Halvin sähkösopimus mökille (2024)

Etsitkö sähkösopimusta mökille? Pääset vertaamaan halvimmat mökkisähköt tästä.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Ennen vertailua kannattaa lukaista huolella tämä artikkeli, sillä tässä käyn läpi seikkoja, jotka vaikuttavat sähkösopimuksen valintaan mökille.

Millainen sähkösopimus mökille kannattaa ottaa?

Vaikka vertailusovellukset ovat hyviä, parhaan mökkisähkön löydät tuntemalla oman mökkikulutuksesi ja omat tavoitteet sähköltäsi.

Jos haluat selkeän sähkösopimuksen mökille, kannattaa ottaa kiinteä sähkö määräajalla.

Toisaalta, jos haluat optimoida kulutusta esimerkiksi lämmittämällä mökkisi yöaikaan, kausisähkö tai pörssisähkö voivat olla hyviä valintoja.

Tässä tarkempi selitys mökille sopivimmasta sähkösopimuksesta, sekä vinkkejä sen löytämiseen!

Onko mökkisi ylipäätään sähköverkossa?

Mökki kytkettynä sähköverkkoon

Ennen kuin pystyt hankkimaan sähkösopimuksen mökille, pitää tietysti selvittää onko mökkisi sähköverkossa ylipäätään. Ja jos ei ole, niin pitää selvittää, onko kytkentä paikallisverkkoon mahdollista ja jos on, niin millä hinnalla.

Jos mökkisi ei ole kytkettynä paikallisverkkoon, kannattaa kysyä apua suoraan paikalliselta sähkönsiirtofirmaltasi. Jos et tunne paikallista siirtoyhtiötä, kannattaa Googlata paikkakuntasi siirtoyhtiö. Esimerkiksi sähkökatkokartasta voit nähdä alueesi sähköverkon, sillä yhtä virallista listaa ei taida löytyä.

Mökin käyttö ja sähkönkulutus

Usein mökin sähkönkulutus on vähäisempää kuin kotona, sillä mökkiä käytetään vain ajoittain. Mutta jos mökkiä pidetään kevyellä talvilämmöllä, kulutus voi helposti olla suurempaa kuin kotonasi!

Ennen kuin valitset sähkösopimuksen mökille, kannattaa arvioida sähkönkulutusta. Kulutusarvion voit tehdä esimerkiksi tästä.

Sähkönkulutuslaskuri

Muista, että lämmityskulut voivat yllättää! Monesti mökkejä pidetään talvisaikaan kevyellä lämmöllä, jotta putkisto ei jäädy ja vaurioidu. Tällöin syntyy merkittäviä lämmityskuluja, vaikka niitä ei heti tulisikaan ajatelleeksi.

Laskuesimerkki

Tehdään yksinkertainen laskuesimerkki, josta käy ilmi, kuinka paljon talven sähkölasku voi yllättää käyttämättömänä olevan mökin omistajan.

Oletetaan, että sinulla on 100-neliöinen mökki, jota pidetään talvisin +5-asteisena, jotta putkisto ei jäädy.


Lasketaan nyt talvikauden sähkön kulutus ja hinta:

  1. Eristystaso: Keskivertomökin lämmitysenergian vuotuinen tarve on luokkaa 75-100 kWh/m² vuodessa. Koska mökkiä pidetään vain 5-asteisena, oletetaan että energiantarve on puolet tästä.
  2. Lämmityskauden pituus: Oletetaan, että talviaika kestää 6 kuukautta marraskuun alusta huhtikuun loppuun.

Tästä saadaan talven aikana kulutettavan lämpöenergian määräksi:

Energiantarve=Mökin pinta-ala × Energiantarve per neliömetri × Lämmityskauden osuus vuodesta


Lasketaan nyt energiankulutus tämän kaavan ja aiempien oletusten perusteella:


Energiantarve=100 m2×50 kWh/m2×0.5=2500 kWh.


Jos sähkön kiinteä hinta on esimerkiksi 10 snt/kWh, talvikauden lämmitys maksaa 250€. Eli olemattomalla käytöllä olevan mökin sähkönkulutus voi helposti olla kerrostalokolmion nelihenkisen perheen kulutuksen luokkaa!

Toki tässä tehtiin paljon oletuksia, mutta suuruusluokka on silti oikea. Talvitelakalla oleva hiukan plussan puolelle lämmitetty mökki voi kustantaa satoja euroja per talvi.

