Miten sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kulutushinnasta, siirtohinnasta ja veroista. Näistä kulutushinta on ainoa mihin voit itse vaikuttaa. Kaikki muu on pakollista, ja kuuluu jokaiseen sähkösopimukseen—halusit tai et!

Tässä kattava artikkeli, joka kertoo, kuinka paljon sähkö maksaa, mistä sen hinta koostuu, sekä miten voit säästää sähkölaskussasi.

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkölasku on aina sitä suurempi mitä enemmän kulutat. Mutta mistä sähkölaskussa oikein maksetaan?

Periaatteessa sähkön “oikea hinta” on sen joka tunti vaihtuva pörssihinta.

Pörssisähkön tuntihinta

Tämä hinta on se, jolla sähköyhtiöt ostavat sähköä tuotantolaitoksilta.

Mutta jos sähköä myytäisiin suoraan pörssihinnalla, sähköyhtiöt eivät jäisi siitä voitolle, sähköä siirtävät yhtiöt eivät pystyisi kustantamaan valtion sähköverkon ylläpitoa, ja valtion verokassa hupenisi.

Näin ollen sähkössä maksetaan paljon muustakin kuin itse sähköstä.

Sähkölaskun suuruden määrää kolme päätekijää, jotka ovat:

 1. Kulutushinta
 2. Siirtohinta
 3. Verot

Usein kulutushinta on noin puolet sähkölaskun kustannuksista, ja verot ja siirtohinta vastaa toisesta puolikkaasta.

Sähkön hintajakauma eri osiin

Toki tämä on aina tapauskohtaista, ja esimerkiksi matalan kulutuksen kodeissa siirtomaksu saattaa olla kallis.

 • Kulutushinta on siis se sähkön hinta, joka nousee mitä enemmän kulutat sähköä. Jos haluat mahdollisimman edullisen kulutushinnan, sinun tulee kilpailuttaa sähköyhtiösi.
 • Siirtohinta on maksu, jonka paikallinen sähkönsiirtoyhtiösi perii sinulta sähkönsiirrosta. Tähän hintaan et voi mitenkään itse vaikuttaa, sillä sähkönsiirtofirmaa ei voi kilpailuttaa Suomessa.
 • Verot ovat niin ikään pakollinen osa sähkölaskua, ja niiden pienentämiseksi et oikeastaan voi tehdä mitään muuta, kuin olla kuluttamatta sähköä!

Mihin sähkön hinta perustuu?

Sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa sähköfirmat ostavat sähköä tuotantolaitoksilta. Sähkökauppaa käydään tuntikohtaisesti jokaiselle seuraavan vuorokauden tunnille.

Pörssissä sähkön hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Sähkön hinta on kalleinta päivisin ja iltaisin, erityisesti talvisin, kun kulutus on Suomessa suurinta. Tällöin sähköntuotantolaitokset voivat myydä sähköä kalliimmalla, koska ne tietävät, että tarve on suuri. Toisaalta öisin ja kesäisin sähkön hinnat ovat pörssissä pienemmät, koska kulutustarve ei ole niin suurta.

Pörssihinta näkyy kuluttajan hinnastossa

Kaikki sähkösopimukset ja sähkön hinnat pohjautuvat suoraan tai epäsuoraan aiemmin kuvailemiini sähkömarkkinoihin.

Sähkösopimusten hinnastoa

Pörssisähkösopimus, joka on yksi yleisimmistä sähkösopimustyypeistä, on juuri tällainen pörssihintaa suoraan seuraava sähkösopimus. Mitä kalliimpi sähkön tunneittain vaihtuva markkinahinta, sitä kalliimpaa on kuluttaa sähköä kotona ja päin vastoin.

Pörssihinta muuttuu tunneittain

Pörssisähkön omistajalle on tärkeää seurailla sähkön markkinahintoja joka päivä, ja optimoida sähkönkulutus kalliiden tuntien ulkopuolelle.

Toki markkinoilla on paljon muitakin sähkösopimuksia niille, jotka eivät jaksa seurata tunneittain vaihtuvaa sähkön markkinahintaa.

Yksi yleinen sähkösopimusmuoto on kiinteä sähkö, jossa sähkön tuntihinta on sama riippumatta sähkön markkinahinnasta.

Pörssihinta muuttuu, kiinteä pysyy samana

Todellisuudessa sähkön kiinteä hintakin perustuu sähkön vallitsevaan markkinatilanteeseen. Jos pörssihinnat ovat pitkään korkeat, myös kiinteähintaiset sähköt ovat kalliita.

Tässä esimerkkikuva, josta käy ilmi miten kiinteät sähkönhinnat muodostuvat pörssihintojen vallitsevien tilanteiden mukaan:

Pörssihinnat vaihtelevat, kiinteät hinnat seuraavat perässä

Kiinteitä sähköjä löytyykin sitten moneen lähtöön.

