Fortum Tarkka kokemuksia asiakkailta (2024)

Fortum Tarkka on erittäin suosittu ja joustava pörssisähkösopimus.

Tässä sopimuksessa sähkön hinta perustuu suoraan sähkön pörssihintoihin ja on siten reiluin mahdollinen hinta.

Parhaan Tarkka-tarjouksen saat tästä:

Product Card
Logo
  • Toistaiseksi voimassaoleva pörssisähkö

Mutta kannattaako se oikeasti? Säästääkö sillä todella? Entä mitä mieltä muut asiakkaat ovat Fortumin Tarkasta?

Tässä kattava artikkeli Fortum Tarkan asiakaskokemuksista.

Fortum Tarkka lyhyesti

Fortum Tarkka on pörssisähkösopimus, joka on voimassa toistaiseksi. Tarkan sähkön hinta perustuu Nordpoolin tuntikohtaisesti vaihtuviin spot-hintoihin.

Tarkassa sähkön hinta siis vaihtelee markkinahintojen mukaan, ja voit säästää ajoittamalla sähkönkäyttösi halvemmille tunneille.

👉 Psst! Jos pörssisähkö ei ole tuttu käsite, kannattaa lukaista tämä artikkeli. Tarkka on nimittäin juurikin tällainen pörssisähkösopimus.

Fortumin Tarkka sopii sähkölämmittäjille, jotka voivat hyödyntää lämmitykseen tarvittavaa sähköä vuorokauden halvimpina tunteina.

Lisäksi Fortum Tarkkaan sisältyy hinnanlukitusmahdollisuus.

Maksamalla kuukausittaisen maksun saat tarjouksia, joiden avulla voit lukita kiinteän sähkön hinnan muutamaksi kuukaudeksi, esimerkiksi talvea varten.

Sähköyhtiöiden yhteinen ongelma

Sähköyhtiöt saavat monesti pelkästään negatiivista palautetta julkisesti.

Tämä johtuu siitä, että sähkö on jokaisen perustarve, ja sen toimituksen ja hinnoittelun oletetaan olevan selkeää ja täysin virheetöntä.

Sähköyhtiöistä löytyy siis varsin vähän positiivisia kokemuksia netistä—niitä ei nimittäin yksinkertaisesti jaeta.

Palautteeseen kannattaa suhtautua varauksella.

Usein kyseessä on kiireellä tehty harkitsematon päätös (esim. puhelimessa) ja sopimusehtojen ymmärryksen puute.

Monesti sähköyhtiöt houkuttelevat asiakkaita kampanjoilla. Usein kuitenkin nämä kampanjat loppuvat nopeasti ja muuttuvat “kohtuuttomiksi”. Tämä on varsin yleinen ongelma johon on helppo astua ansaan.

Tällaiset asiat on kuitenkin kerrottu sähkösopimuksen ehdoissa. Jos on valmis näkemään hitusen vaivaa perehtymällä erilaisiin sähkösopimuksiin ja tutustumalla sopimusehtoihin, ei tule ikäviä yllätyksiä.

Erilaisiin sähkösopimustyyppeihin voit perehtyä esimerkiksi tämän videon avulla:

Fortum Tarkka—kokemuksia asiakkailta

Tarkan hankkineet asiakkaat ovat tyytyväisiä sähkösopimukseensa.

Yleisestä keskustelusta käy ilmi, että moni artvostaa sähkön joustavuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa laskuun kuluttamalla oikeina ajankohtina.

Fortum Tarkassa on kulutusseurantasovellus, jonka avulla näkee oman kulutuksen helposti tunti tunnilta. Tämä on tuonut sopimukselle paljon kiitosta ja kehuja.

Varsinkin ympäristötietoiset kuluttajat tykkäävät Tarkkasta, koska se tietyssä mielessä pakottaa kuluttamaan sähköä ruuhkatuntien ulkopuolella, joka tasapainottaa verkkoa ja säästää luontoa.

Fortumin Tarkan koetaan siis olevan myös ekoteko—mitä se ehdottomasti onkin.

Toki joillain asiakkailla on ollut ongelmia seurata sähkön hinnanvaihteluja ja pysyä perässä. Toisin sanoen, ennen Tarkan hankkimista kannattaa ehdottomasti tutustua pörssisähkön toimintaperiaatteeseen.