On siis viisasta arvioida kulutusta mahdollisimman tarkasti ja kokonaisvaltaisesti. Lämmityskuluista lisää seuraavaksi!

Mökin lämmitys

Lämmitys on suurin sähkösyöppö ja vastaa suurimmasta osasta mökkien sähkölaskua. On siis oleellista tietää, käytetäänkö mökin lämmitykseen sähköä—jopa silloin kun siellä ei olla.

Lisäksi tulee tuntea mökin sähkölämmitysprofiili.

Tässä on listattuna muutamia kysymyksiä, joihin tulee vastata ennen sähkösopimuksen tekemistä mökille:

  • Käytetäänkö mökin lämmittämiseen sähköä? Jos kyllä, niin pörssisähkö saattaa olla hyvä sopimustyyppi, varsinkin jos pystyt kontrolloimaan tai automatisoimaan mökin lämmityksen sähkön halvoille tunneille.
  • Käytetäänkö sähkölämmitystä kun mökillä ei ole kukaan? Tällöin määräaikainen kiinteä sähkö voi olla viisas valinta sen selkeyden ja stressittömyyden ansiosta.
  • Onko mökillä lämpövaraaja, jota voidaan käyttää öisin? Tällöin yö- tai kausisähkö voi olla fiksumpi sopimusmuoto, sillä kausisähkössä ja yösähkössä sähkö on halpaa öiaikaan ja silloin voidaan hoitaa mökin lämmitys ja vaikkapa sähköauton lataaminen.
  • Kuinka paljon mökin lämmityksestä tapahtuu takalla? Jos iso osa lämmityksestä tapahtuu takalla, pörssisähkö voi olla fiksu valinta mökillesi. Tällöin sähkölämmitystä voi käyttää sähkön halpoina tunteina, ja takkaa kalliimpina tunteina. Toki tällaiseen mökkiin sopii varsin hyvin myös kiinteä sähkö, koska hinta on varsin edullinen jos lämmitys voidaan tehdä takalla.

Jos sähkösopimustyypit eivät soita kelloja, kannattaa jatkaa lukemista, sillä hiukan alempana kerron lisää mökille sopivista sähkötyypeistä.

Edullisin mökkisähkösopimus vertailemalla

Kannattaa aina vertailla sähkösopimukset ennen tietyn sopimuksen valitsemista. Voit vertailla sähköt esimerkiksi tästä.

Vertailu on helppoa, sillä sinun ei tarvitse kuin avata ilmainen sovellus, kertoa paikkakuntasi, arvioida vuosikulutuksesi. Lisäksi voit valita tietyn sähkösopimustyypin jos haluat rajata hakuasi mökkisi kulutukseen sopivimman sopimusmallin perusteella.

Vertailu kannattaa siksi, että sähkösopimuksen voi tehdä minkä tahansa firman kanssa. Sähköfirmoja on yli 50 ja aktiivisia kampanjoita on satoja.

Eri sähköfirmojen sivuilla voi toki vierailla, mutta helpommaksi tulee tarkistaa sähkönvertailutaulukko omaan sijaintiisi ja kulutukseesi pohjautuen. Näin saat tarkimman mahdollisen arvion sähkön hinnasta kuukaudessa.

Mutta vertailusovelluskaan ei ole absoluuttinen, ja jokaisessa tilanteessa parhaan sähkön saat valitsemalla sopimuksen, joka sopii juuri sinun kulutustottumuksiisi parhaiten.

On siis tärkeää tuntea eri sähkösopimustyypit, ja tässä niistä seuraavaksi.

Mökille sopivia sähkösopimuksia

Jos haluat lukea kattavan listan sähkösopimuksista, kannattaa vilkaista tämä artikkeli. Mutta jos haluat vain pikakertauksen mökille sopivista sähköistä, niin tässä sellainen!

Kiinteä sähkö

Kenties yleisin sähkösopimustyyppi on kiinteä sähkö. Tässä sopimustyypissä sähköllä on joka tunti sama hinta. Ei siis ole väliä käytätkö sähköä yöllä vai päivällä, sillä hinta on aina sama.

Kiinteässä sähkössä voit säästää ainoastaan olemalla kuluttamattaa sähköä.

Kiinteä sähkö on helppo ratkaisu mökille. Se on ennustettava ja luotettava sähkösopimustyyppi, jossa ei tule hintapiikkejä tai muita ikäviä yllätyksiä.