On pakettisähköä, yösähköä, kausisähköä, ja sitten vielä hybridisähköä. Näistä en tässä artikkelissa kerro sen tarkemmin, joten kannattaa lukaista tämä artikkeli jos sähkösopimustyypit kiinnostavat enemmän!

Kulutushinta koostuu monesta osasta

Kuten aiemmin mainitsin, sähkölasku koostuu kulutushinnasta, siirtohinnasta ja veroista.

Mutta sähkösopimuksissa ja -laskuissa saattaa näkyä paljon muutakin kuin nämä kolme.

Sähkön kulutushinta koostuu monesta osasta. Et siis pelkästään maksa sähkönkulutuksesta, vaan maksat myös “välityspalkkion” sähköyhtiöllesi.

Esimerkiksi pörssisähkösopimuksessa kulutushinta muodostuu seuraavasti:

 • Energian hinta. Tämä on sähkön “oikea hinta”, joka määräytyy pörssissä tunti tunnilta. Mitä enemmän kulutat, sen enemmän maksat.
 • Perusmaksu. Perusmaksu on kiinteä osa sähkölaskussa. Yleensä tämä on muutaman euron luokkaa kuussa. Perusosa ei liity kulutukseen, vaan sen tarkoitus on olla säännöllinen ja toistuva maksu sähköyhtiölle, jonka avulla he tekevät voittoa.
 • Lisämarginaali. Lisämarginaali on sähköenergian “välityspalkkio”, joka lisätään sähkön tuntihinnan päälle. Mitä enemmän kulutat sähköä, sitä enemmän maksat lisämarginaalia. Lisämarginaali voi olla esim. 0.5 snt/kWh. Tällöin yksiö, joka kuluttaa 1000 kWh vuodessa maksaa 5€ ylimääräistä vuodessa. Tämä on niin ikään sähköyhtiön välityspalkkio, jolla yhtiö tahkoo voittoa.
Sähkösopimuksen marginaali pörssisähkössä

Jos kyseessä on puolestaan kiinteä sähkösopimus, kulutushinta muodostuu hiukan yksinkertaisemmin:

 • Energian kiinteä hinta. Tämä on kiinteän sähkösopimuksen vakiotuntihinta, joka säilyy koko sopimuskauden ajan samalla tasolla. Tämä hinta on selkeä, ja se on laskettu vallitsevan pörssitilanteen ja yhtiön voitolle jäämisen perusteella tietyksi vakioarvoksi.
 • Perusmaksu. Myös kiinteissä sähköissä on perusmaksu, joka on muutaman euron luokkaa kuussa. Vaikka et siis käyttäisi sähköä lainkaan, maksat silti joka kuukausi samansuuruista perusmaksua.

Tarkkana kiinteiden sähköjen kanssa!

Monet hakevat kiinteän sähkön turvatakseen itsensä kalliilta pörssisähkön hintapiikeiltä. Ongelma tässä on kuitenkin se, että kiinteät sähköt ovat hinnoiteltu siten, että sähköyhtiö jää voitolle.

Vaikka sähkön kiinteä hinta olisi huomattavasti halvempi kuin pörssisähkön yksittäinen hintapiikki, voi kiinteä sähkö tulla silti todella kalliiksi. Tämä pätee varsinkin silloin jos sitoutuu kiinteään sähköön pitkäksi aikaa ja pörssihinnat tulevatkin alas.

Pörssihinnat tulossa alas ja kiinteä sähkö pysyy samana

Lisäksi jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö (erittäin yleinen sähkötyyppi Suomessa), kiinteä hinta saattaa päivittyä neljä kertaa vuodessa vallitsevan pörssihinnaston mukaan.

Esimerkiksi itse huomasin taannoin maksavani kiinteästä sähköstä 15 snt/kWh:n, joka on todella paljon! Pörssisähkön keskihinta oli vain 7 snt/kWh 2023, joten on täysin päätöntä maksaa sähköstä 15 snt/kWh.

Miten sähkön hinta kehittyy?

Suomessa sähkön hinta on tyypillisesti halvinta kesäisin ja kalliinta talvisin.

Tämä ei suinkaan johdu siitä, että kesäisin on valoisaa ja ei tarvita lamppuja. Sen sijaan, suurin osa sähkönkulutuksesta syntyy lämmityksestä.

Kylmän talven vallitsessa sähkölämmitys vie valtavasti energiaa, ja tämä näkyy sähkön hinnan kallistumisessa. Usen sähkön pörssihinnat ovat kalliita marraskuusta maaliskuuhun.

Kesäisin lämmitystä ei tarvita paljon, ja tämä näkyykin sähkön halvassa tuntihinnassa kesäaikaan.

Näin seuraat sähkön hintaa

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, on olennaista seurata sähkön hintaa joka päivä, ja ajoittaa kulutus kalliiden tuntien ulkopuolelle.

Sähkön hinnan seuraaminen on varsin yksinkertaista, sillä nykyisin on olemassa sähkösovelluksia, jotka päivittävät aktiivisesti sähkön hintadataa. Tässä yksi sellainen.

Sähkönseurantasovelluksesta näet sähkön hinnan nyt, sekä muutaman tunnin (tai korkeintaan yhden vuorokauden) päähän. Hinnat päivittyvät joka päivä klo 13 tai 14.

Nykyisin markkinoilla on myös automaattisia sähkönseurantalaitteita, joita voi yhdistää kodin sähköjärjestelmään.

Tällaisilla ei monesti tee mitään kaukolämmitetyissä kerrostalossa, mutta esimerkiksi sähkölämmitteisissä omakotitaloissa sähköohjaus voi tuoda tuntuvia säästöjä.

Mitä sähkön pitäisi maksaa?

Vuonna 2023 pörssisähkön keskihinta oli noin 7 snt/kWh (verot mukaan luettuina).

Tämän perusteella sähköstä tulisi koko vuonnsa maksaa seuraavasti:

AsumismuotoKulutusHinta per vuosi
Kerrostaloyksiö700 kWh49€
Kerrostalokaksio1000 kWh70€
Pieni omakotitalo5000 kWh350€
Suuri omakotitalo20 000 kWh1400€

Mutta näin pienet lukemat olisivat mahdollisia vain jos sähkön hinta olisi suoraan sen pörssihinta.

Mutta kuten aiemmin kerroin, sähkölaskun kulutusosan päälle tulee vielä perusmaksut ja lisämarginaalit. Ja koska näiden päälle tulee vielä siirtohinnat, oikeasti sähkön hinta tulee olemaan paljon taulukon arvoja korkeampi.

Toisin sanoen, riippuen sopimuksestasi, kulutuksestasi ja asuinpaikastasi, yllä olevan taulukon arvot voivat helposti olla 2-3 kertaa liian pieniä. Ja riippuen siitä paljon sähköä käytetään lämmitykseen, hinta voi olla vielä paljon korkeampikin. Esimerkiksi yksiössä lattialämmitys voi helposti kaksinkertaistaa sähkön hinnan!

Sähkön siirtohinta

Valitettavasti Suomessa sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Jos siis et ole tyytyväinen sähkön siirtohintaan, et valitettavasti voi tehdä asialle mitään.

 • Hyvä puoli siirtohinnoissa on se, että siirtohinnat ovat saman alueen sisällä kaikille samat.
 • Huono puoli on se, että siirtoyhtiöiden hinnoitteluissa on eroja, joten naapurikunnassa sähkön siirtohinta saattaa olla halvempaa!

Sähkön siirtohinta koostuu kahdesta osasta: perushinnasta ja kulutusosasta.

Sähkönsiirtolaskua voi siis pienentää olemalla kuluttamatta sähköä. Toisaalta perusmaksu tulee aina olemaan jonkin suuruinen riippumatta siitä käytätkö sähköä vai et.

Siirtohinta on tärkeä, sillä niiden avulla Suomen sähköverkko pysyy pystyssä. Esimerkiksi myrskyjen jälkeiset korjausprosessit eivät olisi mahdollisia ilman siirtomaksuja.

Kaupunkialueiden ulkopuolella sijaitsevat sähköverkot ovat alttiimpia luonnonilmiöiden aiheuttamille tuhoille. Näin ollen sähköverkon ylläpito ja siten myös siirtohinnasto voi olla kaupunkialueiden ulkopuolella kalliimpaa.

Lopuksi

Sähkön kokonaishinta muodostuu kulutushinnasta, siirtohinnasta, ja veroista. Näistä ainoa mihin voit itse vaikuttaa on kulutushinta kilpailuttamalla sähkösopimuksesi.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Suomessa voit ostaa sähkösi miltä tahansa sähköfirmalta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa.

Joka tapauksessa iso osa sähkölaskustasi koostuu sellaisista asioista joihin et voi itse vaikuttaa. Sähkösi voi helposti maksaa monta kertaa enemmän kuin itse kulutettu sähkö. Esimerkiksi 1000 kWh:n kerrostaloyksiössä itse sähkö voi maksaa 70€ vuodessa, mutta kaikkien lisämaksujen jälkeen hinta voi olla 150€.

Sähkö on siis aina huomattavasti kalliimpaa kuin mitä sen “pitäisi olla”. Mutta nämä maksut menevät sähköverkon ylläpitoon, sähköyhtiöiden kannattavuuteen, ja valtion kassaan—hyvään tarkoitukseen kaiken kaikkiaan.

Lue myös

Kaikki sähkösopimustyypit