Kehuja tulee Tarkalle myös asiakaspalvelusta, joka on ajan tasalla, auttavainen, ja helposti saatavilla.

Sopiiko Fortum Tarkka kerrostaloon?

Usein kerrostaloissa sähkönkulutus on vähäistä. Tämä siksi, että lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä, jolloin sähköä ei kulu lämmitykseen, mikä on suurin kuluerä.

👉 Psst! Kannattaa tehdä sähkönkulutusarvio sähkölaskurilla. Tästä näkee myös miten paljon sähkölämmitys kuluttaa. Omakotitaloissa se voi olla jopa 90-95% vuoden sähkölaskusta.

Toisin sanoen, Tarkan kaltainen sähkösopimus ei tee suuria säästöjä kerrostaloasunnossa vaikka miten optimoisi kulutusta.

Monesti kerrostaloyksiössä sähkö saattaa maksaa vain 50-100€ vuodessa. Jos tästä karsii suurella vaivannäöllä 10-20% pois, puhutaan vain muutamista kympeistä koko vuonna.

Toisaalta, pörssisähkö on pitkällä juoksulla halvin sähkösopimus, joten vaikka kulutusta ei jaksaisi optimoida tarkasti, pörssisähkö tulee silti todennäköisesti edullisemmaksi—ainakin vuosien saatossa.

Kannattaa muuten vilkaista pörssisähkö vs. kiinteä sähkö -artikkeli. Tästä käy ilmi hyvin, miten Tarkan kaltainen pörssisähkö saattaa tulla halvemmaksi vaikka kulutusta ei jaksaisi optimoida kerrostalossa.

Sopiiko Fortum Tarkka omakotitaloon?

Fortum Tarkka sopii erityisesti omakotitaloihin, joissa on sähkölämmitys.

Tarkan pörssisidonnaisuuden vuoksi sähkölämityksen voi ajoittaa vuorokauden halvoille tunneille, jolloin vuositasolla voi tehdä satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöjä.

Monesti sähkö on halpaa öiseen aikaan, kuten alla olevasta kuvastakin näkee:

Tällöin sähkö voi helposti olla 2-3 kertaa halvempaa (toisinaan huomattavasti tästäkin halvempaa) kuin päivän kalleina tunteina. Jos tällöin kytkee lämmityksen päälle, tekee huomattavia säästöjä.

Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Tässä muutama vinkki sähkösopimuksen tekoon ja ikävien yllätyksien välttämiseen.

1. Vertaile

Käytä verkkopohjaista ilmaista vertailijaa sähkösopimuksen tekoon. Tarkista hinta-arvio, ja muista että kyseessä on aina arvio, joka perustuu kulutukseesi. Tarkista myös sopimuksen kesto sekä ehdot ja mahdolliset muut lisämaksut.

2. Varmista hinnan selkeys

Tee selvää siitä, perustuuko sähkösi hinta kiinteään kuukausimaksuun, kiinteään tuntihintaan, pörssihintaan, vai johonkin näiden väliltä. Tarkista myös perusmaksut ja marginaalit.

3. Kartoita

Vaikka netissä lukee helposti negatiivisia kokemuksia, on silti hyvä idea olla kriittinen ja lukea verkkoarvosteluja. Verkossa on paljon negatiivista ja vähän positiivista, sillä positiiviset kokemukset ovat perusolettamus.

4. Varmista asiakaspalvelu

Kannattaa tarkistaa, että asiakaspalvelu todella toimii ja on ylipäätään olemassa. Tämä selviää soittamalla tai sähköpostilla. Monesti vasta-perustetuilla yhtiöillä ei ole vakituista asiakaspalvelua!

5. Tarkista ehtojen muutokset

Tarkista voitko perua sähkösi koska vain (toistaiseksi voimassa oleva sähkö) vai oletko sitoutunut määräaikaan, kuten 12-24kk.

6. Muista omat arvot

Muista myös ottaa omat arvosi huomioon. Jos haluat, että sähkösi on tuotettu vihreästi, kannattaa harkita sähköfirmaa, joka tukee luonnonmukaista sähköä.

7. Älä tee sopimusta puhelimessa

Älä solmi sähkösopimusta puhelimessa. Kiireessä nopean myyntipuheen jälkeen sortuu helposti halpoihin kampanjoihin, jotka muuttuvat nopeasti kohtuuttoman hintaisiksi.

Lue myös

Pörssisähkö vs kiinteä sähkö