Jos siis et halua aktiivisuutta vaativaa sähköä, kannattaa harkita kiinteää sähkösopimusta mökille. Ja jos et pysty tai halua vaikuttaa mökkisi sähkönkulutuksen ajankohtaan, kiinteä määräaikainen sähkö sopii kuin nenä päähän!

Kausisähkö

Kausisähkö on sähkölämmitteisiin omakotitaloihin ja mökkeihin sopiva sähkösopimus.

Kausisähkössä sähkö on halpaa öisin ja kesäisin, mutta kallista talviarkisin.

Kausisähkö on eräänlainen kiinteän sähkön erikoismuoto. Sähköllä on siis kaksi hintaa:

  • Kallis “talviarkihinta” (usein 1.11.-31.3. klo 07-22 paitsi sunnuntaisin)
  • Halpa “muu hinta” (usein 1.4.-31.10. ympäri vuorokauden)

Kausisähkössä sähkö on siis kallista talvella päiväsaikaan kun ilma on kylmää, aurinko ei paista, ja ihmiset ovat hereillä ja lämmittävät kotejaan.

Talviarkipäivien ulkopuolella kausisähkö on halpaa. Toisin sanoen, sähkö on halpaa talvella öisin ja kesällä ympäri vuorokauden. Tämä pohjautuu kysyntään ja tarjontaan.

Kausisähkösopimus sopii mökeille ja erityisesti kesämökeille, joissa kesäkulutus on korkeaa mutta talvikulutus on vähäistä.

Toki pitää muistaa, että mökin lämmitys on suurin kuluttava tekijä. Näin ollen kevyt talvilämmitys voi helposti kuluttaa jopa enemmän kuin sähkönkäyttö kesällä, jos mökillä esimerkiksi on kesäisin vain valot ja televisio päällä.

Ei siis kannata sokeasti valita kausisähköä, vaan kannattaa laskea tai tarkistaa mökin kulutus eri vuodenaikoina, ja varmistaa, onko kulutus pientä talvisin ja suurta kesäisin. Sähkölaskuissa monesti intuitio pettää!

Pörssisähkö

Pörssisähkö on yleinen sähkösopimusmuoto, jossa sähkön hinta vaihtelee joka tunti ja riippuu suoraan sähkön “oikeasta” markkinahinnasta.

Tässä kuva, josta näkee pörssisähkön ja kiinteän sähkön erot.

Pörssisähkön hinta vaihtuu joka tunti jokaisena päivänä kun taas kiinteän sähkön hinta pysyy aina samalla tasolla tunnista riippumatta.

Pörssisähkössä maksat sähköstäsi siis “juuri sen oikean hinnan” pienine lisämaksuineen.

Pörssisähkölle ominaista on kulutusoptimointi, eli se, että sähkö tulee kuluttaa vuorokauden halpoina tunteina.

Esimerkiksi 2.2.-3.2.2024 sähkön hinta kävi -0.22 snt/kWh:ssa. Tällöin pörssisähkö oli käytännössä ilmaista ja sähköä pystyi kuluttamaan käytännössä niin paljon kuin sielu sietää.

Pörssisähkö on joskus hinnaltaan negatiivinen. Tämä ei kuitenkaan usein ole täysin ilmaista lisämaksujen takia.

Pörssisähkössä voi tehdä suuria säästöjä jos mökkisi lämmitetään sähköllä.

Varaavan sähkölämmityksen voi hoitaa öiseen aikaan, jolloin pörssisähkö on halpaa.

Ja toki kaikki muukin kulutus kannattaa optimoida halvoille tunneille sen mitä pystyy. Esimerkiksi sähkösaunominen kannattaa ajoittaa sellaiselle viikonpäivälle, jolloin pörssisähkö ei käy niin korkealla.

Valojen ja televisioiden kulutus on niin pientä, että niiden optimointi ei tuota merkittäviä säästöjä.

Joka tapauksessa, pörssisähkö on aktiivisuutta vaativa sähkösopimus. Tällainen voi olla loistava valinta mökille, jos haluaa vähän järkevää lisäpuuhaa, jolla voi myös tehdä säästöjä.

Pörssisähkö ei sovi mökillesi, jos et voi tai halua ajoittaa suurinta osaa kulutuksesta vuorokauden halvimmille tunneille. Ja jos et kaipaa mökillesi aktiivisutta vaativia ja mahdollisesti pientä stressiä aiheuttavia tekijöitä, kannattaa pysyä kaukana pörssisähköstä.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista