Halvin sähkösopimus yksiöön (2024)

Etsitkö halvinta sähkösopimusta yksiöön? Tästä pääset vertailemaan parhaat sähkösopimukset.

Yksiöön kannattaa valita kiinteä sähkösopimus pienellä perusmaksulla. Tämä siksi, että kulutus on vähäistä ja haluat, että maksat kulutuksesta etkä itse yhtiöstä.

⚡ VERTAA HALVIN SÄHKÖ⚡

Valitse halvin sähkösopimus tästä ja säästä sähkölaskussa!

Yksiöissä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon pari juttua ennen sähkön valitsemista.

Tässä kattava postaus siitä, miten löydät yksiöösi parhaan sähkösopimuksen. Lisäksi löydät pari havainnollistavaa esimerkkiä.

Näin löydät parhaan sähkösopimuksen yksiöön

Parhaan sähkösopimuksen yksiöön löydät aina vertalemalla sähköjä. Nykyisin tämä tapahtuu vain sekunneissa ilmaisilla verkkopohjaisilla vertailijoilla. Voit avata sähkönvertailun tästä.

Syötä vertailijaan kulutuksesi, sekä mahdollisia muita tietoja, mikäli haluat tarkemman arvion.

Tässä esimerkiksi etsin halvinta määräaikaissähköä Otaniemeen:

Sähkösopimuksen etsimistä yksiöön

Kun haet sähköt sovelluksesta, eteesi aukeutuu parhaat ja halvimmat sähkösopomukset kautta maan. Jos haluat tarkastella ihan koko Suomen parhaat sähköt, kannattaa valita “Näytä kaikki”.

Yksiöön sopivia sähkösopimuksia

Sähkösopimuksia on lukuisia aina pörssisähköstä kausisähköön. Sopimusjaksot puolestaan vaihtelevat määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähköjen välillä.

Mutta näistä kertyy aika vino pino erilaisia sopimuksia, joista moni on täysin turha yksiöön.

Tässä pari hyvää sähkösopimustyyppiä yksiöön.

(Oletetaan aluksi, että sinulla ei ole aktiivisessa käytössä olevaa saunaa tai lattialämmitystä.)

Pakettisähkö

Pakettisähkö eli sähkö kiinteällä kuukausihinnalla on moneen yksiöön varsin sopiva sähkö.

Pakettisähkö maksaa aina saman verran joka kuukausi. Toki tästä seuraa se, että kulutuksella on kattoraja. Kattorajan ylityksestä seuraa ylennys kalliimpaan pakettiin, joten niitä on hyvä välttää!

Koska yksiöissä kulutus on ympäri vuoden tasaista, tällainen sähkösopimus voi olla varsin viisas vaihtoehto.

Yksiöt kuluttavat siksi vähän ja tasaisesti, koska lämmitys tehdään kaukolämmityksellä. Sähkölaskuissa lämmitys on suurin kuluttaja, ja koska yksiöissä ei usein ole sähkölämmitystä, sähkönkulutus on lähes joka kuukausi sama.

Pakettisähkö laskutetaan siis kerran kuussa. Laskusi on aina sama, ellet ole ylittänyt paketin kokoa kulutuksellasi.

Pakettisähkön lasku tulee kerran kuussa samansuuruisena

Kannattaa vilkaista sähkölaskut aiemmilta kausilta, jotta näkee onko kulutus oikeasti tasaista. Jos on 10-20% heittoja, pakettisähkö voi olla fiksu ratkaisu! Toki jos heitot ovat suurempia, voi olla että pakettisähkö tulee turhan kalliiksi matalamman kulutuksen kuukausina.

Määräaikainen kiinteä sähkö

Toinen varsin yleinen sähkösopimustyyppi on määräaikainen kiinteä sähkösopimus.

Toisin kuin pakettisähkössä, määräaikaisessa kiinteässä sähkössä maksat sähköstä saman tuntihinnan. Sähkölaskusi suuruus siis vaihtelee kuukausittain kulutuksesi mukaan, ja kulutuskattoja ei ole.

Määräaikaisen kiinteän sähkön etuna on se, että sitoudut maksamaan samaa hintaa sähköstäsi pidemmäksi aikaa—vaikka sähkön markkinahinta nousisi.

Pörssihinta nousee, kiinteä hinta on samana

Tällöin sähkö voi olla sinulle varsin edullista.

Toisaalta riskinä on se, että sitoudut turhan kalliiseen kiinteään hintaan, ja maksat vuoden tai pari liian kallista sähköä pörssihintoihin verrattuna.

Pörssihinta laskee, kiinteä hinta on samana

Määräaikainen kiinteä sähkö on ennustettava ja selkeä sähkösopimus. Maksat sitä enemmän mitä kulutat, ja kulutushintasi on joka tunnilta aina sama, riippumatta sähkön markkinatilanteesta.

Tällainen sopimus sopii varsin mainiosti yksiöön.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa maksat sähköstäsi tietyssä mielessä “juuri sen mitä pitää”.

Pörssisähkön hinta seuraa sähkön tunneittain vaihtelevaa markkinahintaa.

Sähkön pörssihinnan tunnittaista vaihtelua

Tällöin sähkön hinta voi olla vaikkapa 1 snt/kWh yöllä mutta 10 snt/kWh päivällä.

Pörssisähkön ideana on kulutuksen optimointi halvoille tunneille. Kyseessä on siis aktiivisuutta vaativa sähkösopimustyyppi, joka ei sovi “laiskalle kuluttajalle”.

Monesti pörssisähkö on yksiöön vähän turhan vaativa sähkösopimus siihen nähden, että säästöt ovat vain muutamien eurojen tai korkeintaan muutamien kymppien luokkaa vuodessa.

Mutta jos haluat maksaa sähköstäsi aina reilun hinnan ja optimoida kulutustasi halvoille tunneille, kannattaa harkita pörssisähköä.

Kiinteä toistaiseksi voimasssa oleva sähkö

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä tulee tietysti toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö.

Samaan tapaan kuin määräaikaisessa sähkössä, toistaiseksi voimassa olevasssa kiinteässä sähkössä sähkönkulutukselle on vakiohinta.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus ei ole sitova, sillä siitä pääsee eroon koska tahansa.

Toisaalta toistaiseksi voimassa olevan sähkön huono puoli on sähkön hinnan vaihtelu. Koska sopimus ei ole määräaikainen, sähköyhtiö saa nostaa tai laskea hinnoittelua vapaasti pörssihintojen vallitsevien tilanteiden mukaisesti.

Pörssisähkön hinta määrittää toistaiseksi voimassa olevan kiinteän sähkön hinnan

Paljon yksiöt kuluttavat?

Yksiöt kuluttavat todella vähän. Tämä siksi, että lämmitys tehdään usein kaukolämmöllä, ja tämä säästää helposti reilusti yli puolet huoneiston kulutuksesta.

Tässä pieni kulutustaulukko yksiöille. (Oletetaan, että sähkön keskihinta on 7 snt/kWh kuten vuonna 2023 oli):

AsumismuotoKulutus vuodessaHinta
20 neliöä, 1 hlö600 kWh42€
25 neliöä, 1 hlö750 kWh53€
40 neliöä, 2 hlö1200 kWh84€

Kuten näistä hinnoista näkee, kulutus ja laskut ovat todella halpoja kuukausitasolla. Näin alhaisilla hinnoilla on vaikeaa tehdä merkittäviä säästöjä esimerkiksi pörssisähkön kulutusoptimoinneilla.

Onko sinulla sauna/lattialämmitys?

Jos sinulla on sauna tai lattialämmitys, tilanne muuttuu merkittävästi.

Esimerkiksi sauna voi kuluttaa 5-10 kWh per käyttökerta. Jos saunot 50 kertaa vuodessa, sähkönkulutus nousee 250-500 kWh:lla, joka tarkoittaa noin 20-40€ lisähintaa vuodessa.

Lattialämmityksen kanssa kulutus voi nousta vielä huomattavasti korkeammalle.

Esimerkiksi 3:n neliön lattialämmitys voi kuluttaa 500-2000 kWh vuodessa. Eli pahimmillaan lattialämmitys voi nostaa sähkönkulutuksen ja sähkölaskut jopa nelinkertaiseksi.

Opiskelija pohdiskelemassa sähkön hintoja

Valitettavasti lattialämmitys ja sauna ovat molemmat sellaisia, joita pidetään päällä sähkön kalleina tunteina. Tällöin pörssisähkö ei monesti auta lattialämmitys- tai saunakuluihin päivätasolla. Toki pörssisähkössä voit valita saunapäivät sen perusteella, että miten korkea pörssisähkön hinta on muihin päiviin verrattuna.

Mutta pakettisähköä ei kannata ottaa lattialämmityksellisiin tai saunallisiin yksiöihin. Tämä siksi, että parin tunnin saunominen ja parin päivän lattialämmöt voivat helposti kasvattaa sähkönkulutusta 50%:lla, jolloin pakettiraja ylittyy.

Jos siis omistat lattialämmityksen tai saunan yksiössäsi, kannattaa harkita kiinteää sähkösopimusta, tai sitten pörssisähköä, jolla voit ajoittaa saunat halvemmille vuorokausille.

Oli miten oli, sähkösopimus kannattaa aina kilpailuttaa!

Huomioi perusmaksu

Yksiön tapauksessa kannattaa valita sähkö, jossa perusmaksu on mahdollisimman pieni, vaikka kulutusmaksu olisikin suuri.

Esim. joissain sähköissä perusmaksu voi olla 5€/kk, eli 60€ vuodessa. Kuten aiemmin näytin, sähkönkulutus on monesti 40-100€ vuodessa yksiöissä. Jos siis vahingossa otat kalliin perusmaksun, saattaa olla, että kulutat sähköäsi halvemmalla mitä itse perusmaksu on. Siinähän ei olisi mitään järkeä!

Valitse siis halpa perusmaksu vaikka kulutushinta olisi korkea!

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista