen sähköpörssi.

Sähkön pörssihinta muodostuu edellisenä päivänä klo 14:00 seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tätä sähkön tuntihintaa voit seurata erilaisista sovelluksista, kuten tästä.

Pörssisähkön kuvitteellista hintavaihtelua

Sähkön spot-hinnalle ei ole mitään kattorajaa, ja periaatteessa se voi vaihdella vapaasti. Teoreettinen yläraja spot-hinnalle on kuitenkin 400 snt/kWh.

Esimerkiksi 5.1.2024 pörssisähkön hinta oli jopa 235 snt/kWh. Tällöin muutaman tunnin saunominenkin saattoi maksaa jopa satasen!

Usein sähkön spot-hinta tosin pysyy aisoissa, ja on luokkaa 5-15 snt/kWh. Toisinaan sähkö voi olla jopa ilmaista jos tuotanto ylittää kysynnän.

Mikä vaikuttaa sähkön spot-hinnastoon?

Sähkön spot-hinta määräytyy sen perusteella kuinka paljon tuotantolaitokset voivat tuottaa sähköä ja kuinka paljon kysyntää sähkölle on.

Jos tuotantoa on paljon tarjolla, esimerkiksi tuulisena ja aurinkoisena kesäpäivänä, ja kulutusta on lämpimien kelien takia vähän, sähkö voi olla todella edullista.

Toisaalta jos on tyyni, kylmä, ja pimeä talvipäivä, suomalaisten sähkönkulutus on huipussaan ja tuotanto minimissä. Tällöin sähkön spot-hinta voi käydä korkealla (kuten 5.1.2024 pakkasten aikaan).

Kenen pitää välittää spot-hinnasta?

Sähkön spot-hinta vaikuttaa vain pörssisähkösopimuksen omistajiin. Pörssisähkössä on oleellista seurata spot-hintoja joka päivä ja optimoida kulutus ruuhkatuntien ulkopuolelle.

Jos sinulla ei ole pörssisähköä, ei tarvitse välittää spot-hinnoista.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista